27 Μαΐου 2016

G7: Καλό κλίμα χωρίς αποφάσεις

από τη Deutsche Welle

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην πόλη Ίσε-Σίμα της Ιαπωνίας με μια τελική διακήρυξη. Επικράτησε συναινετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως επισημαίνουν επικριτές.

Δύο μέρες κράτησε η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην Ιαπωνία, τα αποτελέσματα ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρα. Ο κατάλογος των θεμάτων που συζήτησαν οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων που συμμετείχαν ήταν μακρύς και αφορούσε ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας και πολιτικής. Ενδεχομένως αυτή η πληθώρα θεμάτων να μην άφησε τα χρονικά περιθώρια στους ηγέτες να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Πάντως σε ένα γενικότερο πλαίσιο συμφώνησαν στα περισσότερα θέματα. Έτσι, για παράδειγμα, όσον αφορά το προσφυγικό ζήτημα οι G7 το αναγνωρίζουν ως «παγκόσμια πρόκληση» η οποία απαιτεί κοινή διεθνή απάντηση. Ωστόσο, δεν λήφθηκε καμία απόφαση για νέα κονδύλια. Αντιθέτως, οι G7 επιδιώκουν να ενθαρρύνουν διεθνή οικονομικά ιδρύματα να επεκτείνουν τη στήριξή τους. Από την άλλη πλευρά στα σχέδια των ισχυρών πολιτικών βρίσκεται η βελτίωση των νόμιμων τρόπων μετανάστευσης και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Η οικονομία πρώτη προτεραιότητα

Στην τελική διακήρυξη της συνόδου τονίζεται ότι «η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» και ότι θα πρέπει να γίνει χρήση όλων των δυνατών πολιτικών μέσων για να αναζωογονηθεί η ζήτηση. Σε αυτά συγκαταλέγονται νομισματικά και διαρθρωτικά μέτρα, αλλά και μέτρα που αφορούν τον προϋπολογισμό.
Όσον αφορά τη φορολογία και ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις των περίφημων «Panama Papers», η ομάδα των επτά επιδιώκει περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και διαφάνεια. Επισημαίνεται ωστόσο ότι το θέμα αφορά περισσότερο τον θεσμό των G20 και απασχόλησε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στην περασμένη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Τουρκία.

3,2 δις ευρώ για το Ιράκ

Όσον αφορά τις εμπόλεμες ζώνες και τις κρίσεις που περνούν χώρες όπως η Συρία, για παράδειγμα, οι G7 κατέληξαν σε πιο σαφή συμπεράσματα. Καταδίκασαν την παραβίαση της ανακωχής στη Συρία και ζήτησαν να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των αμάχων. Επιπλέον προσβλέπουν σε παράταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας αφού η χώρα δεν τηρεί την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία. Τέλος, συμφωνήθηκε η στήριξη του Ιράκ που βρίσκεται σε ασταθή πολιτική κατάσταση λόγω του εμφυλίου πολέμου με το ποσό των 3,2 δις €.

Στο τέλος της συνεδρίασης η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για έντονη διάθεση συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνόδου και επισήμανε ότι τέτοιες διαβουλεύσεις είναι «πάρα πολύ σημαντικές και γίνονται εδώ σε ένα κοινό πνεύμα αξιών και δημοκρατικών ιδεών».

Οι επικριτές πάντως μιλούν για αποτυχία των G7 σε ό,τι αφορά το θέμα της ανάπτυξης. Στη περσινή σύνοδο των G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας είχε συμφωνηθεί να βοηθηθούν μέχρι το 2030, 500 εκατομμύρια άνθρωποι που πλήττονται από την πείνα. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Αλεξάνδρα Κοσμά (dpa, afpd)
Πηγή: http://dw.com/p/1Iv8Q 

Σχετικές αναρτήσεις:
Ο Ομπάμα στη Χιροσίμα, ιστορική επίσκεψη
Πήραν τα… φτυάρια οι ηγέτες στη Σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου