22 Φεβρουαρίου 2017

Έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι σήραγγες στα Τέμπη

Πρόκειται για τρεις δίδυμες σήραγγες: Δυο στα Τέμπη μήκους 2 και 6 χιλιομέτρων και στη συνέχεια μια στον Πλαταμώνα μήκους 2,7 χιλιομέτρων. Το πιο εντυπωσιακό τμήμα του άξονα, η παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών με την σήραγγα των 6 χιλιομέτρων,
αποτελεί και τη μεγαλύτερη οδική σήραγγα των Βαλκανίων. Φωτογραφία επάνω αριστερά: Η είσοδος της πρώτης σήραγγας, στη νότια πλευρά της κοιλάδας των Τεμπών.

Το έργο, μετα από πολλά χρόνια καθυστερήσεων, αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Μαρτίου. Με την ολοκλήρωση του πιο «καταραμένου» οδικού τμήματος της Ελλάδας, η διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο μειώνεται έως και κατά 30 λεπτά. 

Η πρόοδος των εργασιών στις τρεις σήραγγες ξεπερνά το 98%. Κάθε 300 μέτρα υπάρχει εγκάρσια σήραγγα που συνδέει τους δύο κλάδους κατεύθυνσης, κάτι σαν πολεμικό καταφύγιο θωρακισμένο με αδιαπέραστο σκυρόδεμα. Στις εισόδους των μεγάλων τούνελ γυρίζουν αργά τεράστιες τουρμπίνες εξαερισμού. Ειδικά στο μεγάλο τούνελ των 6 χιλιομέτρων έχουν κατασκευαστεί δύο κατακόρυφα φρεάτια, που καταλήγουν ψηλά στον καθαρό αέρα στις πλαγιές του Κισσάβου, και μία οριζόντια σήραγγα απαγωγής του καπνού σε περίπτωση ατυχήματος με φωτιά. 

Φωτογραφίες: Αλέξανδρος Αβραμίδης

«Η ποιότητα κατασκευής του έργου υπήρξε εξαιρετική και συγκαταλέγεται στο 5%-10% των καλύτερων κατασκευών στον κόσμο, σύμφωνα με Αμερικανούς τεχνικούς συμβούλους» αναφέρει ο CEO της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», Δημήτριος Γκατσώνης, μιλώντας στο «Κ» της Καθημερινής. Συνολικά απασχολήθηκαν άμεσα περίπου 1.000 άτομα διάφορων ειδικοτήτων, ενώ έμμεσα δημιουργήθηκαν τουλάχιστον άλλες 3.000 θέσεις εργασίας. 

Εκτός από τις τεχνικές προκλήσεις, ωστόσο, έπρεπε να ξεπεραστούν και σοβαρά ζητήματα, που προκάλεσαν την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης του έργου για τουλάχιστον έξι χρόνια. Η παράκαμψη των Τεμπών αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα Μαλιακός-Κλειδί, έργου προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ που χρηματοδοτήθηκε από εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια. Η κατασκευή ανατέθηκε το 2007 και με βάση τις αρχικές συμβάσεις έπρεπε να είχε παραδοθεί το 2011. Το έργο πάγωσε επί σχεδόν τρία χρόνια, μεταξύ άλλων λόγω της κρίσης και της αδυναμίας των τραπεζών να καταβάλουν τα προβλεπόμενα δάνεια. 
 
Κάθε 300 μέτρα υπάρχει εγκάρσια σήραγγα που συνδέει τους δύο κλάδους κατεύθυνσης.

«Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση κύριων και συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων. Αλλοι λόγοι ήταν η μη έγκαιρη μετακίνηση δικτύων κοινής ωφελείας, οι εκτενείς αρχαιολογικές έρευνες με σημαντικά ευρήματα και οι χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τον ΟΣΕ», σημειώνει ο Δημήτριος Γκατσώνης. Ο ίδιος σήμερα παραδέχεται ότι το έργο κινδύνευσε να μην ολοκληρωθεί: «Υπήρξε αναστολή της χρηματοδότησης το 2010 εν μέσω οικονομικής κρίσης και διακοπή της κατασκευής το καλοκαίρι του 2011 για δυόμισι έτη, έως την επιτυχή αναδιάρθρωση του έργου τον Δεκέμβριο του 2013, όπως επίσης διακοπή χρηματοδότησης το καλοκαίρι του 2015». 

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, που επισκέφτηκε στις αρχές του μήνα τα Τέμπη, το περιέγραψε πολύ γλαφυρά: «Γίνεται προσπάθεια και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο τέλος Μαρτίου να έχουν ολοκληρωθεί και οι υπολειπόμενες εργασίες, ώστε να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο των γονιών και των παππούδων μας, ο αυτοκινητόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης». 
 
 Η έξοδος κινδύνου για τους πεζούς θυμίζει πολεμικό καταφύγιο.

Το έργο σε αριθμούς
3 δίδυμες σήραγγες, μήκους 2, 6 και 2,7 χλμ., με τα εξής χαρακτηριστικά:
2 κλάδοι, ένας για κάθε κατεύθυνση κυκλοφορίας
14,8 μ. η διάμετρος του κλάδου, με 2 λωρίδες κυκλοφορίας και 1 έκτακτης ανάγκης
10,5 μ. πλάτος οδοστρώματος
Κάθε 900 μέτρα υπάρχει εγκάρσια σήραγγα που συνδέει τους δύο κλάδους για τα οχήματα έκτακτης ανάγκης
Κάθε 300 μέτρα υπάρχει εγκάρσια σήραγγα που συνδέει τους δύο κλάδους για τη διαφυγή πεζών
2.500.000 κυβικά μέτρα ο όγκος των εργασιών εκσκαφής
150.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος για την προσωρινή υποστήριξη των σηράγγων
400.000 κυβικά μέτρα σκυροδέματος για την τελική επένδυση των σηράγγων – όσο περίπου απαιτείται για την κατασκευή 2.500 μονοκατοικιών.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου