23 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 23.5.2016

(upd) Εισήγηση ΔΝΤ για σημαντική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στην επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας, που δόθηκε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) επιμένει στις προτάσεις του για σημαντική επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των υφιστάμενων δανείων (και της περιόδου χάριτος) και«παγώματος» των επιτοκίων. Οι προτάσεις του Ταμείου οδηγούν σε μείωση του Δημόσιου Χρέους στο περίπου 100% του ΑΕΠ έως το 2060.

Σε «εγκάρδιο» κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν στο περιθώριο της Παγκόσμιας Ανθρωπιστικής Συνόδου του ΟΗΕ. Ο κ.Τσίπρας εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εφαρμογή της συμφωνίας που είχε συνάψει η Τουρκία με την ΕΕ η οποία οδηγήσε σε μηδενισμό των προσφυγικών ροών και επομένως των θανάτων στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς εκφράστηκε η έντονη δυσαρέσκεια για την τουρκική παραβατικότητα στο Αιγαίο και συμφωνήθηκε να στηριχθούν οι διπλωματικοί δίαυλοι για αποκλιμάκωση της έντασης. 

Συνεδριάζει το EuroWorking Group: Κλείνει η αξιολόγηση, επικυρώνεται η δόση. Προς υποβολή το σχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης από την ΕΕ - Βερολίνο: «Δεν έχουμε αλλάξει στάση για χρέος και ΔΝΤ-Στο Eurogroup το βράδυ της Τρίτης κρίνονται η υπόθεση του χρέους και η επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. 

Πρόταση για 11 δισ. μέχρι τον Νοέμβριο. Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης προόδου (compliance report) που έχει συντάξει η Κομισιόν και το οποίο έχει το Bloomberg, το ποσό των 11 δισ. ευρώ αφορά στην αποπληρωμή 7,2 δισ. ευρώ υποχρεώσεων για το χρέος και 3,8 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία μπορεί να εκταμιευτούν και σε υποδόσεις. 

O πράσινος Βαν ντερ Μπέλεν Πρόεδρος της Αυστρίας. Ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη των Πρασίνων, επικράτησε στις αυστριακές προεδρικές εκλογές με ένα 50,3% των ψήφων. Ο ακροδεξιός αντίπαλός του Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχθηκε την ήττα του. Ήταν ο γηραιότερος υποψήφιος για την αυστριακή προεδρία, κι όμως ο πλέον δημοφιλής μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. 

Παραιτήθηκε από βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ η Βασιλική Κατριβάνου. Με ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook ανακοίνωσε την παραίτηση της από βουλευτής η Βασιλική Κατριβάνου, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα. Σημειώνεται ότι κατά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή η κ. Κατριβάνου ψήφισε «ναι» επί της αρχής στο πολυνομοσχέδιο, αλλά καταψήφισε το άρθρο για το Ταμείο Αξιοποίησης και Επενδύσεων της Δημόσιας Περιουσίας και την τροπολογία που αφορά την Αυτόματη Δημοσιονομική Προσαρμογή. Την έδρα της Βασιλικής Κατριβάνου αναμένεται να καταλάβει ο Γιώργος Κυρίτσης, ως πρώτος επιλαχών του ΣΥΡΙΖΑ στη Β' εκλογική περιφέρεια της Αθήνας. 

ΕΝΟΨΕΙ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ. SZ: Μέρκελ καλεί Σόιμπλε για Ελλάδα. Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung υποστηρίζει ότι η Άνγκελα Μέρκελ ζητεί πλέον από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να κλείσει άμεσα την εκκρεμότητα με την Ελλάδα. 


Η κυπριακή σημαία κυματίζει στην Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην Παγκόσμια Σύνοδο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με πηγές του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων. Ο κ. Αναστασιάδης συμμετέχει στη Σύνοδο με όλες τις διατυπώσεις ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η σημαία της Κύπρου κυματίζει στο ξενοδοχείο, όπου διαμένει. 

Κυπριακές εκλογές: Πρώτος, με απώλειες, ο ΔΗΣΥ, μεγάλη πτώση του ΑΚΕΛ, στη Βουλή οι εθνικιστές. Ενα δύσκολο κοινοβουλευτικό τοπίο για τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη προέκυψε στις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο, τα αποτελέσματα των οποίων δυσχεραίνουν τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. 
Σχετική ανάρτηση: Κύπρος: Βουλευτικές εκλογές 2016, η ώρα της κάλπης σήμερα

Ενισχύονται τα ΜΑΤ στην Ειδομένη - Επίκειται επιχείρηση εκκένωσης. Σε εφαρμογή τίθεται σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση του πρόχειρου καταυλισμού μεταναστών στην Ειδομένη. 

Με αναστολή των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί η Άγκυρα. Η Τουρκία μπορεί να αναστείλει όλες τις συμφωνίες της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, περιλαμβανομένης και της τελωνειακής ένωσης, εάν η ΕΕ συνεχίσει να εφαρμόζει «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στις συνομιλίες της με την Άγκυρα, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber ο Γιγίτ Μπουλούτ, σύμβουλος του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Οι Γερμανοί τουρίστες επιλέγουν και φέτος την Ελλάδα
Παρά το προσφυγικό και την αύξηση των φόρων οι Γερμανοί τουρίστες εμπιστεύονται την Ελλάδα και φέτος το καλοκαίρι. Αυξημένη ζήτηση για Κέρκυρα, Ρόδο και Κρήτη. Πτώση παρουσιάζουν οι κρατήσεις για Κω και Σάμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου