17 Φεβρουαρίου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 17.2.2016

(upd) Τουλάχιστον 28 νεκροί από ισχυρή έκρηξη στην Αγκυρα. Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην Αγκυρα, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για τουλάχιστον 28 νεκρούς και 61 τραυματίες. Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Τουρκίας ανέφερε ότι «δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση»,
επισημαίνοντας ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας προκάλεσαν ελεγχόμενη έκρηξη ύποπτου πακέτου αμέσως μετά την έκρηξη στο αυτοκίνητο». Εξάλλου, πρόσθεσε ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση ήταν πολύ καλά σχεδιασμένη». Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε αυτοκίνητο και η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στρατιωτικά καταλύματα και σε όχι μεγάλη απόσταση από τη Βουλή της χώρας, κυβερνητικά κτίρια και τα κεντρικά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος ΑΚP, με ανάρτησή του στο Twitter, έκανε λόγο για «τρομοκρατική πράξη». Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου ακύρωσε την, προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα, αναχώρισή του για τις Βρυξέλλες.

Μέρκελ: «Κεντρικό θέμα της Συνόδου Κορυφής η από κοινού φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ» Η από κοινού προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το κεντρικό ζήτημα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ζήτησε την υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. 

Σε αποβολή από συνεδρίαση κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξαναγκάστηκαν βουλευτές της Χρυσής Αυγής, εξαιτίας υβριστικής και χυδαίας συμπεριφοράς με στόχο τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και ανώτατους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων (kathimerini.gr).

Κομισιόν: Σημαντική πρόοδος με τα hotspotsΣημαντική πρόοδο στην κατασκευή και λειτουργία των hotspots που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Μαργαρίτη Σχοινά. Η εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό ανέφερε ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να επισημάνει στη Σύνοδο Κορυφής την ανάγκη να ενισχυθεί επειγόντως το σύστημα μετεγκατάστασης. 

Η κυβέρνηση περιμένει την τρόικα Στην επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών σύντομα επενδύει η κυβέρνηση, προκειμένου να αρθούν οι όποιες σκιές αβεβαιότητας σε σχέση με τις προοπτικές συνέχισης της διαπραγμάτευσης και έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Στην Cosco περνά το 67% του ΟΛΠ, καθώς το ΤΑΙΠΕΔ, αφού εξέτασε τα τυπικά δικαιολογητικά που εμπρόθεσμα προσκόμισε όπως προβλέπεται από τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών, την ανακήρυξε ομόφωνα Προτιμώμενο Επενδυτή για την απόκτηση του συγκεκριμένου ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού (tovima.gr). 

Οι Τούρκοι δέσμευσαν περιοχή στο Καστελλόριζο. Σχεδόν το σύνολο της θαλάσσιας περιοχής μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου δεσμεύθηκε χθες για έξι ώρες από την Αγκυρα, μέσω της έκδοσης NAVTEX για στρατιωτικές ασκήσεις. 

Μοσκοβισί: Θέλουμε συμφωνία πριν το Πάσχα «Συνεχίζονται οι τεχνικές επαφές και η εκτίμηση στο Eurogroup είναι ότι Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη. Επιθυμητό είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για την αναθεώρηση πριν το Πάσχα, πρόσθεσε.

Μητσοτάκης προς Βρυξέλλες: Αξιόπιστος συνομιλητής ναι, δεδομένος όχι. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει την εντύπωση ότι είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, σταθερός στις ευρωπαϊκές αξίες, αλλά δεν πρέπει θα θεωρείται δεδομένος» ξεκαθαρίζουν στενοί συνεργάτες του ενόψει των συναντήσεων που θα έχει σήμερα Τετάρτη και αύριο στις Βρυξέλλες, για το προσφυγικό και τις διαπραγματεύσεις. 


Στα όρια οι σχέσεις Ρωσίας - Τουρκίας. Το πράσινο φως για εισβολή χερσαίων δυνάμεών της στη βόρεια Συρία ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες η Τουρκία, διακινδυνεύοντας μια επικίνδυνη αντιπαράθεση με τη Ρωσία, σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η προέλαση του συριακού στρατού και των Κούρδων μαχητών, που έχουν φτάσει σε μικρή απόσταση από τα τουρκικά σύνορα. «Ορισμένες χώρες, όπως η δική μας, η Σαουδική Αραβία και κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, υποστηρίζουν ότι είναι αναγκαία μια επιχείρηση χερσαίων δυνάμεων», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στην Αγκυρα. 

Ντεμιρτάς: «Εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία μπορεί να προκαλέσει ακόμη και παγκόσμιο πόλεμο» Ενδεχόμενη εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει μια γενικευμένη σύγκρουση, παγκοσμίων διαστάσεων και εντελώς απρόβλεπτων επιπτώσεων. Την προειδοποίηση αυτή διατύπωσε ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, συμπρόεδρος του τουρκικού φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή». 

«Πάγωμα» παραγωγής πετρελαίου. Η συμφωνία που ανακοίνωσε χθες ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ Ναΐμι δεν έπεισε τις αγορές, καθώς τελεί υπό την αίρεση της συμμετοχής και των άλλων κρατών του ΟΠΕΚ. 

Oil Wars: Το Ιράν εμμένει στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. “Το αίτημα προς το Ιράν για να παγώσει το επίπεδο παραγωγής πετρελαίου του, είναι παράλογο... Όταν το Ιράν ήταν υπό την επιβολή των διεθνών κυρώσεων, κάποιες χώρες αύξησαν την παραγωγή τους, προκαλώντας τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μεχντί Αζαλί εκπρόσωπος του Ιράν στον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στην ημερήσια εφημερίδα “Shargh.” “Είναι δυνατόν να περιμένουν από το Ιράν να συνεργαστεί τώρα και να πληρώσει το τίμημα;” αναρωτήθηκε. 

Αντίγραφο από «το Φιλί» του Ροντέν αντί 2,2 εκατ. ευρώ. Ένα μικρό αντίγραφο από εκμαγείο, από το φημισμένο γλυπτό του 19ου αιώνα «Το Φιλί», που δημιούργησε ο Γάλλος γλύπτης Ωγκίστ Ροντέν, αγοράστηκε από έναν Αμερικανό συλλέκτη αντί 2,2 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοπρασία στο Παρίσι χθες.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου