22 Φεβρουαρίου 2017

Πέθανε ο σκηνοθέτης Νίκος Κούνδουρος

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο Νίκος Κούνδουρος, ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά οι γονείς του, από ατελείωτες γενιές Κρητικοί,
δεν ανέχονταν να πολιτογραφηθεί σαν Αθηναίος. Τον μετέφεραν στην Κρήτη, τυλιγμένο σε μία πάνα, ώστε να γραφτεί στα δημοτολόγια του Αγίου Νικολάου της Κρήτης στις 15 Δεκεμβρίου του 1926. Ήταν γιος του δικηγόρου και πολιτικού Ιωσήφ Κούνδουρου. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας από την οποία και αποφοίτησε το 1948. Κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ενταχθεί στις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, και μετά τον πόλεμο εξορίστηκε στη Μακρονήσο, λόγω των αριστερών φρονημάτων του. 

Εκεί στην Μακρόνησο ο Κούνδουρος γνώρισε τον Θανάση Βέγγο, ο οποίος δεν σταμάτησε ποτέ να μνημονεύει πόσο ο εκείνος τον είχε βοηθήσει. «Αν δεν συναντιόμασταν με τον Νίκο Κούνδουρο, δεν θα υπήρχε στο πανί ούτε Θανάσης ούτε Βέγγος» είχε πει ο ηθοποιός. «Μια μέρα μου λέει: “Θανάση, όταν απολυθούμε από τον Στρατό, θα παίξεις σε μια ταινία που θα φτιάξω”.» 

Από τη σειρά του Υπουργείου Πολιτισμού «Ταξίδι στον Πολιτισμό»

Στα 28 του χρόνια, ο Νίκος Κούνδουρος αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης με τη «Μαγική Πόλη» (1954), όπου συνδύασε τις επιρροές του από το νεορεαλισμό με την εικαστική του ματιά. Με το σύνθετο και πρωτοποριακό έργο «Ο Δράκος» (1956), ο Νίκος Κούνδουρος καθιερώνεται. Η ταινία, σε σενάριο Ιάκωβου Καμπανέλη και μουσική Μάνου Χατζιδάκι, χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ελληνική ταινία στη δεκαετία του 1950, συγκαταλέγεται δε στις δέκα σημαντικότερες δημιουργίες του ελληνικού κινηματογράφου όλων των εποχών. 

 Σκηνή από την ταινία «Ο Δράκος»

Ακολούθησαν "Οι παράνομοι" (1958), «Το ποτάμι» (1959), «Μικρές Αφροδίτες» (πρώτο βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Βερολίνου το 1963), «Το πρόσωπο της Μέδουσας» (1967), «Τα τραγούδια της φωτιάς» (1974), «1922» (1978) κ.ά. Σημειώνεται πως κόπιες πολλών ταινιών του βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Μουσείο Κινηματογράφου, στη Γαλλική Ταινιοθήκη, καθώς και στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. 

Πηγές: Στοιχεία από el.wikipedia.org, kathimerini.gr, tovima.gr, youtube.com 

Σχετικές αναρτήσεις:
Όταν ο Ν.Κούνδουρος συνάντησε τον Θ.Βέγγο στη Μακρόνησο
Ταξίδια στην Ελλάδα: Μακρόνησος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου