23 Φεβρουαρίου 2017

Οι φθηνότερες και οι ακριβότερες χώρες για να ζεις

Το κόστος διαβίωσης σε κάθε χώρα του κόσμου για το 2017, χαρτογράφησε η ιστοσελίδα MoveHub, βάσει στοιχείων που προκύπτουν από δικές της έρευνες. Για τον υπολογισμό του κόστους διαβίωσης έλαβε υπόψη τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (CPI), ο οποίος προκύπτει
από το κόστος των ειδών διατροφής (κρέας, ψωμί, ρύζι, αυγά, φρούτα, λαχανικά, αλκοόλ) και μεταφοράς (εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, ταξί, τιμές πετρελαίου, τιμές ενός Volkswagen Golf) αλλά και ενοικίου. Επίσης, στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή περιέλαβε και το κόστος του εστιατορίου, όπως και τις τιμές που αντιστοιχούν στην κατανάλωση καφέ, νερού και αλκοόλ. Η ιστοσελίδα συνυπολόγισε και το κόστος που προκύπτει από τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας (ηλεκτρικό, θέρμανση, νερό, Διαδίκτυο κλπ.).

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία γίνεται και ο διαχωρισμός των χωρών όσον αφορά το κόστος διαβίωσης. Σημειώνεται ότι η Νέα Υόρκη αποτελεί σημείο αναφοράς για την κατάταξη των χωρών, καθώς θεωρείται από τις πιο ακριβές πόλεις, παρότι οι ΗΠΑ στο σύνολό τους κατατάσσονται στη 15η θέση. Ενδεικτικά, ένας καφές στις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ κοστίζει 3,2 δολάρια, ένα εισιτήριο κινηματογράφου 8,50 δολάρια, ένα ποτήρι κρασί 12,22 δολάρια, ενώ το κόστος ενοικίου ανέρχεται στα 4.073 δολάρια τον μήνα.

Μέσα σε δύο χρόνια, η κατάταξη των χωρών έχει ανατραπεί, με την Ελβετία να χάνει την πρωτοκαθεδρία της στη λίστα με τις είκοσι ακριβότερες χώρες, καταλαμβάνοντας για φέτος τη δεύτερη θέση. Αντίθετα, στην πρώτη θέση συναντάμε τις Βερμούδες, με την πρωτεύουσα της νησιωτικής χώρας Χάμιλτον να θεωρείται η πιο ακριβή πόλη στον πλανήτη. Εκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στις Βερμούδες το κόστος ζωής είναι τριπλάσιο από εκείνο των ΗΠΑ, του Καναδά και της Βρετανίας. Επίσης, η τιμή για ένα ποτήρι κρασί μπορεί να αγγίξει και τα 16 δολάρια. Υπερβολικά όμως υψηλή είναι και η τιμή του ενοικίου στις Βερμούδες, η οποία ανέρχεται στα 3.500 δολάρια τον μήνα.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρά τον καλπάζοντα πληθωρισμό και το υψηλό κόστος στα είδη διατροφής, δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 20 πιο ακριβές χώρες για πρώτη φορά από το 2009, καθώς παρότι το Λονδίνο συνεχίζει να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού κόστους, σε άλλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου τα έξοδα κατανάλωσης, ψυχαγωγίας και διαμονής είναι αρκετά πιο προσιτά. 


Η Ιρλανδία η οποία λόγω της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. έχει γίνει πόλος έλξης για τους Βρετανούς, κατατάσσεται στη 14η θέση στη λίστα των ακριβότερων χωρών από άποψη κόστους διαβίωσης.

Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Ιταλίας, η οποία εμφανίζεται στην 20ή θέση μαζί με την Γκάνα, προσφέροντας ένα πολύ πιο ακριβό κόστος ζωής σε σχέση με τις δύο μεγάλες οικονομικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία.

Στη 13η θέση βρίσκεται η Δανία και στη 10η θέση, όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο, το Λουξεμβούργο, καθώς θεωρείται από τις πιο πλούσιες χώρες παγκοσμίως. Η Νορβηγία βρίσκεται στην 6η θέση, όταν το 2015 κατατασσόταν στη 2η θέση, ενώ η Ισλανδία εμφανίζεται 4η, καθότι αποκομμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και με ελάχιστες γόνιμες εκτάσεις, αναγκάζεται να εισάγει μεγάλο αριθμό τροφίμων, αυξάνοντας το συνολικό κόστος ζωής. 


Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ακριβότερων χωρών ως προς το κόστος διαβίωσης. Στην Αθήνα, οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται κατά μέσον όρο στα 583 δολάρια, ενώ ο καφές κοστίζει περίπου 3,7 δολάρια. 

Την πρώτη θέση των χωρών με το χαμηλότερο κόστος ζωής καταλαμβάνει η Αίγυπτος. Στο Κάιρο η τιμή ενός καφέ καπουτσίνο δεν ξεπερνάει το 1,7 δολάρια, ενώ η τιμή του ενοικίου αγγίζει μόλις τα 530 δολάρια. 

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου