23 Φεβρουαρίου 2017

«Αν ψάχνετε τον άνθρωπο του Grexit, δεν είμαι εγώ αυτός»

Μετά το αίσθημα αδιαφορίας για την Ελλάδα που συνάντησε στο Βερολίνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά ανένδοτο αγώνα για παραμονή της χώρας στο ευρώ
Το Βήμα / Παπαδόπουλος Παύλος
Ένα μεγάλο απόσπασμα δημοσιεύματος: 


... «Αν ψάχνετε άνθρωπο για να βγάλει τη χώρα μου από το ευρώ, εγώ δεν είμαι αυτός» λέγεται ότι είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στους συνομιλητές του στην πρωτεύουσα της ευρωζώνης.
Παρ' όλα αυτά, εισέπραξε μια αίσθηση απάθειας και ασάφειας για τις προθέσεις τους. Κανείς δεν του είπε «μα τι είναι αυτά που λέτε;», κανείς δεν τον διαβεβαίωσε ότι δεσμεύεται σε μια αδιάσπαστη ευρωζώνη. Βεβαίως, ουδέποτε η μητέρα του ευρώ δεν δεσμευόταν ότι θα στηρίζει την ευρωζώνη άνευ όρων. Απαιτούσε από όλα τα κράτη-μέλη να πράττουν αυτό που τους αναλογεί. Ωστόσο, μοιάζει πια σαν να ατονεί το ενδιαφέρον της και να εγκαταλείπει την πολλή προσπάθεια.

Πολλοί φαντάζονται την επικεφαλής της χώρας αυτής, την ισχυρότερη γυναίκα της Ευρώπης, να ανασηκώνει τους ώμους της ... τι περισσότερο θα μπορούσε να κάνει για μια χώρα που αρνείται πεισματικά να αλλάξει... Η χρόνια απροθυμία της χώρας της φιλοσοφίας και του φραπουτσίνο να υιοθετήσει και να εφαρμόσει τη δραστική θεραπεία που χρειάζεται η οικονομία της συγκρούεται με τις απαιτήσεις των επερχόμενων εκλογών στη χώρα της ανταγωνιστικότητας και του λιτού βίου. Η ηγέτις απεύχεται μια νέα κρίση στην κοιτίδα του δυτικού πολιτισμού, γιατί θα μπορούσε να την εκθέσει στις επιθέσεις των αντιπάλων της ότι επί επτά χρόνια δεν έχει κατορθώσει να οδηγήσει σε κάθαρση μια σύγχρονη δημοσιονομική τραγωδία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μια υποχώρηση στα αιτήματα των κληρονόμων του αρχαίου πνεύματος θα την εξέθετε σε λιγότερη κριτική.

Οχι στο ΔΝΤ, ναι στο Paris Club

Προσωπικότητες με ασφαλή γνώση των σχεδιασμών στη χώρα της οργάνωσης και του προγραμματισμού μεταδίδουν ότι θα προσφερθεί στη μικρή χώρα μια «τελευταία ευκαιρία» για έναν συμβιβασμό, που όμως θα περιλαμβάνει ένα συμπαγές πακέτο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και περικοπών δαπανών που θα πρέπει άμεσα να νομοθετηθούν (καμία έκπληξη ως εδώ). Παράλληλα, η ισχυρή χώρα της ευρωζώνης προτίθεται στις 25 Μαρτίου, στην επέτειο των 60 ετών από τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να παρουσιάσει το σχέδιο για μια Ευρώπη δύο ή περισσότερων ομόκεντρων κύκλων. Σε περίπτωση που η μικρή χώρα συνεχίζει να εμμένει στην αντίσταση απέναντι στην πραγματικότητα, θα της προσφερθεί διευκόλυνση να μετακινηθεί προσωρινά εκτός του σκληρού πυρήνα. Θα ενεργοποιηθεί δηλαδή το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών για αποχώρηση από την ευρωζώνη, απαγκίστρωση από το ΔΝΤ και ένταξη στο Paris Club. Το Paris Club είναι το «κουρείο του ΔΝΤ», εκεί που κουρεύονται τα εθνικά χρέη των «αποτυχημένων κρατών» και μάλιστα μέχρι 90%, με αντάλλαγμα βεβαίως την ενεργοποίηση μέτρων αυστηρότερων εκείνων που συνήθως απαιτεί το ΔΝΤ.

Το σενάριο μιας περικοπής χρεών χωρίς νέα μέτρα αμέσως μετά την αποχώρηση από το ευρώ (κατά το σύνθημα «χωρίς ευρώ αμέσως καλύτερα»...) ανήκει στο πεδίο των προχωρημένων φαντασιώσεων που χρησιμεύουν για την εξαπάτηση των μαζών (αυτό που ο πολιτικός με κρίσεις αϋπνίας έχει αποκαλέσει ευφυώς ως «σανό»). Η περικοπή χρεών από το Paris Club δεν έχει γίνει ποτέ και σε καμία χώρα χωρίς την απαίτηση καταιγίδας μέτρων, κάτι απόλυτα λογικό, γιατί χωρίς μια σαρωτική αναδιάρθρωση στην οικονομία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα μπορέσει ποτέ να εμπιστευτεί και να συνεργαστεί με την εκάστοτε πολύπαθη χώρα, με αποτέλεσμα αυτή να παραμένει στο διηνεκές ένα πρόβλημα στο διεθνές σύστημα, που μπορεί να εξελιχθεί σε μαύρη τρύπα φασισμού και παρακμής. Αρα, τα ακόμα σκληρότερα μέτρα είναι η άλλη όψη του (εθνικού) νομίσματος.

Ο νέος Ανένδοτος και το μήλο της γνώσης

Γνωρίζοντας όλα αυτά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέστρεψε από την πρωτεύουσα της ευρωζώνης μάλλον αλλαγμένος και με μια αίσθηση επείγοντος... Εχει αποδεχθεί ότι η συστηματική απροθυμία της κυβέρνησης αριστερών και εθνικιστών να εκτελέσει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας μπορεί να μην οφείλεται μόνο στην ανικανότητα διακυβέρνησης, αλλά να εντάσσεται ταυτόχρονα σε ένα σχέδιο διαμόρφωσης συνθηκών κρίσης ενταγμένου σε μια άλλη αντίληψη εξουσίας που θα εξωθήσει τους πολλούς να αγανακτήσουν, να αποδοκιμάσουν την Ευρώπη, να επικροτήσουν και να υπερψηφίσουν τη δρομολόγηση της αποχώρησης από το ευρώ.

Μετά την προεξοφλούμενη νέα αποτυχία συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών (στο πλαίσιο της περιλάλητης αξιολόγησης...), μάλλον καθίσταται περισσότερο εμφανές το περίγραμμα μιας πολιτικής σκευωρίας με στόχο την προετοιμασία συνθηκών για την προκήρυξη δημοψηφίσματος, με σκληρό ερώτημα την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Μια νίκη του εθνικού νομίσματος στην κάλπη ενός δημοψηφίσματος στο πρότυπο του Brexit («συμφωνείτε με την έναρξη διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση από το ευρώ;») θα ισοδυναμεί με τη διάλυση της αντιπολίτευσης ταυτόχρονα με την απομόνωση της οικονομίας από τον υπόλοιπο κόσμο εξαιτίας των αρχικών μέτρων-σοκ που θα απαιτήσει η προσφυγή στο Paris Club για την περικοπή του χρέους. Εθνική απομόνωση, οικονομική ισοπέδωση και επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος είναι το τρίπτυχο του μέλλοντος μετά την έξοδο. Γι' αυτό ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, που αισθάνεται πλέον ότι ο αποκλεισμός του ακραίου σεναρίου ισοδυναμεί με ασυγχώρητο ιστορικό ρίσκο, φέρεται τώρα να εξετάζει σοβαρά την πρόταση να κηρύξει «Ανένδοτο Αγώνα» για την προάσπιση της ευρωπαϊκής προοπτικής...

Οι ύπουλοι του εθνικού νομίσματος

Πώς έγινε και ο πολιτικός αρχηγός, που μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες αντιμετώπιζε με μια ευγενική συγκατάβαση τις θεωρίες περί πραξικοπήματος με δημοκρατικό μανδύα, να σκέπτεται τώρα σοβαρά να καλέσει τους πολίτες στις πόλεις και στην ύπαιθρο σε δημόσιες συγκεντρώσεις για την προάσπιση της Δημοκρατίας και της θέσης της χώρας μέσα στην Ευρώπη; Η απάντηση μάλλον προέρχεται από την ψυχρότητα που εισέπραξε στην πρωτεύουσα της τετράγωνης λογικής, μια αίσθηση αδιαφορίας και αποστασιοποίησης, όχι για τον ίδιο, αλλά για τη χώρα που εκπροσωπεί. Αισθάνθηκε τον ψυχρό αέρα που προηγείται της μοιραίας διακοπής μιας σχέσης και εκδηλώνεται στην ατμόσφαιρα μέσα από εκφράσεις, βλέμματα και λόγια. Ισως ο πολιτικός αρχηγός, ο οποίος δυναμώνει σταθερά στις δημοσκοπήσεις, με το κόμμα του να βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση με μεγάλη απόσταση από το κυβερνητικό κόμμα, να έχει αποφασίσει ότι οφείλει να δείξει σε όσους εταίρους έχουν αρχίσει να θεωρούν τη χώρα του «χαμένη υπόθεση» ότι υπάρχει ένα ισχυρό λαϊκό κύμα υποστήριξης της Ευρώπης, έτοιμο να υπερασπιστεί την ευρωπαϊκή προοπτική και να ματαιώσει τους σχεδιασμούς για την εγκαθίδρυση καθεστώτος.

Σε περίπτωση δημοψηφίσματος για το εθνικό νόμισμα επιμένει ότι πρέπει το κόμμα του και οι άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις να υποστηρίξουν την αποχή, καταδικάζοντας έτσι το δημοψήφισμα σε μια τόσο χαμηλή συμμετοχή ώστε να θεωρηθεί άκυρο...

Το πρώτο τανγκό στο Παρίσι

Λίγες ημέρες νωρίτερα αποκαλύφθηκε μυστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη «Λεωφόρο της Μεσσήνης» στο όγδοο διαμέρισμα της Πόλης του Φωτός, σε μια γειτονιά σχεδόν 200 ετών, μόλις 10 λεπτά από το κέντρο, όπου βρίσκεται ένα από τα διεθνή υποκαταστήματα της πιο μυστικοπαθούς τράπεζας διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο... Η τράπεζα αυτή, όπως αποκάλυψε η μεγάλη κυρία του βρετανικού οικονομικού Τύπου, θα αναλάβει τις διαπραγματεύσεις για το χρέος της χώρας του παραλόγου, διαπραγματεύσεις που προφανώς θα κρατήσουν δεκαετίες, όπως έγινε και τον 19ο αιώνα, όταν και πάλι η ίδια τράπεζα κινούσε τα νήματα για τις περιπετειώδεις περικοπές (και αναχρηματοδοτήσεις) του χρέους της ίδιας χώρας...

Το πέπλο μυστηρίου επιχειρούν κάποιοι να τραβήξουν εικάζοντας ότι «προξενητής» μπορεί να είναι ο γάλλος πρόεδρος και ορισμένοι υψηλόβαθμοι πολιτικοί φίλοι του που τρελαίνονται για κρυφό lobbying και επωφελείς διαμεσολαβήσεις, ενώ άλλοι επισημαίνουν ότι προσωπικότητα της ίδιας τραπεζικής οικογένειας διαθέτει έπαυλη στο νησί των Φαιάκων και διατηρεί φιλίες με σημαίνοντες απογόνους των ασυμβίβαστων της Μεσογείου. Ασαφές είναι επίσης αν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε μόνο με στελέχη ή και με τον ίδιο τον αντιπρόεδρο, μέλος της δυναστείας, μόλις 37 ετών, με σγουρά μαύρα μαλλιά, ελληνικό όνομα και βλέμμα που θυμίζει τον Αϊρτον Σένα.

Το ασυνήθιστο γεγονός να προσέρχεται μυστικά ένας πρωθυπουργός στα γραφεία διεθνούς τράπεζας μπορεί να συνδέεται με την απροσδόκητη αίσθηση κόπωσης που εισέπραξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του ισχυρότερου εταίρου. Μάλλον η Ευρώπη κουράστηκε πολύ από τα τεχνάσματα των ηγετών της μικρής χώρας. Οταν ένας πρωθυπουργός τολμά να εγκαθιδρύσει προσωπική σχέση με προσωπικότητες τράπεζας συνδεδεμένης με την αναδιάρθρωση και την περικοπή κρατικών χρεών σχεδόν σε όλες τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, τότε (σύμφωνα με την πιο αθώα ερμηνεία...) μπορεί να ενδιαφέρεται για τους όρους και τις προϋποθέσεις επιβίωσης σε μια μοναχική εθνική πορεία. Ασφαλώς, ουδείς θέλει να πιστέψει ότι στη συνάντηση έγινε ευθέως μια τέτοια συζήτηση. Τα λόγια ήταν μάλλον προσεκτικά, αμήχανα και εθιμοτυπικά. Τη σχέση (και την επεξεργασία των εναλλακτικών σεναρίων) θα τη διαχειριστούν οι έμπιστοι και αφανείς (που ζουν εκτός χώρας και σπανίως την επισκέπτονται) προκειμένου ο Πρωθυπουργός, εάν το θελήσει, να έχει έτοιμο τον διαμεσολαβητή με τα μέλη του Paris Club (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Ελβετία, Ρωσία κ.ά.). Ισως θα ήθελε να εξασφαλίσει μια χρηματοοικονομική γέφυρα (δάνειο) σε περίπτωση που επιχειρήσει να επιταχύνει την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα που είναι προϋπόθεση για κούρεμα, αφού εντός του ευρώ δεν επιτρέπεται το «κούρεμα» (παρά μόνο το «πάγωμα») κρατικών χρεών.

Το αμείλικτο ερώτημα

Το ερώτημα όμως είναι αμείλικτο: Σου προσφέρουν με τόσα παρακάλια πάγωμα χρέους και αναπτυξιακές χρηματοδοτήσεις εντός του ευρώ και εσύ επικαλείσαι ως φόβητρο τα αναγκαία μέτρα και περιφέρεις στα ζαλισμένα πλήθη το δόλωμα του κουρέματος χρέους για να εξωθήσεις τη χώρα σου εκτός ευρώ, ενώ γνωρίζεις ότι εκεί θα υποστεί σκληρότερα μέτρα, με αποτέλεσμα το κούρεμα που θα δοθεί να είναι δώρον άδωρο για τον λαό της. Γιατί το κάνεις; Τι έχεις να κερδίσεις; Ποιο μέλλον εξασφαλίζεις; Πολλοί πλέον υποψιάζονται (και γι' αυτό ετοιμάζουν «Ανένδοτο» εναντίον σου...) ότι αυτό που θέλεις να εξασφαλίσεις είναι η διάλυση της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης, η καθυπόταξη των μαζών μέσα από το στρατιωτικό δελτίο τροφίμων, τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο της «μετάβασης», η ομαλή λειτουργία μιας μαύρης αγοράς χάρη στην τεχνογνωσία που σήμερα αναπτύσσουν πολλοί «Αλληλέγγυοι» στα hotspots των προσφύγων και φυσικά η «απελευθέρωση» της χώρας σου από τη «διεφθαρμένη και διαπλεκόμενη» αστική δημοκρατία.

Πηγή: tovima.gr Δημοσιεύτηκε στο Βήμα στις 19.2.2017 
Το σκίτσο είναι της Έφης Ξένου

Σημείωση: Είναι προφανές, αλλά το αναφέρουμε, ότι το δημοσιεύμα απηχεί τις απόψεις του αρθρογράφου και όχι του blog. 

Σχετική ανάρτηση:
Η σκευωρία του εθνικού νομίσματος και το σαμποτάζ στη Δημοκρατία

1 σχόλιο:

  1. Πολλά σενάρια συνομωσίας γράφουν αυτοί εκεί στο Βήμα! Αλλά οι λέξεις Μητσοτάκης και ανένδοτος αγώνας δεν κολλάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή