26 Φεβρουαρίου 2017

Και πάλι αμφισβήτηση και ένταση στο Αιγαίο με αφορμή τα Ίμια

(upd) Π. Καμμένος: Η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

«Δεν υπάρχει θέμα να πατήσει ελληνικό νησί. Να δω πώς θα φύγουν από εκεί αν πατήσουν το πόδι τους» απάντησε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι «αν θέλαμε να ανεβούμε στα Ίμια θα μπορούσαμε».


Μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι «οποιαδήποτε πρόκληση απαντάται». «Κάθε αεροπλάνο που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο, κάθε πλοίο που παραβιάζει τα εθνικά χωρικά ύδατα αντιμετωπίζονται. Δεν πρέπει να ανησυχεί ο ελληνικός λαός. Οι Ένοπλες Δυνάμειςείναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση».

Απευθυνόμενος στον Τούρκο ΥΠΕΞ είπε «να του θυμίσουμε ότι πρωθυπουργός δεν είναι ο Σημίτης αλλά ο Τσίπρας και ΥΠΕΞ ο Κοτζιάς και όχι ο Πάγκαλος και υπ. Άμυνας εγώ». 


(Και στο σημείο αυτό μια παρένθεση με ένα δικό μας ερώτημα: "Οι λεονταρισμοί και διχαστικές, στο εσωτερικό μέτωπο, δηλώσεις του υπουργού Άμυνας προάγουν την αναγκαία σε θέματα εξωτερικής πολιτικής εθνική ομοψυχία;") 

«Η Ελλάδα δεν απαντά σε προκλήσεις λεκτικές αλλά δεν θα κάνει πίσω σε κυριαρχικά δικαιώματα. Τα στημένα επεισόδια των Τούρκων προκαλούν θημυδία» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας

Απάντηση και νέες απειλές Τσαβούσογλου: 
Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Απαντώντας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις πρωϊνές δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, προέβη, μεταξύ άλλων, στις εξής δηλώσεις:

«...Ουσιαστικά, ανησυχούμε για έναν Υπουργό αυτής της κυβέρνησης που κάνει σαν κακομαθημένο παιδί. Είναι το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης, το κακομαθημένο παιδί του συνασπισμού… Αλλά τι να κάνουμε; Είναι δουλειά μας να παίζουμε μαζί του; Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο γειτονικές χώρες, αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε... Η Ελλάδα όμως θα έπρεπε να μην επιτρέπει σε ένα κακομαθημένο παιδί να τα επισκιάζει όλα αυτά. Εμείς δε θα έρθουμε σε αντιπαράθεση με μια τέτοια νοοτροπία. Δε θα μπούμε σε μια κατάσταση επίδειξης δύναμης. Ο τουρκικός στρατός γνωρίζει καλύτερα τι πρέπει να κάνει, όταν σημάνει η ώρα. Το γνωρίζει καλύτερα η κυβέρνηση. Ας εξηγήσουν σε αυτό το κακομαθημένο… Ας μην δυσκολεύουν την υπομονή μας». 

Κοτζιάς - Τσαβούσογλου σε παλαιότρες καλύτερες στιγμές

Χθες Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου

ΥΠΕΞ: Προσωπικές επιθέσεις δεν προάγουν τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 


Όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν να μην τα κατανοεί, σχολίασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ίσως να μην αντιλαμβάνεται τις τεχνικές, νομικές και πολιτικές πλευρές των ζητημάτων και γι’ αυτό επιλέγει τις προσωπικές επιθέσεις. Επιθέσεις που δεν προάγουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είναι ξένες στον πολιτικό πολιτισμό μας», πρόσθεσε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών. «Ο καθείς και το μέτρο του», κατέληξε το ΥΠΕΞ.

Νωρίτερα, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε:


Τσαβούσογλου: Αν θέλαμε να πατήσουμε στα Ίμια, θα το κάναμε 
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

«Αν το καθήκον του αρχηγού του τουρκικού γενικού Επιτελείου ήταν να πατήσει στα Ίμια, θα το είχε κάνει», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Μην ξεχνάμε ότι εμείς ανεβήκαμε οποτεδήποτε χρειάστηκε», πρόσθεσε ο ίδιος, σχολιάζοντας αναφορά του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, είχε δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.

Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πίσω από όλα τα βάσανα και τις αιματοχυσίες βρίσκονται οι ενέργειες των ανθρώπων που ονειρεύονται την Ένωση (σ.σ. με την Ελλάδα)».

Εξάλλου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε πως είναι καλό το ότι ο κ. Κοτζιάς λέει δημόσια ότι είναι στην ίδια γραμμή με Έλληνα υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, για να προσθέσει: «Λένε πες μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι». 

Γ. Κουμουτσάκος: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα 
Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017 

Να ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και διπλωματίας σε Ευρωπαϊκή Ένωση, ΝΑΤΟ και Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ζητεί με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις.

«Οι τουρκικές προκλήσεις δεν αντιμετωπίζονται σαν προσωπική βεντέτα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «οι απαράδεκτες δηλώσεις Τσαβούσογλου, δεν είναι προσωπικές. Επιβεβαιώνουν την επιλογή της Άγκυρας για αμφισβήτηση και ένταση στο Αιγαίο».

Πηγές: Στοιχεία από naftemporiki.gr, kathimerini.gramna.gr  

Σχετικές αναρτήσεις:
29 Ιανουαρίου 2017 Σοβαρή τουρκική πρόκληση στα Ιμια
3 Δεκεμβρίου 2016 Η «βεντέτα» Καμμένου με το τουρκικό ΥΠΕΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου