24 Μαΐου 2016

Κύπρος: Σε αναζήτηση νέων συμμαχιών ο Δημοκρατικός Συναγερμός

από τη Deutsche Welle 

Οι εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο ανέδειξαν οκτακομματική Βουλή. Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που χάνει όμως δύο έδρες και μαζί με αυτές την πλειοψηφία. Αναζητά πλέον νέες συμμαχίες με το βλέμμα στραμμένο στα μικρά κόμματα.

Ένα νέο πολιτικό σκηνικό το οποίο θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της κυπριακή; κυβέρνησης να προωθήσει το οικονομικό της πρόγραμμα, διαμόρφωσαν τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών στην Κύπρο. Μέσα από την οκτακομματική πλέον Βουλή που προέκυψε, αναζητούνται οι νέες συμμαχίες που θα καταστήσουν δυνατή την ψήφιση νομοσχεδίων, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και η εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Η απώλεια δύο εδρών από τον Δημοκρατικό Συναγερμό ακυρώνει την πλειοψηφία που είχαν μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα και δημιουργεί την ανάγκη αναζήτησης συμμάχων και μέσα από τα μικρά κόμματα. Μια πρώτη προσπάθεια θα γίνει στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, χωρίς –για την ώρα- να διαφαίνονται οι προθέσεις των κομμάτων στο θέμα αυτό.

Oι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο επίκεντρο

Ένα δεύτερο κεφάλαιο που καλείται να διαχειριστεί η Κυβέρνηση είναι αυτό των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Στη νέα Βουλή έχουν αυξηθεί οι φωνές που αντιτίθενται στην εν εξελίξει διαδικασία, ενώ τα δύο μεγάλα κόμματα που σε γενικές γραμμές συμπλέουν στην πολιτική της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας έχουν περιοριστεί στο 56% των ψήφων, από 67% που είχαν το 2011. Προβληματισμό προκαλεί στο προεδρικό μέγαρο και η συμμετοχή πλέον οκτώ κομμάτων στο ήδη προβληματικό ως προς τη λειτουργία του Εθνικό Συμβούλιο.

Τρία ήταν πάντως τα βασικά χαρακτηριστικά των εκλογών 
της Κυριακής: Η μεγάλη πτώση των ποσοστών του ΑΚΕΛ που έφθασε μόλις στο 25,67% από το 32,6% στις προηγούμενες βουλευτικές, η είσοδος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ στη Βουλή με δύο βουλευτές και η πρωτοφανής, για τα κυπριακά δεδομένα, αποχή των ψηφοφόρων σε ποσοστό 33,2%. Μεγάλη συρρίκνωση παρουσίασε και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το οποίο περιορίστηκε στο 6,1%, χάνοντας δύο από τις πέντε έδρες που είχε. Από την άλλη, το κυβερνών κόμμα του ΔΗΣΥ διατήρησε την πρωτιά με ποσοστό 30,7% αν και απώλεσε 3,7% της δύναμής του και δύο έδρες. Από την άλλη το Δημοκρατικό Κόμμα συγκρατήθηκε στο 14,5%, σημειώνοντας με απώλειες της τάξης του 1,3%.

Γιώργος Κασκάνης, Λευκωσία

Πηγή: http://dw.com/p/1IstW

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου