25 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 25.5.2016

EUROGROUP «Ναι» υπό όρους στη δόση, αναδίπλωση ΔΝΤ για το χρέος. Οι υπ. Οικονομικών της ευρωζώνης άνοιξαν τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης υπό αυστηρούς όρους. Στο θέμα του χρέους το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να ικανοποιήσει γερμανικά αιτήματα. 

Eurogroup: Συμφωνία - πακέτο για την Ελλάδα. Συνολική συμφωνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, την εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ σε δύο δόσεις και τον οδικό χάρτη για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, επιτεύχθηκε σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στη συνεδρίαση του Εurogroup, στις Βρυξέλλες, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση 11 ωρών. Αναφορικά με το χρέος, οι Ευρωπαίοι πρότειναν έναν οδικό χάρτη που έγινε αποδεκτός από το ΔΝΤ, ο οποίος προβλέπει τη λήψη βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων.

Συμφωνία κάτω από τον πήχη για το χρέος. Παρά τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις αλλά και την ισχυρή πίεση του ΔΝΤ, που επέμεινε στην ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών, οι αποφάσεις για το χρέος, που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν ελήφθησαν στο Eurogroup αλλά παραπέμφθηκαν για το μέλλον.

Moody’s: Θετική εξέλιξη για την Ελλάδα η συμφωνία του Eurogroup. Ως credit positive χαρακτηρίζει η Moody’s την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. «Το Eurogroup παρείχε έναν οδικό χάρτη για την ελάφρυνση χρέους, που είναι επίσης credit positive, καθώς υποδηλώνει την ολοένα και μεγαλύτερη σύγκλιση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των θεσμών, κυρίως του ΔΝΤ και της Κομισιόν, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» προσθέτει.


ΝΔ για Eurogroup: Η κυβέρνηση τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα. «Η κυβέρνηση καθυστέρησε επί επτά μήνες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, φόρτωσε πολύ βαριά μέτρα στους Έλληνες, πρόσθεσε νέες επώδυνες και ταπεινωτικές υποχρεώσεις στη χώρα, όπως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, επέβαλε μόνιμα μνημόνια με τον "κόφτη", και φούσκωσε τις οφειλές του Κράτους στους ιδιώτες. Τα έδωσε όλα και δεν πήρε τίποτα! Γιατί; Διότι είναι παντελώς αναξιόπιστη» αναφέρει η ΝΔ με ανακοίνωσή της.

Από 1 Ιουνίου ισχύουν οι νέοι, αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ. Από την 1η Ιουνίου καλούνται οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, ακόμη και των νησιών του Αιγαίου στα οποία δεν καταργείται ακόμη το ειδικό καθεστώς, να προσαρμόσουν τους νέους, αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ. 


Ειδομένη: Απομακρύνονται οι σκηνές από τη σιδηροδρομική γραμμή. Σε εξέλιξη βρίσκεται η απομάκρυνση των σκηνών από την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του καταυλισμού που άρχισε την Τρίτη. 

Τσίπρας: Δρόμος αντοχής και όχι ταχύτητας το Κυπριακό. O Πρωθυπουργός της Ελλάδας, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Κυπριακό είναι ένας δρόμος αντοχής και όχι ένας δρόμος ταχύτητας. Σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και κατά τη διάρκεια υποδοχής του προέδρου Αναστασιάδη, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους δημοσιογράφους, «Η στενή μας συνεργασία έχουν αναδείξει την Ελλάδα και την Κύπρο σε έναν ουσιαστικό πυλώνα για την οικονομική συνεργασία, την ειρήνη». 

Νέα ένταση σε συγκέντρωση του Τραμπ με βίαιες διαμαρτυρίες. Με καπνογόνα και σπρέι πιπεριού επενέβη η αστυνομία σε συγκέντρωση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ που γινόταν μπροστά από συγκέντρωσή του στο Νιου Μέξικο, αποκορύφωμα της έντασης που είχε ξεκινήσει από νωρίς. Για «αλήτες ταραξίες» κάνει λόγο το επιτελείο του. 

Τουρκία: Σημαντική η ΕΕ, αλλά όχι η μόνη μας επιλογή. Ενώ ο Ερντογάν απειλεί με μπλόκο στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό αν δεν υπάρξει πρόοδος στη βία, ο νέος τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομάρ Τσελίκ λέει ότι η σχέση με την ΕΕ «είναι σημαντική, αλλά όχι η μοναδική επιλογή». «Απλά χρειάζεται χρόνος» λέει το Βερολίνο - Δεν ανησυχεί η Μέρκελ. 

Υπό την απειλή της έλλειψης καυσίμων η ΓαλλίαΑντιμέτωπη με την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων, με επίκεντρο την τροφοδοσία σε καύσιμα και τις μεταφορές, βρίσκεται η γαλλική κυβέρνηση απέναντι στον κίνδυνο παράλυσης της χώρας, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το Euro 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου