31 Μαΐου 2016

Νέοι και Σκωτσέζοι κατά του Brexit στη Μεγάλη Βρετανία

Τρεις περίπου εβδομάδες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Μεγάλη Βρετανία για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ, η ζυγαριά φαίνεται να γέρνει πλέον υπέρ της Ευρώπης. Ειδικά στην πρωτεύουσα, το Λονδίνο.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη Deutsche Welle, υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ δεν τάσσονται μόνον παράγοντες της οικονομίας στο Λονδίνο αλλά και η συντριπτική πλειονότητα των νέων της μεγαλούπολης, όπως δείχνουν σχετικές δημοσκοπήσεις και όπως επιβεβαιώνουν πολλά ρεπορτάζ στους λονδρέζικους δρόμους. 
Οι Σκωτσέζοι επίσης θεωρούνται ιδιαίτερα φιλοευρωπαίοι.

Οι νέοι Βρετανοί

«Πρέπει πάση θυσία να παραμείνουμε. Το θεωρώ πολύ σημαντικό», λέει ο 19χρονος Έλλιοτ, ο οποίος σπουδάζει Φιλοσοφία στο University College του Λονδίνου. Για τους συνομήλικούς του, όπως λέει, τα προτερήματα της παραμονής είναι πολλά. Ειδικά για τους φοιτητές, η ΕΕ δίνει τη δυνατότητα να σπουδάσουν ή να εργαστούν σε όλη την ήπειρο: «Το θεωρώ σημαντικό να μπορείς να ζήσεις έτσι απλά για μερικά χρόνια σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να πας, για παράδειγμα, για μερικά χρόνια στο Λονδίνο».

Την «προετοιμασία» των νέων Βρετανών ενόψει του δημοψηφίσματος έχει αναλάβει η κοινωφελής οργάνωση Bite the Ballot, όπως εξηγεί ο 24χρονος Τζόσουα: «Η εκστρατεία μας στοχεύει καταρχήν στην καταγραφή των νέων και κατά δεύτερον στο να διασφαλίσουμε ότι είναι αρκετά ενημερωμένοι για να λάβουν μια απόφαση». Εκεί τους εξηγούνται τόσο τα υπέρ όσο και τα κατά ενδεχόμενης εξόδου προκειμένου να «εξοπλιστούν» με επιχειρήματα ενόψει της 23ης Ιουνίου… 

Οι Σκωτσέζοι

Οι Σκωτσέζοι θεωρούνται ιδιαίτερα φιλοευρωπαίοι. Γι' αυτό και μάλλον οι περισσότεροι θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής τους στην ΕΕ, δηλαδή κατά του Brexit, στο δημοψήφισμα. Εάν ωστόσο η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφίσει υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, αντίθετα δηλαδή με την επιθυμία των Σκωτσέζων, τότε ενδεχομένως το κίνημα της ανεξαρτητοποίησης της Σκωτίας να αναζωπυρωθεί. Στη Γλασκώβη, τη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, αποτυπώνεται από τη μια η επιθυμία των πολιτών να παραμείνουν στην ΕΕ ως αναπόσπαστο κομμάτι της, αλλά από την άλλη και η τάση ανεξαρτητοποίησης, ιδιαίτερα στην περίπτωση που το δημοψήφισμα δείξει Βrexit.

Ο 
ζωγράφος Τόμπι Πάτερσον είναι 42 ετών και ζει στη Γλασκώβη από τότε που γεννήθηκε. Για τη δουλειά του ταξιδεύει πολύ. Πόλεις όπως το Παρίσι, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και η Αμβέρσα τον εμπνέουν και αποτελούν τόπο συνάντησης με άλλους καλλιτέχνες. Γι' αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους ο ζωγράφος θεωρεί την ΕΕ υψίστης σημασίας, όπως και την παραμονή της χώρας του σε αυτήν. «Κάτι σαν την ΕΕ είναι απόλυτα σημαντικό. Εξασφάλισε την ειρήνη στη μεταπολεμική Ευρώπη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγές: Στοιχεία από 
Deutsche Welle και ειδικότερα από:
http://dw.com/p/1Iu9L
http://dw.com/p/1Ix6e

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου