27 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 27.5.2016

(upd) Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία. Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε την ενίσχυση των σχέσεων με τη Ρωσία ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Η επίσκεψή σας επιβεβαιώνει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και η βούληση να αναβαθμιστούν αυτές οι σχέσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Έρχεστε σε μία στιγμή που γυρίζουμε σελίδα» είπε ο πρωθυπουργός. Ο Ρώσος πρόεδρος, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόσκληση και τόνισε ότι Ελλάδα και Ρωσία πρέπει να μεταμορφώσουν τις καλές σχέσεις των δύο χωρών σε «απτά οικονομικά αποτελέσματα». «Τα προβλήματα είναι πολλά και οι συγκυρίες είναι δύσκολες αλλά σίγουρα υπάρχουν και καλές προοπτικές» είπε ο κ. Πούτιν, που παράλληλα υπογράμμισε ότι η ενέργεια δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες.

Νωρίτερα γράφαμε: Ερχεται ο Πούτιν στην Αθήνα Συνοδευόμενος από εννέα υπουργούς φθάνει στις 3.30 το απόγευμα της Παρασκευής ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο αεροδρόμιο θα τον υποδεχτεί ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος. Εν συνεχεία θα κατευθυνθεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Αμέσως μετά ο Πρόεδρος Πούτιν θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα. 
Σχετική ανάρτηση: 
Άρθρο Πούτιν στην Καθημερινή για τη συνεργασία της Ρωσίας με Ελλάδα και Ευρώπη

Ειδομένη: πρώτο δρομολόγιο 70 μέρες μετά. Ο συρμός, που πραγματοποίησε το πρώτο δρομολόγιο ύστερα από διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, ήταν εμπορευματικός μεν, αλλά κενός εμπορευμάτων, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών που απαιτούνται στη σιδηροδρομική υποδομή του ΟΣΕ. 

G7: Καλό κλίμα χωρίς αποφάσεις. Ολοκληρώθηκε σήμερα η Σύνοδος Κορυφής των G7 στην πόλη Ίσε-Σίμα της Ιαπωνίας με μια τελική διακήρυξη. Επικράτησε συναινετικό κλίμα, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις, όπως επισημαίνουν επικριτές. 

Νωρίτερα γράφαμε:Η G7 εναντίον του Brexit, αλλά και με προειδοποιήσεις σε Ρωσία στη Σύνοδο των επτά ισχυρότερων οικονομιών στην Ιαπωνία. Υπογράμμισαν επίσης πως η τραμοκρατία, ο εξτρεμισμός και το προσφυγικό είναι παγκόσμιες απειλές, σημείωσαν επίσης την ετοιμότητά του να προχωρήσουν σε «περαιτέρω περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης.
Σχετική ανάρτηση: Πήραν τα… φτυάρια οι ηγέτες στη Σύνοδο των G7 στην Ιαπωνία 
 
Ο Ομπάμα στη Χιροσίμα, ιστορική επίσκεψη. Ο Μπαράκ Ομπάμα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο Αμπε, έφθασε σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στο Πάρκο της Ειρήνης στη Χιροσίμα, που είναι αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων, και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το μέρος αυτό στην ιαπωνική πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.

Ιαπωνία: Εκκένωση αεροσκάφους των κορεατικών αερογραμμών. Οι κορεατικές αερογραμμές προχώρησαν στην εκκένωση 300 επιβατών και του πληρώματος από αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Χανέντα, στο Τόκιο μετά από καπνό που εντοπίστηκε στον αριστερό κινητήρα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Στον Ντόναλντ Τραμπ το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Οξεία επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καταλογίζοντας στον Ρεπουμπλικανό προεδρικό υποψήφιο άγνοια των διεθνών θεμάτων. Ο Τραμπ εξασφάλισε χθες τον απαιτούμενο αριθμό εκλεκτόρων για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. 


Ο τάφος του Αριστοτέλη παρουσιάζεται στην επιστημονική κοινότητα. Το σπουδαιότερο εύρημα της εικοσαετούς ανασκαφικής έρευνας στα αρχαία Στάγειρα ανακοινώθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, σε εκατοντάδες κορυφαίους αριστοτελιστές της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας. Πρόκειται για τον τάφο του Αριστοτέλη, που διασώζεται εδώ και 2.400 χρόνια στη γενέτειρά του. 

Πρόταση κατάργησης παρελάσεων, προσευχής στα σχολεία. Την κατάργηση των παρελάσεων των μαθητών, του υποχρεωτικού εκκλησιασμού και της υποχρεωτικής προσευχής, προτείνει η Επιτροπή Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, προτάσεις που προκαλούν αντιδράσεις τόσο από την Εκκλησία όσο και από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου