12 Φεβρουαρίου 2017

Αποχωρεί το 2019 από την Κομισιόν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Δεν θα είναι υποψήφιος και για δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στον κρατικό γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Ντόιτσλαντφουνκ (Deutschlandfunk).

Το 2014 «έκανα μια ωραία προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα υπάρξει δεύτερη γιατί δεν θα είμαι υποψήφιος και δεύτερη φορά», δήλωσε. Σημειώνεται ότι η θητεία του προέδρου της Επιτροπής είναι πενταετής, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα πέντε χρόνια. 

Ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου στη συνέντευξη του χαρακτήρισε επίσης την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. «τραγωδία για την ήπειρο» και εξέφρασε τον φόβο ότι θα φέρει τις 27 χώρες που θα παραμείνουν στην Ένωση τη μία απέναντι στην άλλη «χωρίς μεγάλη προσπάθεια». 

Oι 'Ελληνες έκαναν πάρα πολλές μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους Boρειοευρωπαίους

«Κυρίως στην Γερμανία μιλά κανείς σαν να ήταν απολύτως εξοικειωμένος με την κατάσταση στην Ελλάδα. Αλλά δεν την γνωρίζουν. Διότι οι Έλληνες, παρά την όποια δυσθυμία για την κατάσταση, έκαναν παρά πολλές διαρθρωτικές -και άλλες- μεταρρυθμίσεις, περισσότερες από τους δογματικούς Βορειοευρωπαίους. Και χρησιμοποίησαν έναν τόνο -και στις γνώμες οι οποίες δημοσιεύτηκαν- κυρίως στο 2014 και 2015, ο οποίος δεν ανταποκρινόταν σε καμιά περίπτωση στις ελληνικές προσπάθειες. Είμαι κι εγώ της γνώμης ότι η Ελλάδα δεν έχει φτάσει στο τέλος των προσπαθειών της, αλλά το να ισχυρίζεται κανείς ότι στην Ελλάδα δεν έχει γίνει τίποτα είναι λάθος», είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).

O Zαν Κλοντ Γιούνκερ απάντησε σε σχετικό ερώτημα για το αν το τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκεται πάνω σε πήλινα πόδια απάντησε: «Στέκεται σε ασταθή πόδια με την έννοια ότι δεν βλέπουμε ακριβώς πως θα μπορούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αντιμετωπίσει επιτυχώς αυτό το πρόβλημα. Καμιά χώρα δεν έχει επιτύχει μεγαλύτερες προόδους στο θέμα του ανταγωνισμού. Και δεν ήταν η Ελλάδα η οποία μείωσε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, ήταν μια άλλη», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγές: news.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου