30 Μαΐου 2016

Οι ξένοι έχουν αρχίσει να αγοράζουν ακίνητα στην Αθήνα

Αυξημένο ενδιαφέρον από Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Αραβες για το κέντρο της πρωτεύουσας. 

Η σημαντική πτώση στις τιμές των κατοικιών σε συνδυασμό με ένα αρκετά επιτυχημένο «rebranding» της ελληνικής πρωτεύουσας, από μια πόλη πνιγμένη στο νέφος και την κίνηση σε μια σύγχρονη μεγαλούπολη με μακραίωνη ιστορία, έχουν επανατοποθετήσει την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη των πόλεων που αξίζει κάποιος να ζει.

«Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αυξημένη ζήτηση από αλλοδαπούς για αγορά ακινήτου στην Αθήνα και δη στο ιστορικό κέντρο: Θησείο, Πλάκα, Μοναστηράκι, Ακρόπολη, Κολωνάκι», λέει στην «Καθημερινή» ο κ. Βασίλης Αξαρλής, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου που δραστηριοποιείται στις παραπάνω περιοχές. Οπως αναφέρει, σήμερα οι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν το 30% των αγοραπωλησιών ακινήτων που διεκπεραιώνει το γραφείο του ετησίως. «Πριν από λίγα χρόνια, το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό».

Η μεγαλύτερη ζήτηση για το κέντρο της Αθήνας παρατηρείται από Ευρωπαίους (Γερμανούς, Ιταλούς και Γάλλους κυρίως) και Αμερικανούς και σε μικρότερο ποσοστό από Αραβες (ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από Κινέζους, αλλά περισσότερο για τα παραθαλάσσια νότια προάστια). Για τους Αμερικανούς και τους Αραβες υποψήφιους αγοραστές ακινήτου, το ενδιαφέρον είναι άμεσα συνδεδεμένο με την παραμονή της χώρας στη ζώνη Σένγκεν. «Με την αγορά ακινήτου οι μη Ευρωπαίοι πολίτες αποκτούν το δικαίωμα πενταετούς παραμονής, το οποίο είναι σημαντικό κίνητρο», αναφέρει ο κ. Αξαρλής. «Αυτό που κατά κύριο λόγο τους ενδιαφέρει είναι η δυνατότητα ταξιδιών σε όλη την Ευρώπη χωρίς βίζα». Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι βλέπουν σήμερα στην Αθήνα τη χρυσή ευκαιρία μιας επένδυσης χωρίς υψηλό κόστος. 
Μέχρι πριν από λίγα έτη, το ενδιαφέρον των ξένων αγοραστών ακινήτων εξαντλούνταν στα εξοχικά.

Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα έχουν σημειώσει πτώση της τάξης του 40%-50% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την κρίση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεσιτών. Το γεγονός έχει πυροδοτήσει το ενδιαφέρον για αγορά και από Ελληνες, για τους οποίους το όνειρο της ιδιοκατοίκησης παραμένει ακμαίο παρά τα προβλήματα.

Οπως ακριβώς και οι Ελληνες, έτσι και οι Ευρωπαίοι αναφέρουν σε ποσοστό 85% τον οικονομικό παράγοντα ως το υπ’ αριθμόν ένα κριτήριο για την αγορά ενός ακινήτου. Και η σημαντική πτώση των τιμών τούς έχει κάνει να στρέψουν την προσοχή τους σε πάλαι ποτέ πολύ ακριβές γειτονιές, όπως αυτές του ιστορικού κέντρου. 

Πηγή: Απόσπασμα δημοσιεύματος από την www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου