15 Φεβρουαρίου 2017

DW: Έρχεται μια νέα διεθνής τάξη πραγμάτων;

Ως προπομπός της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια που θα διεξαχθεί από τις 17 μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου δημοσιεύεται έκθεση η οποία περιλαμβάνει τα σημαντικότερα θέματα που θα συζητηθούν. Από τη Deutsche Welle:

"Post-Truth, Post-West, Post-Order?" - αυτός είναι ο γλαφυρός σχεδόν θα έλεγε κανείς τίτλος που φέρει το έγγραφο της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και ο οποίος προαναγγέλλει το πιθανό τέλος της παλιάς παγκόσμιας τάξης πραγμάτων. Ήδη στον πρόλογο, που υπογράφει ο διευθυντής της Διάσκεψης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, επισημαίνεται ότι η παγκόσμια ασφάλεια είναι πιο εύθραυστη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με το βασικό συμπέρασμα της έκθεσης, ενδεχομένως ο κόσμος να βρίσκεται ένα βήμα πριν την «Μετά-Δύση-εποχή», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει, δηλαδή πριν το τέλος της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η Δύση. Οι λόγοι που οδηγούν τους συντάκτες σ' αυτό το συμπέρασμα είναι η έλλειψη ενότητας της ΕΕ, η αναδιοργάνωση των πηγών πληροφόρησης αλλά και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως νέου προέδρου των ΗΠΑ. Το τελευταίο μάλιστα αντικατοπτρίζει μια νέα τάση που θέλει τους πολίτες να χάνουν όλο και περισσότερο την πίστη τους στο φιλελεύθερο κοινωνικό μοντέλο και τις βασικές του αξίες.

Ένα άλλο μελανό σημείο που εντοπίζουν οι ειδικοί είναι η εξάπλωση των λεγόμενων Fake News, δηλαδή των ψευδών ειδήσεων που αποτελούν μεγάλη πρόκληση για τον δημόσιο διάλογο, όπως αναφέρεται. Αυτό φάνηκε στη διαμάχη Ρωσίας-Ουκρανίας αλλά και στις τελευταίες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 

Ο διευθυντής της Διεθνούς Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια,Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ

Ο εμφύλιος της Συρίας


Ωστόσο οι απειλές για την ανοιχτή κοινωνία δεν προέρχονται όλες από το εσωτερικό. Πολύ σημαντικό πρόβλημα συνιστά, σύμφωνα με την έκθεση, και ο εμφύλιος στη Συρία. Μάλιστα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ενώ πολλοί παράγοντες προσπαθούν να επηρεάσουν τον πόλεμο στη Συρία και άλλες διαμάχες στην περιοχή, η Δύση αρκείται στον ρόλο του παρατηρητή. Ίσως εδώ να έχει ξεκινήσει ήδη η «Μετά-Δύση-εποχή».

Όπως ήταν φυσικό η έκθεση δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον τρομοκρατικό κίνδυνο που προέρχεται, όπως επισημαίνει, κυρίως από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος. Τα ευρωπαϊκά κράτη αντιδρούν σ' αυτή την πρόκληση με διαφορετικό τρόπο. Έτσι η Γαλλία έθεσε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ενώ η Γερμανία αρκείται στην διεξαγωγή αστυνομικών ερευνών και εφόδων. Μακροπρόθεσμα όμως η Ευρώπη θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια ενιαία αντίδραση, αναφέρεται στο έγγραφο.

Απαντήσεις στη Διάσκεψη

Σε ένα κείμενο που εκτείνεται σε 90 σελίδες, η έκθεση της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια αναφέρεται στα πιο φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας πολιτικής. Απαντήσεις ωστόσο δεν δίνονται στο έγγραφο, αλλά αναμένεται να δοθούν στη διάσκεψη. «Ελπίζω να τα πούμε έξω από τα δόντια και να μιλήσουμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια για τις διαφορές μας αλλά και για τα κοινά μας συμφέροντα και τις κοινές μας αξίες», τονίζει ο κ. Ίσινγκερ.

Λιούις Σάντερς, Γιάν Ντάβιντ Βάλτερ / Αλεξάνδρα Κοσμά

Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου