15 Φεβρουαρίου 2016

Με άλμα 7,40% έκλεισε στις 15.2.2016 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Με άλμα 7,40% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταγράφοντας την πρώτη εκρηκτική άνοδο του 2016 και πραγματοποιώντας ένα ηχηρό comeback μετά από το "πέτρινο" πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Με κέρδη 7,40% έκλεισε ο γενικός δείκτης, ενώ σχεδόν limit up κατέγραψαν οι τράπεζες. 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 7,40% στις 487,92 μονάδες, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και το +8,22% (491,63 μονάδες). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,6 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 10,17%, στις 131,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 24,75% στις 31,35 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε ακόμη και στο +26,38%.

Η σημερινή ήταν η πρώτη εκρηκτική άνοδος του Χ.Α. μέσα στο πολύ δύσκολο και ζοφερό πρώτο δίμηνο του 2016, με το Χ.Α. να προσπαθεί να μαζέψει τα "κομμάτια" του μετά από ένα δεκαήμερο - φωτιά, κατά το οποίο δοκιμάστηκαν τα πολυετή χαμηλά του γενικού δείκτη και τα ιστορικά χαμηλά των τραπεζικών μετοχών.

Πάντως οποιοδήποτε συμπέρασμα από τη σημερινή ανοδική κίνηση είναι εξαιρετικά επισφαλές, καθώς τα μοναδικά δεδομένα που μπορεί να έχουν αλλάξει είναι εκείνα της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Άλλωστε, ένας από τους λόγους της σημερινής ανοδικής αντίδρασης της αγοράς, πέραν από τη χαμηλή αποτίμηση των τραπεζικών κυρίως μετοχών, ήταν και το κλίμα των διεθνών αγορών με τις ασιατικές να πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό rebound και τις ευρωπαϊκές να σημειώνουν κέρδη άνω του 2,5%. Για να αλλάξει όμως ουσιστικά το κλίμα προφανώς θα πρέπει να υπάρξει επιτυχής αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

Επίσης, θετικά στην αγορά λειτούργησε και η δήλωση της επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Daniele Nouy, η οποία εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέα ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά την τελευταία κεφαλαιακή τους ενίσχυση ύψους 14,4 δισ. ευρώ. Σημαντικό, παράλληλα, ήταν και το γεγονός ότι η ίδια ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα εξαιρεθούν από τα φετινά τεστ αντοχής της ΕΚΤ, καθώς υποβλήθηκαν σε αυστηρό έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού πέρυσι, δίνοντας έτσι χρόνο στον εγχώριο κλάδο να ανακάμψει από τον πρόσφατο αποδεκατισμό των αποτιμήσεων του.

Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες, μετά από ένα δίμηνο που στοίχισε στον κλάδο πάνω από το 60% της αξίας του, σημείωσαν κέρδη που ξεπέρασαν το 24%, διακινώντας, όπως πάντα συμβαίνει το τελευταίο διάστημα, σχεδόν το 88% του συνολικού όγκου της αγοράς και το 70% του συνολικού τζίρου. Η Eurobank έκλεισε στο +29,94%, η Πειραιώς στο +28,57%, η Εθνική στο +26,67% και η Alpha Bank στο +21,21%.

Την τραπεζική "έκρηξη" ακουλούθησε η μετοχή της Folli Follie, η οποία έκλεισε με κέρδη 10,22%, ενώ η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 9,82%, η ΓΕΚ Τέρνα κατά 7,96% και η ΕΧΑΕ κατά 7,77%. Άνω του 6% ήταν τα κέρδη σε Βιοχαλκο, Motor Oil και Ελλάκτωρ, άνω του 5% σε Τιτάν, Λάμδα, ΕΛΠΕ και Μυτιληναίο, ενώ άνω του 4% σε ΟΠΑΠ, ΕΕΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ.

Πηγή: Στοιχεία από www.capital.gr
Σχετικές αναρτήσεις:
Νουί: Δεν χρειάζονται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση οι ελληνικές τράπεζες
Ανησυχία για το κραχ στις μετοχές τραπεζών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες 46% οι τράπεζες στις 6 τελευταίες συνεδριάσεις






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου