10 Φεβρουαρίου 2017

Θλιβερός επίλογος για την «Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕ»

Σύμβολο κάποτε της ελληνικής επιχειρηματικής εξωστρέφειας και καινοτομίας η «Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕ», μια από τις πρώτες ελληνικές πολυεθνικές εταιρείες και αδιαμφισβήτητος leader στην αγορά των πλαστικών σωλήνων, προσθέτει αυτές τις μέρες μια ακόμη σελίδα στο θλιβερό της επίλογο.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι προχωρά σε δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του κεντρικού της εργοστασίου στη Θήβα, στις 19 Ιουλίου στο Ειρηνοδικείο Θηβών, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 15 εκατ. ευρώ. Αν και είναι αμφίβολο, 
σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην Καθημερινή, κατά πόσον θα αποδειχθεί γόνιμος ο πλειστηριασμός με αυτή την τιμή, είναι σίγουρο ότι το γεγονός έρχεται να προστεθεί στον επίλογο μιας θλιβερής ιστορίας ελληνικής επιχειρηματικότητας που περιλαμβάνει από δόξα, διεθνή αναγνώριση και καταξίωση έως χρέη σε Δημόσιο και τράπεζες και προμηθευτές, συλλήψεις μελών της ομώνυμης οικογένειας, απεργίες, δικαστήρια και πτώχευση. Είναι ο δεύτερος μεγάλος πλειστηριασμός μετά τον προ έτους, οπότε και πουλήθηκε το οικόπεδο 10,5 στρεμμάτων που φιλοξενούσε αποθήκες της βιομηχανίας πλαστικών στη Βόρεια Ελλάδα.

Επίσημα, η «Πετζετάκις» τέθηκε σε κατάσταση πτώχευσης στα μέσα Δεκεμβρίου του 2015. Το θρίλερ είχε ξεκινήσει πολλά χρόνια νωρίτερα, αλλά κλιμακώθηκε τον Νοέμβριο του 2011 όταν συνελήφθη ο 47χρονος τότε βιομήχανος Γιώργος Πετζετάκις για χρέη στο Δημόσιο. Είχε προηγηθεί η αίτηση της εταιρείας να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, ώστε να προστατευθεί από τους πιστωτές της για διάστημα έως και δύο χρόνια, η οποία δεν καρποφόρησε.

Η «Α.Γ. Πετζετάκις Α.Ε.» ιδρύθηκε το 1960 από τον Αριστόβουλο Πετζετάκι και τα προϊόντα της, οι εύκαμπτοι σωλήνες ενισχυμένοι από σκληρό σπειροειδές PVC, έγιναν παγκοσμίως γνωστά. Στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας οι μετοχές της (εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών) μπήκαν σε επιτήρηση και από το 2011 η διαπραγμάτευσή τους αναστάλη, καθώς η βιωσιμότητα της εταιρείας είχε κλονιστεί και τα τρία ομολογιακά δάνεια, συνολικής αξίας 122 εκατ, είχαν καταγγελθεί. Είχε τότε αρνητικά ίδια κεφάλαια 71 εκατ., σύνολο υποχρεώσεων 154 εκατ. και σωρευμένες ζημίες 229 εκατ. ευρώ.

Στον κολοφώνα της, η «Α.Γ. Πετζετάκις ΑΕ», είχε τον έλεγχο έντεκα παραγωγικών μονάδων σε έξι χώρες και εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε Ευρώπη, Αμερική και Μέση Ανατολή. Αλλά είχε να αντιμετωπίσει και τον εντονότατο ανταγωνισμό από τις χώρες της Ασίας. Παράλληλα, καθώς ορισμένες προσοδοφόρες πατέντες έληγαν, χάθηκαν κάποια από τα σοβαρά ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα. Επιπλέον, ο υπερδανεισμός και οι αλλεπάλληλες κρίσεις στη διεθνή και ντόπια οικονομία αποδείχθηκαν μοιραίες για τη βιωσιμότητά της. Υπήρξαν βέβαια και αρκετές έντονες (και δικαιολογημές όπως εκ των υστερων αποδείχτηκε) ενστάσεις από μικρομετόχους για τον τρόπο με τον οποίο το management της εταιρείας όλα εκείνα τα χρόνια αντιμετώπιζε τις προκλήσεις. Ηταν όμως πια αργά.

Πηγή: Στοιχεία από kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου