17 Φεβρουαρίου 2016

Στον πάτο της θάλασσας το πολύπαθο Φεγγάρι της Θεσσαλονίκης

Δύτες ψάχνουν, πού θα βουτήξουν στα «κρυστάλλινα» νερά του Θερμαϊκού για να ανασύρουν το πολύπαθο Φεγγάρι, το οποίο εδώ και δυο μέρες κάνει παρέα με τα... ψάρια. Οι βάνδαλοι που επιτέθηκαν στο γλυπτό το βράδυ του περασμένου Σαββάτου,
αποτελείωσαν το «έργο» τους αφού αποκόλλησαν ολόκληρο το Φεγγάρι από τη βάση του και το έριξαν στο νερό.

Κατά καιρούς διάφοροι είχαν προσπαθήσει να το καταστρέψουν πριονίζοντας τη βάση του ή γράφοντας υβριστικά συνθήματα, σε μια εθνικοπατριωτική φαντασίωση που ήθελε το Φεγγάρι να είναι Ημισέληνος και δη τουρκική. 

Το έργο ανήκει στον Θεσσαλονικιό γλύπτη Παύλο Βασιλειάδη, ο οποίος μετά τις περιπέτειες που πέρασε το γλυπτό του εκτιμά ότι θα είναι ασφαλέστερο μέσα στη θάλασσα. «Καλύτερα να πάει μέσα στη θάλασσα. Οχι μόνο για την προστασία του από βανδαλισμούς αλλά νομίζω ότι ταιριάζει περισσότερο» λέει στην «Καθημερινή». 

Ο κ. Βασιλειάδης είχε κατασκευάσει ένα παρόμοιο Φεγγάρι το 1997, όταν η Θεσσαλονίκη υπήρξε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Εκείνο είχε τοποθετηθεί περίπου 50 μέτρα μέσα στη θάλασσα στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους και άντεξε σε φουρτούνες, ανέμους και τρικυμίες. Το νέο του γλυπτό δεν άντεξε όμως την τρικυμία εν κρανίω ορισμένων. 

Πηγή: Στοιχεία από www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου