13 Φεβρουαρίου 2017

FAZ: «Είναι ο Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;»

Πώς υπόσχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης μια νέα αρχή ενώ είναι μέρος του μισητού κατεστημένου διερωτώνται, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, γερμανοί αναλυτές με αφορμή την επίσκεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σήμερα και αύριο στο Βερολίνο;

«Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;», διερωτάται αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung; 

Η απάντησή του: «Δεν είναι λαϊκιστής όπως ο Τσίπρας. Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Σεπτέμβριο για την οικονομία όμως προκάλεσε αίσθηση. (…) Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η φορολογική επιβάρυνση ελληνικών επιχειρήσεων και των πολιτών είναι ασφυκτικά υψηλή. Ωστόσο πριν αναζωογονήσουν οι σχεδιαζόμενες φοροελαφρύνσεις του Μητσοτάκη την οικονομία, θα στερήσουν καταρχήν στο κράτος έσοδα τα οποία θα πρέπει να αναπληρωθούν. Όπως διατεινόταν το 2009 ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου ότι ‘Λεφτά υπάρχουν’, έτσι και ο Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι εντόπισε δυνατότητες εξοικονόμησης στο δημόσιο. Εντούτοις είναι αμφίβολο εάν οι πόροι επαρκούν για την χρηματοδότηση».

Ο αρθρογράφος θεωρεί προβληματική και την πρόταση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, σημειώνοντας ότι το κενό θα πρέπει να καλυφθεί καταρχήν από την υπόλοιπη Ευρωζώνη, και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές κατά την εκλογική χρονιά που διανύουμε. 
«Έτσι μπορεί να αναβιώσει η συζήτηση περί Grexit, την οποία ο Μητσοτάκης θέλει να αποφύγει πάση θυσία. 

Η Ελλάδα όμως δεν θα ήταν σήμερα στην Ευρωζώνη, εάν η ψήφος του Μητσοτάκη σε παλαιότερες ψηφοφορίες ήταν καθοριστική για το μέλλον της χώρας», γράφει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην ψηφοφορία για το πρώτο πακέτο στήριξης το 2010, όταν η ΝΔ και ο ίδιος καταψήφισαν, «παρότι εξαρτιόταν από αυτή η επιβίωση της Ελλάδας στην ευρωζώνη. (…). Μόνον μια βουλευτής είχε το θάρρος να αντισταθεί και να ψηφίσει με ‘ναι’. Η πρώην υπ. Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η αδερφή του Μητσοτάκη».

Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου