22 Μαΐου 2016

Le Monde: Το ΔΝΤ «παίζει χοντρά» στην Ελλάδα

«Το προβληματικό (περίεργο) παιχνίδι του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση» είναι ο τίτλος ανάλυσης της Le Monde, στην οποία αναφέρεται πως οι περίπλοκοι συσχετισμοί ανάμεσα σε Ελλάδα, ΔΝΤ και Γερμανία για το χρέος, θυμίζουν κατάσταση «α λα Κάφκα». 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Monde, «η συνάντηση της 24ης θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην απελευθέρωση μιας νέας δόσης βοήθειας. Οι τεχνικές όμως διαπραγματεύσεις για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, που διστακτικά ανοίχθηκαν στο Eurogroup στις 9 Μαΐου, σίγουρα θα αναβληθούν για αργότερα». Ο λόγος, είναι προφανώς η θέληση του «ισχυρού» Σόιμπλε, που θέλει να συζητηθεί το χρέος μετά τις γερμανικές βουλευτικές του 2017.

Το ΔΝΤ όμως, είναι δύσκολο να περιμένει έως τότε, γράφει στην ανάλυση της η εφημερίδα. Εκτός εάν οι Ευρωπαίοι, του προτείνουν να αλλάξει τη σχέση πιστωτή προς την Αθήνα, με αυτή ενός απλού τεχνικού συμβούλου, στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας.

«Το σίγουρο είναι ότι το ΔΝΤ, που θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο, ασκεί επανειλημμένες πιέσεις στους Ευρωπαίους για την ελάφρυνσή του. Το πρόβλημα είναι ότι οι Γερμανοί, οι οποίοι θέλουν οπωσδήποτε τη συμμετοχή του ΔΝΤ, δεν αποδέχονται την ελάφρυνση εκτός εάν συνοδεύεται από νέα δραστικά μέτρα. Κατάσταση περίπλοκη, για να μην πούμε "καφκική"».

Το ΔΝΤ «παίζει χοντρά» σημειώνει η Monde. Με την άρνησή του να συμμετέχει χωρίς μια ελάφρυνση του χρέους, «παραδόξως είναι σήμερα, ο καλύτερος εταίρος για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα... 


»Μα ποιο είναι το παιχνίδι που παίζει το ΔΝΤ με την Ελλάδα; Άλλοτε δείχνει εξοργισμένο με την αστάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, άλλοτε αγανακτισμένο από τις γερμανικές απαιτήσεις, χειρίζεται το ίδιο καλά το καρότο και το μαστίγιο προς την Αθήνα, προκαλώντας μάλιστα σύγχυση στους εταίρους του».

Πηγή: www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου