31 Μαΐου 2016

Μετά την κατακραυγή παίρνουν πίσω τη διάταξη για τις offshore

Μετά την έντονη δημόσια αποδοκιμασία του πολιτικού κόσμου και την αγανάκτηση της κοινωνίας, η Κυβέρνηση αναγκάζεται να υποχωρήσει και να πάρει πίσω τη διάταξη που επιτρέπει τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρείες. Το ερώτημα όμως παραμένει: Ποια πολιτικά πρόσωπα προσπάθησαν, ανεπιτυχώς έστω, να καλύψουν;

Την κατάργηση της επίμαχης διάταξης προανήγγειλε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση θα φέρει αύριο, Τετάρτη, στη Βουλή σχετική τροπολογία, για την οποία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. Οπως ανέφερε, με τη νέα ρύθμιση θα απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Ξαφνικά ξεχάστηκαν όλα εκείνα τα μακροσκελή κυβερνητικά επιχειρήματα υπέρ του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου, που επιτρέπει σε πολιτικά πρόσωπα να διαθέτουν off- shore εταιρείες φτάνει αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους!

Θετικά, όπως ήταν επόμενο, υποδέχθηκαν την κυβερνητικη αναδίπλωση τα πολιτικά κόμματα.

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore.
Παραμένει το ερώτημα:
Ποιός Υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν;
Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους».

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάζει πως «Έντρομη η Κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη».

Το Ποτάμι προχωρά ένα βήμα πιο πέρα. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: 
«Aφού έκανε την ανάγκη φιλοτιμία, η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή της διάταξης για τις offshore. Είναι ένα βήμα. Εμείς θα επιμείνουμε και για το επόμενο. Δεν μπορούν οι υπουργοί να έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό και τις ιδέες τους στην Ελλάδα. Καλούμε ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες να προχωρήσουν τουλάχιστον σε μια αυτοδέσμευση. Δεν μπορούν οι βουλευτές και οι πολιτικοί κάθε βαθμίδας να έχουν τις κύριες καταθέσεις τους "προστατευμένες" έξω από την χώρα. Ας αλλάξουμε αφού ζητάμε και από τους Έλληνες να αλλάξουν». 

Έτσι αύριο μια άθλια μεθόδευση, μια προσπάθεια συγκάλυψης μέσω offshore, φτάνει στο άδοξο τέλος της. Καλύτερα όμως ένα άθλιο τέλος, παρά μια αθλιότητα χωρίς τέλος, όπως κάποτε είχε πει ο Καρλ Μαρξ.

Takis Ant / afirimeno.com
Με στοιχεία, σχετικά με τις δηλώσεις, από tovima.gr, kathimerini.gr, topotami.gr 

Σχετικές αναρτήσεις:
Kαλύπτει υπουργούς με off-shore η κυβέρνηση;
Ο νέος νόμος για τις offshore εταιρείες καλύπτει κάποιους πολιτικούς;

2 σχόλια:

  1. Μας έχουν συνηθίσει να λένε και να ξελένε! τίποτα το εντυπωσιακό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατατέθηκε σήμερα στις 08:45, μετά τη γενική κατακραυγή, η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται καθολική απαγόρευση ως προς τη συμμετοχή μελών του κοινοβουλίου και υπουργών «είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα» σε εταιρείες που έχουν έδρα στο εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τροπολογία προβλέπει «αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα». Πηγή: kathimerini.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή