18 Φεβρουαρίου 2017

Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, ο τούρκος φωτορεπόρτερ της χρονιάς

Τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Διεθνούς Φωτορεπορτάζ, για τις εικόνες της δολοφονίας του Ρώσου πρεσβευτή στην Αγκυρα Αντρέι Καρλόφ σε εκθεσειακό χώρο της τουρκικής πρωτεύουσας στις 19 Δεκεμβρίου 2016. Ο Μπουρχάν Οζμπιλιτσί, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Associated Press, εκείνη την ώρα δεν εργαζόταν. Είχε μεταβεί στην γκαλερί –150 μέτρα από την κατοικία του– για να συναντήσει έναν φίλο. Καθώς, όμως, η γκαλερί φιλοξενούσε έκθεση ρωσικής φωτογραφίας και ο πρεσβευτής Καρλόφ επρόκειτο να εγκαινιάσει την εκδήλωση, ο Οζμπιλιτσί αποφάσισε να κάνει τη δουλειά του και πήρε μαζί του τη φωτογραφική του μηχανή. 

Από την τρίτη σειρά του κοινού, μαζί με άλλους ρεπόρτερ, ο Οζμπιλιτσί άρχισε να τραβά φωτογραφίες της φαινομενικά αδιάφορης τελετής. Πριν καν το συνειδητοποιήσει, όμως, ο Τούρκος φωτορεπόρτερ βρέθηκε να φωτογραφίζει σκηνή εγκλήματος, καθώς ο Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς άρχισε να πυροβολεί τον πρέσβη, προτού σταματήσει και αναφωνήσει πάνω από το άψυχο σώμα του Καρλόφ: «Εκδίκηση για τη Συρία και το Χαλέπι!». 
 

«Κατάλαβα αμέσως ότι το περιστατικό ήταν πολύ σημαντικό», λέει ο Οζμπιλιτσί, για να συνεχίσει: «Ολοι έτρεχαν να κρυφτούν ή ρίχνονταν πανικόβλητοι στο έδαφος και κρύβονταν πίσω από καρέκλες και αναποδογυρισμένα τραπέζια. Θεώρησα ότι η φυγή δεν αποτελεί λύση και αποφάσισα να παραμείνω ψύχραιμος, αποφεύγοντας να τραβήξω πάνω μου την προσοχή του ενόπλου. Τραβούσα συνέχεια φωτογραφίες, αλλάζοντας θέση για να βρω καλύτερη γωνία και να αποτυπώσω το περιστατικό». 

Ο Οζμπιλιτσί έτρεξε αμέσως στα γραφεία του Associated Press για να προωθήσει το υλικό του. «Οταν αντιλήφθηκα ότι είχε αποτυπώσει το πρόσωπο του δράστη στις πρώτες δύο φωτογραφίες, έπαθα σοκ. Δεν είχα χρόνο να τις μετατρέψω, ούτε και να τις περάσω από ψηφιακή ανάλυση. Τις έστειλα αμέσως στον προϊστάμενό μου», λέει. 

«Αυτό που έχει σημασία για μένα δεν είναι το βραβείο αυτό καθεαυτό, αλλά περισσότερο το να μπορώ να εξασκώ ελεύθερα το επάγγελμά μου», λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Deutsche Welle, τονίζοντας ότι σημαντικότερο από ένα βραβείο είναι η «ανεξάρτητη, ευσυνείδητη και υπεύθυνη δημοσιογραφία». «Για πολλά χρόνια ασκούσα το επάγγελμά μου χωρίς να πρέπει να θυσιάσω τις αρχές μου, τις οποίες δεν πρόκειται άλλωστε να θυσιάσω ποτέ. Για μένα αυτό που αξίζει είναι τελικά να βλέπεις ότι υπάρχει ανεξάρτητη δημοσιογραφία και αυτή είναι που επιβραβεύεται. Αυτό με χαροποιεί», τονίζει ο τούρκος φωτορεπόρτερ. 

Πηγές: Στοιχεία από kathimerini.gr και dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου