23 Μαΐου 2016

O πράσινος Βαν ντερ Μπέλεν Πρόεδρος της Αυστρίας

Ο Βαν ντερ Μπέλεν, ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη των Πρασίνων, επικράτησε στις αυστριακές προεδρικές εκλογές με ένα 50,3% των ψήφων. Ο ακροδεξιός αντίπαλός του Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχθηκε την ήττα του. Ήταν ο γηραιότερος υποψήφιος για την αυστριακή προεδρία, κι όμως ο πλέον δημοφιλής μεταξύ των νέων ψηφοφόρων, σύμφωνα με προεκλογική δημοσκόπηση, αναφέρει η Deutsche Welle.

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπελεν είναι αισίως 72 ετών, καθηγητής Οικονομικών στο επάγγελμα και πλέον πρόεδρος της Αυστριακής Δημοκρατίας μετά από μια εκλογική αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε θρίλερ, με έναν αντίπαλο προερχόμενο από τους κόλπους του ακροδεξιού κόμματος FPÖ. Το παράδοξο σε αυτήν την εκλογή είναι πάντως ότι οι άνω των 50 ετών ψήφισαν κυρίως τον ακροδεξιό Νόρμπερτ Χόφερ και οι κάτω των 30 τον 72χρονο οικονομολόγο.

Ο «VdB», όπως είναι γνωστός στην αυστριακή νεολαία, καθ´ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε τη στήριξη των εκπροσώπων της οικονομίας αλλά και της πνευματικής ελίτ, γεγονός που έδρασε καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Aν και ανεξάρτητος υποψήφιος ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε τη στήριξη των αυστριακών Πρασίνων, οι οποίοι επανειλημμένα υπογράμμιζαν την προσήλωσή του στις αξίες της ανοιχτής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας. Αυτά τα αιτήματα βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο του προεκλογικού του αγώνα, κατά τη διάρκεια του οποίου το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον όλων ήταν αδιαμφισβήτητα το προσφυγικό. Τάχθηκε υπέρ μιας ανοιχτής στους πρόσφυγες Αυστρίας, ωστόσο ανέφερε ότι τα περιθώρια είναι δυστυχώς στενά για τους οικονομικούς μετανάστες.

«Πιστεύω στη δική μας Αυστρία» είχε δηλώσει πρόσφατα ο Βαν ντερ Μπέλεν, σε μια προσπάθεια να κλείσει το μάτι και σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους για τους οποίους η έννοια της πατρίδας έχει μεγάλη σημασία. Ωστόσο επέλεξε να μην υποκύψει στον λαϊκισμό και να κρατήσει παρά τις όποιες αναφορές στην «πατρίδα» ένα αποστασιοποιημένο, σύγχρονο και ανοιχτό στον κόσμο προφίλ. Άλλωστε κεντρικό μότο στις ομιλίες του ήταν το «Αλλαγή, όχι Καταστροφή».

Ας σημειωθεί ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν ασχολήθηκε με την πολιτική σχετικά αργά. Για πολλά χρόνια φλέρταρε με τους Σποοσιαλδημοκράτες από την έδρα Δημόσιων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ. Το 1984 όμως εντάχθηκε στους Πρασίνους με αφορμή την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Δούναβη, στην οποία εναντιώθηκε. Δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής με τους Πρασίνους στο αυστριακό κοινοβούλιο. Παρά τις περιπέτειες του αυστριακού κόμματος των Πρασίνων που για χρόνια ταλανιζόταν από τις εσωτερικές έριδες ο Βαν ντερ Μπέλεν έδωσε μάχη για να μη διασπαστεί. Με την εκλογή του στον προεδρικό θώκο με ποσοστό 50,3% ελπίζει τώρα να γεφυρώσει και το χάσμα που έχει προκαλέσει στον αυστριακό λαό το προσφυγικό ζήτημα.

Πηγή: Απο άρθρο στη 
Deutsche Welle
http://dw.com/p/1ItCE 

Σχετική ανάρτηση: Ακροδεξιοί εναντίον Πρασίνων στις προεδρικές στην Αυστρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου