10 Φεβρουαρίου 2017

Π. Κρούγκμαν: Τρελό να ζητάς από την Ελλάδα πλεόνασμα 3,5%

«Η κατάσταση στην Ελλάδα θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας. Είναι τρελό να ζητάς από τους Έλληνες πλεόνασμα 3,5%». Αυτά αναφέρει ο Π. Κρούγκμαν στην εφημερίδα Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Πιο Αναλυτικά:

Σε συνέντευξη, στην εφημερίδα Handelsblatt, o νομπελίστας αμερικανός οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν αναφέρει σχετικά με τη συνεχιζόμενη ελληνική κρίση και τους ευρύτερους κινδύνους που υφέρπουν ακόμη στην ευρωζώνη:

«Μέχρι σήμερα η οικονομία δεν έχει καταφέρει να ορθοποδήσει από την ύφεση. Η ευρωκρίση θα μπορούσε ξανά, γρήγορα να αναζωπυρωθεί. Πρέπει να αντιληφθεί κανείς ότι η θηλιά που αυτή τη στιγμή πνίγει την Ελλάδα, πρέπει να χαλαρώσει. Το να απαιτεί κανείς από τους Έλληνες πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ είναι τρελό. Συνολικά η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μόνο εάν η Γερμανία εξήγγειλε ένα επενδυτικό σχέδιο και απομακρυνόταν η χώρα από την πολιτική λιτότητας».

Σχετικά με την ΕΚΤ και τις πρωτοβουλίες που έλαβε για την αντιμετώπιση της ευρωκρίσης εκτιμά ότι «πριν από τέσσερα χρόνια ο επικεφαλής της, Μάριο Ντράγκι, έσωσε την Ευρώπη από τον γκρεμό» αλλά δεν πιστεύει ότι πλέον μπορεί να κάνει περισσότερα. «Το τελευταίο, πράγματι, που θα χρειαζόταν η Ευρώπη τώρα είναι η απόσυρση του προγράμματος αγοράς ομολόγων».

Αναφορικά με το μέλλον της ευρωζώνης ο Π. Κρούγκμαν αναφέρει ότι οι πολιτικές ελίτ, που παρά τις διαφωνίες τους επέδειξαν τελικά την πολιτική βούληση να κρατήσουν την νομισματική ένωση εν ζωή, ενδέχεται να μην βρίσκονται στην εξουσία τα επόμενα χρόνια. «Ξαναρωτήστε με μετά τις γαλλικές εκλογές», λέει κλείνοντας ο διάσημος οικονομολόγος με μια δόση απαισιοδοξίας.

Πηγή: Deutsche Welle

1 σχόλιο:

  1. Τρελό είναι να δέχεσαι ότι σου ζητάνε φτάνει να μην χάσεις την πρωθυπουργική ή υπουργική καρέκλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή