24 Μαΐου 2016

Σύντομες Ειδήσεις της Ημέρας 24.5.2016

Στο Eurogroup την Τρίτη κρίνεται το κλείσιμο της αξιολόγησης και η επικύρωση της δόσης. Χωρίς σύγκλιση ΕΕ-ΔΝΤ έληξε το EWG της Δευτέρας. Mαραθώνια ήταν η διαπραγμάτευση του Euro Working Group τη Δευτέρα ενώ την Τρίτη στο Eurogroup κρίνονται η υπόθεση του χρέους και η επίσημη ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το μενού περιλαμβάνει κυρίως την εξέταση των 18 προαπαιτούμενών ενεργειών που απορρέουν από τη συμφωνία ώστε να καταστεί εφικτή η εκταμίευση της δόσης ύψους περίπου 11 δις. ευρώ. - Βερολίνο: «Δεν έχουμε αλλάξει στάση για χρέος και ΔΝΤ». 

EUROGROUP. Πολιτικά αναγκαία η συμφωνία ΔΝΤ-Ευρωπαίων για το χρέος
Κοινό τόπο καλούνται να βρουν σήμερα οι υπ. Οικ. της ευρωζώνης με το ΔΝΤ στο θέμα του ελληνικού χρέους που εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι. Το κλίμα ωστόσο είναι θετικό και όλοι θέλουν να αποφύγουν μια νέα ελληνική κρίση.

Die Welt: Ο Σόιμπλε ίσως καθυστερήσει τη δόση για την Ελλάδα, λόγω ΔΝΤ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος έχει επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι θέλει οπωσδήποτε το ΔΝΤ να λάβει μέρος στο Μνημόνιο. 

Lisbon Council: Στα 45 δισ. οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη διαπραγμάτευση του ’15. Σε 25% του ΑΕΠ ή 45 δισεκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον, υπολογίζει τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη «διαπραγμάτευση» του 2015 το The Lisbon Council –δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες– και η επενδυτική τράπεζα Berenberg Bank στην επικαιροποιημένη έκθεσή τους «The Euro Plus Monitor Spring 2016».

Εgyptair: Eκρηξη «δείχνει» η ιατροδικαστική έρευνα στα ανθρώπινα μέλη. Εκρηξη δείχνουν τα στοιχεία από τα ανθρώπινα μέλη που έχουν περισυλλεγεί από το σημείο της συντριβής του Airbus της Egyptair, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της Αιγύπτου. 

Από Ιούνιο κόβεται το ΕΚΑΣ σε 100.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Τον Ιούνιο, με την πληρωμή των συντάξεων Ιουλίου, θα λάβουν την πρώτη ψυχρολουσία οι περίπου 100.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που, βάσει των νέων εισοδηματικών κριτηρίων, θα χάσουν το ΕΚΑΣ, χωρίς όμως να αναγκαστούν να επιστρέψουν, αναδρομικά, ποσά που ήδη καταβλήθηκαν από τις αρχές του έτους. 

Απομακρύνθηκαν από την Ειδομένη περισσότεροι από 600 πρόσφυγες. Απολύτως ομαλά εξελίσσεται η διαδικασία μετεγκατάστασης των προσφύγων από την περιοχή της Ειδομένης που άρχισε περίπου στις έξι και μισή το πρωί. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί συνολικά από τον καταυλισμό σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης 609 πρόσφυγες.

Καταργείται ο νόμος του 2014 για τις χρήσεις γης. Στην κατάργηση της προ διετίας θεσπισθείσας νομοθεσίας περί χρήσεων γης προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Αμφισβητεί ο Καραμούζης τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για νέες ανάγκες των τραπεζών. «Το πρόβλημα στην Ελλάδα, να γνωρίζει το ΔΝΤ, είναι πολιτικό και όχι τραπεζικό», δήλωσε ο επικεφαλής της Eurobank, στον απόηχο της εκτίμησης του Ταμείου πως τα ελληνικά ιδρύματα ίσως χρειαστούν νέα ενίσχυση, έως 10 δισεκατομμυρίων ευρώ. 

Κύπρος: Σε αναζήτηση νέων συμμαχιών ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Οι εκλογές της Κυριακής στην Κύπρο ανέδειξαν οκτακομματική Βουλή. Πρώτο κόμμα ο ΔΗΣΥ, που χάνει όμως δύο έδρες και μαζί με αυτές την πλειοψηφία. Αναζητά πλέον νέες συμμαχίες με το βλέμμα στραμμένο στα μικρά κόμματα.

H Mέρκελ «παγώνει» την κατάργηση της τουρκικής βίζας.Το σχέδιο ΕΕ-Toυρκίας για κατάργηση της τουρκικής βίζας από την 1η Ιουλίου θα καθυστερήσει μέχρις ότου η Τουρκία εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της. Αυτό διεμήνυσε χθες η Άγκελα Μέρκελ στον Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου