25 Φεβρουαρίου 2017

Αγνωστες αφίσες-ντοκουμέντα από τον Α’ Παγκόσμιο

Οκτώ εξαιρετικά σπάνιες ελληνικές αφίσες της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα δημοπρατηθούν στην Αθήνα σε λίγες ημέρες.

Δεξια, «Η πατρίς εδώ σας καλεί στρατιώται ανδρείοι», αφίσα διαστάσεων 56x83 εκατοστών σε εντυπωσιακά χρώματα και υλικό.

Ενώ ο πόλεμος των χαρακωμάτων βρισκόταν σε εξέλιξη, στην Ελλάδα μια βενιζελική οργάνωση, η «Πατριωτική Ενωσις», με γενικό γραμματέα τον Αλέξανδρο Κασσαβέτη και γραφεία στην οδό Βουκουρεστίου 5, ανελάμβανε να προπαγανδίσει στις μάζες μηνύματα εθνικής ομοψυχίας εν όψει της ελληνικής εμπλοκής στο φλεγόμενο μέτωπο. Σκοπός της ήταν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα επιστολόχαρτά της, «η αδέλφωσις των Ελλήνων προς εξυπηρέτησιν της εμπολέμου πατρίδος». 

Κάπως έτσι την περίοδο 1917-1918, κι ενώ η Ευρώπη μυρίζει μπαρούτι, τυπώνονται έγχρωμες, εντυπωσιακές αφίσες μεγάλου μεγέθους στα ιστορικά λιθογραφεία της πρωτεύουσας. Γλαφυρές αφίσες -ενδεικτικές του πολεμικού κλίματος της εποχής-, οι οποίες έπειτα από διαδρομή ενός αιώνα διασώζονται σήμερα ως ζωντανή υπόμνηση της Ιστορίας. 

Εργο του γλύπτη και ζωγράφου Πέτρου Ρούμπου, «Το όνειρον του στρατού μας», τυπωμένο στο λιθογραφείο Λουρόπουλου & Λουμάκη. Τιμή εκκίνησης: 1.200 ευρώ

«Πίσω ουρέ αρκούδα» γράφει η χαρακτηριστική αφίσα της εποχής. Ελληνας φαντάρος εκδιώχνει Βούλγαρο από την περιοχή της Καβάλας. Τιμή εκκίνησης: 1.200 ευρώ

Μια αφίσα που στοχεύει στο συναίσθημα. «Η υπερήφανη μητέρα», η τιμή εκκίνησης της οποίας είναι τα 1.500 ευρώ, τυπώθηκε στο λιθογραφείο Παπαχρυσάνθου

Οκτώ από αυτές, εξαιρετικά σπάνιες ελληνικές αφίσες της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, θα δημοπρατηθούν στην Αθήνα σε λίγες ημέρες. Το Σάββατο 4 Μαρτίου, στο ξενοδοχείο Χίλτον, θα δοθεί το «σύνθημα», με την τιμή εκκίνησης να κυμαίνεται για την καθεμία από 950 έως 1.500 ευρώ. 

Ο εχθρός τσακίζει το κεφάλι του στον Λευκό Πύργο. Αφίσα επικολλημένη σε ύφασμα

Τσολιάς με μαστίγιο κρατά τέσσερα σκυλιά που συμβολίζουν τη Γερμανία, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Αυστροουγγαρία

«Είμαστε στην εποχή του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια εποχή με μεγάλες εντάσεις, τα στρατεύματα βρίσκονται στα σύνορα, η Ελλάδα αμφιταλαντεύεται. Την εποχή αυτή δραστηριοποιείται σε προπαγανδιστικές εκδόσεις και φυλλάδια η "Πατριωτική Ενωσις", με σκοπό να "εκπαιδεύσει" τον λαό. Οι αφίσες την εποχή εκείνη είναι ένα μέσο με τρομερή δύναμη», εξηγεί ο κ. Σπύρος Τσιπίδης, ο οποίος επιμελήθηκε τη συλλογή για τον Οίκο Δημοπρασιών Α. Καραμήτσος. «Η συγκεκριμένη σειρά αποτελείται από οκτώ κομμάτια, οι δύο από τις οποίες έχουν τυπωθεί στο λιθογραφείο των Λουρόπουλου και Λουράκη και οι άλλες έξι στο τυπογραφείο του Παπαχρυσάνθου στην Αθήνα. Αυτές είναι εξαιρετικά σπάνιες και παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Πρόκειται για αφίσες πλούσιες σε συμβολισμούς, φτιαγμένες στο πνεύμα της εποχής, στο στυλ της προπαγάνδας που επικρατούσε τότε», προσθέτει.

«Ο,τι δεν φθάνει η αλεπού το κάμνει κρεμαστάρι», όπου... κρεμαστάρια η Θεσσαλονίκη, η Δράμα, η Καβάλα και οι Σέρρες

Αφίσα που αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα της εποχής. Τιμή εκκίνησης: 950 ευρώ

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη στιγμή που τυπώθηκαν οι αφίσες. Οποιος θέλει να τις θαυμάσει από κοντά και να καταθέσει ενδεχομένως την προσφορά του -μέχρι τις 3 Μαρτίου οπότε λήγει η προθεσμία-, μπορεί να τις αναζητήσει στο κτίριο του Athens Auctions, στην οδό Πινδάρου 7, στην Αθήνα, όπου εκτίθενται καθημερινά από τις 9.30 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. 

Πηγή: ethnos.gr 

Σχετική ανάρτηση: Αφίσες του έπους του 1940

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου