2 Μαΐου 2016

Να κλείσει η αξιολόγηση πάση θυσία;

"Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, τώρα. Ας αφήσουν τα δημαγωγικά ερωτήματα του τύπου «μα, να κλείσει πάση θυσία;…», αυτοί που ευθύνονται για την πολύμηνη καθυστέρηση της αξιολόγησης, καθυστέρηση που έχει πολλαπλασιάσει τις θυσίες που θα υποχρεωθεί να υποστεί ο ελληνικός λαός". Αυτά τονίζει σε άρθρο του με τίτλο "Ναι, κλείστε την αξιολόγηση πάση θυσία!" στην Καθημερινή ο Κώστας Καλλίτσης και συνεχίζει λέγοντας: 

"Ναι, τώρα, πάση θυσία! Γιατί, αν δεν κλείσει τώρα, αύριο οι θυσίες θα είναι (όπως έχει πολλάκις αποδειχτεί…) ακόμη μεγαλύτερες. Οι παρακοιμώμενοι της (κάθε) εξουσίας μπορούν άνετα να «προβληματίζονται», να σκαρώνουν επικοινωνιακά τεχνάσματα και να χαράζουν δήθεν «κόκκινες γραμμές» – αυτοί δεν κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν το κόστος της κάθε ανευθυνότητας. Ο ελληνικός λαός θα το πληρώσει. Και θα στείλει τον λογαριασμό προσωπικά στον πρωθυπουργό – όχι στους συμβούλους του. Γιατί αυτός θα έχει την ευθύνη, προσωπικά". 

Σημειώνεται ότι το θέμα δεν προέκυψε ξαφνικά. Βάσει του 3ου μνημονίου, είναι υποχρέωση της χώρας η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018, στόχος που σύμφωνα με το ΔΝΤ δεν είναι ρεαλιστικός. Έτσι το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας για να είναι υλοποιήσιμο πρέπει να προβλέπει μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο 1,5% του ΑΕΠ το 2018, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι πρέπει να ελαφρύνουν σημαντικά το ελληνικό χρέος, κάτι όμως που εκείνοι δεν αποδέχονται. Έτσι φτάσαμε στη συμβιβαστική πρόταση των δανειστών: Διατηρείται ο στόχος για πλεόνασμα 3,5%, δεν θα είναι σημαντική η ελάφρυνση του χρέους, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να υιοθετήσει ένα πακέτο προληπτικών μέτρων, στο 2% του ΑΕΠ (εκτιμώνται στα 3,6 δισ. ευρώ), που θα ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους μέχρι το 2018. Όμως η Ελλάδα "δεν μπορεί να νομοθετήσει υπό αίρεση μέτρα" υποστηρίζει τώρα η ελληνική κυβέρνηση.

Θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει αυτή την εμπλοκή; Ο αρθρογράφος της Καθημερινής δίνει την εξής απάντηση:

"Νομίζω ναι, υπό προϋποθέσεις, εκ των οποίων μία ήταν η πιο ουσιαστική: Να είχαμε σπεύσει να κλείσουμε την αξιολόγηση έγκαιρα, τον Οκτώβριο, αμέσως μετά τις εκλογές, χωρίς ταλαντεύσεις και χρονοτριβή. Αντ’ αυτού, κάναμε «ό,τι έπρεπε» για να οδηγηθούμε στη σημερινή εμπλοκή. Η κυβέρνηση ακολούθησε την πεπατημένη, παίζοντας καθυστέρηση, αφήνοντας τον χρόνο να χάνεται, χωρίς να κατανοεί ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος της χώρας. Αποδείχτηκε ότι δεν διδάχτηκε τίποτα ούτε από την τραγωδία του πρώτου 6μήνου του 2015. Ο κ. Βαρουφάκης έχει απομακρυνθεί αλλά το πνεύμα του έμεινε και οι (κατά Α. Τσίπρα...) «ανοησίες» του συνεχίστηκαν".

Πηγή: Με στοιχεία από www.kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου