21 Φεβρουαρίου 2017

Επτά μέρη για... μαγικό Σέλας

Συμβουλές για εκείνους που «κυνηγούν» το Νότιο, αλλά κυρίως το Βόρειο Σέλας, δίνει το National Geographic, προτείνοντας επτά μέρη για την παρατήρηση του πολύχρωμου «χορευτικού» της φύσης στον ορίζοντα.

Όπως εξηγεί ο συντάκτης του περιοδικού, Μπάμπακ Ταφρέσι, οι καλύτερες «θέσεις» μπροστά από την ουράνια «σκηνή», είναι τα μέρη με γεωγραφικό πλάτος μεγαλύτερο των 55 μοιρών, με χαμηλή φωτορύπανση.

Το περιοδικό εκτιμά ότι ιδιαίτερη σημασία έχει όχι μόνο του πού, αλλά και το πότε, καθώς, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, η θέαση του ουράνιου φαινομένου είναι καλύτερη κοντά στην εαρινή και κυρίως στη φθινοπωρινή ισημερία, ιδίως όταν ο ουρανός είναι σκοτεινός -δίχως φεγγάρι- και ο ορίζοντας καθαρός, χωρίς να τον σκεπάζουν σύννεφα.

Όσο για τις τοποθεσίες, ο συντάκτης προτείνει τα εξής επτά μέρη:
  • Ισλανδία (από τέλη Αυγούστου έως αρχές Απριλίου)
  • Φέρμπανκς, Αλάσκα (από τέλη Αυγούστου έως μέσα Απριλίου)
  • Γελοουνάιφ, Καναδάς (από μέσα Αυγούστου έως τέλη Απριλίου)
  • Τρόμσε, Νορβηγία (από μέσα Σεπτέμβριου έως τέλη Μαρτίου)
  • Βόρεια Σουηδία και Φινλανδία (από μέσα Σεπτεμβρίου έως τέλη Μαρτίου)
  • Γροιλανδία (από Αύγουστο έως Σεπτέμβριο)
  • Τασμανία και Νέα Ζηλανδία (κυρίως κοντά στην εαρινή και την φθινοπωρινή ισημερία).

Φωτογραφία: Στο Ρέικιαβικ, προς το τέλος Σεπτέμβρη του 2016, οι αρχές της πόλης αποφάσισαν να σβήσουν τα φώτα προκειμένου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας της Ισλανδίας να υποδεχθούν το Βόρειο Σέλας σε συνθήκες ιδανικής ορατότητας.

Το Σέλας είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, όταν εισέρχονται σε αυτήν ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια από τον ήλιο, και παρατηρείται ιδίως στις πολικές περιοχές, τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο ημισφαίριο.

Πηγή: naftemporiki.gr 

Σχετική ανάρτηση:
Ισλανδία: Συστάσεις στους οδηγούς να μην «χαζεύουν» το Βόρειο Σέλας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου