20 Φεβρουαρίου 2017

Συμφωνία στο Εurogroup για προνομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων

Συμφωνία που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα τις επόμενες μέρες με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επιτεύχθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup. Θα δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο σύστημα συνταξιοδότησης και στο φορολογικό σύστημα
και φυσικά θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. Ειδικότερα:

Προνομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων 

Όπως μεταδιδει η Deutsche Welle, στη συζήτηση που έγινε η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την προνομοθέτηση προληπτικών δημοσιονομικών μέτρων και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκονταν σε αδιέξοδο.

Οι επικεφαλής θα επιστρέψουν στην Ελλάδα πιθανότατα την επόμενη βδομάδα, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Ντέϊεσελμπλουμ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Δεν υπάρχει ανάγκη σε ρευστότητα για την Ελλάδα, είπε, ωστόσο υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο, ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα στις αγορές.

Στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών θα πρέπει να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση στο ποσό των προληπτικών μέτρων που χρειάζονται. Το ΔΝΤ είχε ζητήσει μέτρα 2% του ΑΕΠ ή 3,6 δισ. ευρώ, ωστόσο στις Βρυξέλλες θεωρούν βέβαιο ότι το παραπάνω ποσό θα είναι μικρότερο γιατί θα μετακινηθεί ο διεθνής οργανισμός λαμβάνοντας καλύτερα υπόψη τις προβλέψεις της Κομισιόν.

Πηγή: Deutsche Welle 

Κυβερνητικές πηγές: «Ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα»

Ως προς το τι προβλέπει η συμφωνία, πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν πως περιλαμβάνει τελικά τον απαράβατο όρο που έθεσε η ελληνική πλευρά για «ούτε ένα ευρώ περισσότερη λιτότητα».

Η ελληνική πλευρά δέχθηκε τη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν από 01/01/2019 και μετά, υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό ισοζύγιο θα είναι απολύτως ουδέτερο. Πρακτικά, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, ότι στην Αθήνα θα εξεταστεί η αλλαγή μείγματος πολιτικής από το 2019 και μετά, χωρίς περαιτέρω δημοσιονομική επιβάρυνση.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ντάισελμπλουμ: «Δεν είπα ποτέ ούτε ένα ευρώ λιτότητα»

Στις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να προ-νομοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, για την περίοδο μετά το 2019, αναφέρθηκε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύνθεση των μέτρων που θα ξεκλειδώσει τη β' αξιολόγηση του προγράμματος.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα. «Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με βάση την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά», συμπλήρωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν πολύ σύντομα στην Αθήνα και θα δουλέψουν με τις ελληνικές αρχές σε ό,τι αφορά το επιπλέον πακέτο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, το σύστημα συνταξιοδότησης και το φορολογικό σύστημα.

Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σημείωσε. 


Πηγή: kathimerini.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου