28 Φεβρουαρίου 2017

Playboy: Επιστροφή στο γυμνό

Η είδηση είναι πλέον γνωστή: Το αμερικανικό περιοδικό Playboy επαναφέρει το γυμνό στις σελίδες του έπειτα από ένα χρόνο αποχής. Το εξώφυλλο του τεύχους Μαρτίου-Απριλίου 2017 απεικονίζει την playmate του μήνα, την Ελίζαμπεθ Ελαμ, ενώ στη βάση του γράφει: «Το γυμνό είναι φυσιολογικό».

Δημιούργημα του Χιου Χέφνερ (γενν. το 1926), το πρώτο τεύχος του ιστορικού περιοδικού κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1953 (με τη Μέριλιν στο εξώφυλλο)
και το 1972 μετρούσε πλέον πάνω από επτά εκατομμύρια αναγνώστες. Σήμερα, η κυκλοφορία του έχει πέσει στο ένα εκατομμύριο περίπου, με άλλο 1,5 εκατομμύριο να «επισκέπτεται» το playboy.com καθημερινά.

Από τα τέλη του 2015, λοιπόν, το περιοδικό έπαψε να δημοσιεύει γυμνές φωτογραφίες. Το σκεπτικό βασιζόταν στο ότι από τη στιγμή που το πορνό είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμο και ανεξάντλητο στο Διαδίκτυο, δεν είχε νόημα λίγο γυμνό ακόμα στις σελίδες ενός παραδοσιακού εντύπου. Ηταν μια απόφαση που λήφθηκε από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Playboy Enterprises Σκοτ Φλάντερς, ο οποίος εγκατέλειψε την εταιρεία τον περασμένο Μάιο. Ο Κούπερ Χέφνερ, γιος του ιδρυτή Χιου, και στέλεχος της εταιρείας, δήλωσε ότι η παύση του γυμνού αποξένωσε περισσότερους αναγνώστες από όσους προσέλκυσε. Οπως έγραψε στο Twitter, «Σήμερα παίρνουμε πίσω την ταυτότητά μας και ανακτούμε το ποιοι είμαστε».


Το εξώφυλλο του νέου «γυμνού» τεύχους του Playboy περισσότερο υπαινίσσεται το γυμνό παρά το δείχνει, είναι δε καλαίσθητο. Πράγματι, όσο κι αν φλέρταρε με το σεξιστικό κιτς, το Playboy διατήρησε όλες αυτές τις δεκαετίες μιαν αισθητική και, κυρίως, μια πολύ πλούσια δημοσιογραφική ύλη, κάτι που είχε αντανάκλαση και στο διεθνές franchizing του. 


Μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία του Playboy ήταν επίσης τα πρωτότυπα διηγήματα που φιλοξένησε σπουδαίων Αμερικανών και ξένων συγγραφέων. Γι’ αυτό και ο μεγάλος λογοτεχνικός οργανισμός PEN USA έχει βραβεύσει τον Χιου Χέφνερ για τη συνεισφορά του στη στήριξη των συγγραφέων και στην καταπολέμηση της λογοκρισίας.

Σε ένα άλλο Tweet, ο Κούπερ Χέφνερ έγραψε ότι «το γυμνό δεν αποτέλεσε ποτέ πρόβλημα, διότι το γυμνό δεν είναι πρόβλημα». Η αλήθεια είναι ότι το γυμνό ενός παγκόσμιου, διαχρονικού πολιτισμικού φαινομένου όπως το Playboy ουδεμία σχέση έχει με τη σκληροπυρηνική πορνογραφία. Δεν αποτελεί σύμπτωση ότι οι εκπρόσωποι της «σκληρής» πορνογραφίας παραδοσιακά περιφρονούσαν το Playboy. 

«Εγχειρίδιο του αστού άνδρα» όριζε το περιοδικό ο ίδιος ο ιδρυτής του, ο Χιου Χέφνερ. Οντως: από το ξεκίνημά του, το περιοδικό προσέγγιζε τον άνδρα όχι ως κουφιοκέφαλο κυνηγό γυναικών αλλά ως άνθρωπο του κόσμου, που θα διεκδικήσει το καλύτερο και θα το υπηρετήσει. 

Το Playboy αναδύθηκε στην Αμερική των ’50s: ευμάρεια αλλά και συντηρητισμός· πειραματισμός μα και Ψυχρός Πόλεμος. Επιπλέον, αμέσως μετά τον πόλεμο, το περιοδικό αποτέλεσε σύμβολο ενός αισθήματος προοπτικής και ανοιχτών οριζόντων. Υπάρχει και ο αντίλογος φυσικά και ήρθε τη δεκαετία του ’70, με την άνοδο του φεμινιστικού κινήματος. Ωστόσο, η αντίδραση του φεμινισμού στο γυμνό του Playboy ήταν όχι τόσο στο γυμνό καθεαυτό όσο στην εκμετάλλευσή του, στην αίσθηση ότι πολύ συχνά το γυμνό αποκόβεται από το άτομο και την ταυτότητά του. 

Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι του αναπτυγμένου κόσμου δεν αντέχουν σε απαγορεύσεις. Πάντοτε χρειάζεται ένα φρένο στην ακόρεστη επιθυμία, όχι όμως με απαγορεύσεις αλλά με αξιολόγηση, συνειδητοποίηση. Το Playboy αποτελεί όντως κομμάτι της έκφρασης της ακόρεστης επιθυμίας, είναι όμως συνάμα και έκφραση της πάλης μας με αυτήν ή του πώς μαθαίνουμε να ζούμε με αυτή μέσα σε ένα όριο αλλά χωρίς απαγορεύσεις.

Σήμερα, η περιουσία του Χιου Χέφνερ ανέρχεται στα 43 εκατομμύρια δολάρια, χάρη στο Playboy και μόνον. 

Πηγή: Καθημερινή (απόσπασμα άρθρου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου