29 Μαΐου 2016

Kαλύπτει υπουργούς με off-shore η κυβέρνηση;

(upd) «Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους» σημειώνει σε ανακοίνωσή του, το Ποτάμι. 
Παράλληλα δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπολύουν με ανακοινώσεις τους η ΝΔ και όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης,
με αφορμή το νόμο που επιτρέπει στους βουλευτές να κατέχουν offshore εταιρείες.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, από την πλευρά του, σε μακροσκελή ανακοίνωσή του προς απάντηση των δημοσιευμάτων ισχυρίζεται ότι «προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών», αποφεύγοντας όμως την επί της ουσίας απάντηση. 

Ειδικότερα: 

Το Ποτάμι: 
Σε ανακοίνωσή του με τίτλο "Ξεπλένει τους πολιτικούς των off- shore ο ΣΥΡΙΖΑ" το Ποτάμι αναφέρει τα εξής:
«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off- shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη. Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση».
Πηγή: topotami.gr

Η Νέα Δημοκρατία:
Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι πολίτες αναρωτιούνται για την ένοχη σιωπή του Μαξίμου. Ποιούς Υπουργούς με offshore καλύπτουν με το νόμο που ψήφισαν;».
Εξάλλου, σε χθεσινή ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία.
Αυτοί που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού στο όνομα του ήθους και της διαφάνειας, νομοθετούν να δικαιούνται οι βουλευτές να κατέχουν offshore.
Είναι ντροπή τους. Προκαλούν την ελληνική κοινωνία, που δοκιμάζεται βάναυσα από το φορολογικό σοκ και την αποτυχημένη πολιτική τους.
Οι πολίτες και η Νέα Δημοκρατία απαιτούμε να απολογηθούν αμέσως»
.
Πηγή: 
www.kathimerini.gr 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης
Το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά τις αποκαλύψεις εξέδωσε την ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: 
Η Κυβέρνηση με το νέο νόμο για τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») προσπαθεί να διορθώσει και να καλύψει τα κενά και τα «παραθυράκια» που δημιουργήθηκαν με την κακή νομοθέτηση των τελευταίων δεκαετιών.
Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο ενίσχυσε την αδιαφάνεια, την φοροδιαφυγή και την ανομία, με την δημιουργία νομοθετικών κενών που εν τέλει κατέτεινε στην μη απονομή δικαιοσύνης... 
Συγκεκριμένα ως προς τις εξωχώριες εταιρείες. 
1) Ο όρος «offshore» εταιρείες είχε ατυχώς αποδοθεί σε «εξωχώριες» εταιρείες στο νόμο 3213/2003 («περί πόθεν έσχες»). Ο όρος αυτός είναι εντελώς αόριστος και νομικά έωλος. Ο ΚΦΕ που τον χρησιμοποιούσε καταργήθηκε το 2013...
2) Το προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο αν και περιλάμβανε δρακόντεια και πανηγυρική διατύπωση, στην πράξη ήταν ανεφάρμοστο και αναποτελεσματικό...
3) Η Ελλάδα, όπως είναι γνωστό, είναι υποχρεωμένη να εναρμονίζει τη νομοθεσία της σύμφωνα με τις συστάσεις διεθνών οργανισμών στους οποίους είναι μέλος. Για το συγκεκριμένο ζήτημα η GRECO (Ομάδα Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς που λειτουργεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης) στον 4ο κύκλο αξιολόγησης της χώρας μας, ζήτησε να αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο για τις εξωχώριες εταιρείες, καθώς προκύπτουν σημαντικές αντιφάσεις που καθιστούν το πλαίσιο ασαφές, επισφαλές και αντιπαραγωγικό...
Συνοψίζοντας με το νέο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζεται πλήρως η διαφάνεια, ο έλεγχος, η δημοσιοποίηση και η ελαχιστοποίηση πολιτικών παρεμβάσεων και διευκρινίζεται πέραν κάθε αμφιβολίας το περιεχόμενο των δηλώσεων που πλέον εμπεριέχει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των υπόχρεων, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι τώρα με τις γνωστές συνέπειες για την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. 
Πηγή: www.protothema.gr

Επί της ουσίας όμως απάντηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης στη μακροσκελή ανακοίνωσή του, δεν δίνει, με αποτέλεσμα το Μαξίμου να υποχρεωθεί σε δεύτερη απάντηση, που παραπέμπει ...στην πρώτη!. Όμως οι αντιδράσεις συνεχίζονται. 

Το «non paper» του Μαξίμου 
Το Μαξίμου κάτω από τη γενική κατακραυγή, υποχρεώνεται σε δεύτερη «απάντηση» σε «non paper», με τίτλο «Φωνάζει ο κλέφτης», το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: 
«Είναι αξιοθρήνητη η προσπάθεια της ΝΔ, πάντα σε συντονισμό με τις φυλλάδες που εξευτελίζουν συστηματικά την δημοσιογραφία, να ξεσηκώσει παραπλανητικό θόρυβο γύρω από τον εκσυγχρονισμό και την αυστηροποίηση της νομοθεσίας του Πόθεν Έσχες.
Για την ουσία του ζητήματος τους παραπέμπουμε -αν είναι φυσικά σε θέση να κατανοήσουν κάπως πιο σύνθετα κείμενα- στην αναλυτική απάντηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης...
».

Απάντηση Νέας ΔημοκρατίαςΑπό το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 
«Στην υπόθεση των offshore που δόλια νομοθέτησε και μόνη ψήφισε η συγκυβέρνηση Τσίπρα - Κυρίτση και Καμμένου, κατέρρευσε με πάταγο ο μύθος του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος. Τώρα ήρθε η ώρα της απολογίας. Γιατί το ψήφισαν; Για ποιους το ψήφισαν; Ποιούς δικούς τους θέλουν να αθωώσουν αναδρομικά; Όσο και να υβρίζουν, όσο και να διχάζουν, θέλουν δεν θέλουν θα απαντήσουν. Να είναι βέβαιοι».
Πηγή: www.protothema.gr 

Και ενω ο "πόλεμος" ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης "καλά κρατεί", οι πολίτες ακόμα αναμένουν να ενημερωθούν για το βασικό ερώτημα: "Kαλύπτει υπουργούς ή βουλευτές ή στελέχη του κράτους με off-shore η κυβέρνηση;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου