14 Φεβρουαρίου 2017

FAZ: Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει ο Μητσοτάκης;

Η συζήτηση περί Grexit που άνοιξε ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε ενδεχομένως να έχει στόχο να στηρίξει τον Κ. Μητσοτάκη εκτιμά η FAZ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Γιατί ο έμπειρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας μιλάει δημόσια για το Grexit; Υπάρχει πραγματική διένεξη ή κρύβεται προεκλογική τακτική;» διερωτάται η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφερόμενη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο τίτλος του άρθρου, το οποίο συνοδεύεται από μια φωτογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι "Θέλει ο Σόιμπλε να κυβερνήσει την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης;" Η εφημερίδα αναφέρει ότι εκτός από τα προεκλογικά οφέλη στη Γερμανία στα οποία ενδέχεται να ελπίζει ο κ. Σόιμπλε, ίσως υπάρχει και κάτι άλλο. «Εκτός από τις σημαντικές βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, ίσως τον υπουργό Οικονομικών να ενδιαφέρει ποιος θα σχημάτιζε μια καινούργια κυβέρνηση στην Ελλάδα, εάν γίνονταν σύντομα εκλογές. Και αυτός, εδώ και καιρό, δεν είναι πλέον ο Αλέξης Τσίπρας, του οποίου η δημοφιλία έχει πληγεί εξαιτίας των περικοπών».

Η εφημερίδα αναφέρεται στη συνέχεια στη Νέα Δημοκρατία και γράφει: «Το κόμμα έχει εν μέρει ανανεωθεί και κυρίως διαθέτει έναν νέο πρόεδρο, ο οποίος δεν θεωρείται μόνο στην Ελλάδα ως καλύτερη εναλλακτική. Ονομάζεται Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι 48 ετών, σπούδασε στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ ενώ εργάστηκε για την τράπεζα Chase Manhattan και για την εταιρεία McKinsey στο Λονδίνο και υπό τον Σαμαρά ως υπουργός προχώρησε σε διοικητικές μεταρρυθμίσεις». 

Η FAZ αναφερόμενη στις συναντήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βερολίνο σημειώνει: «Εάν η Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών διαθέτουν χρόνο, σημαίνει πως δεν πρόκειται για κάτι δευτερεύον. Και πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια συνάντηση μεταξύ μελών της οικογένειας των συντηρητικών κομμάτων. Σε τελική ανάλυση γιατί οι πιο σημαντικοί πολιτικοί της Γερμανίας να συναντήσουν έναν ξένο αρχηγό της αντιπολίτευσης όταν οι επόμενες κανονικές εκλογές είναι το 2019; Η λέξη κλειδί είναι ‘κανονικές’. Πράγματι υπάρχουν συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, όχι μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ. Το θέμα συζητείται από συνήθως καλά πληροφορημένες πηγές. Ο λόγος είναι η ισχνή πλειοψηφία του Τσίπρα καθώς και η αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ για επιπλέον μέτρα λιτότητας. Νέες απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών θα μπορούσαν να αυξήσουν την αντίσταση και να κάνουν πιο πιθανές τις εκλογές».

Πηγή: Deutsche Welle 


«Σε καλό κλίμα» η συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη

Σε άλλο άρθρο της με τίτλο 
«Σε καλό κλίμα η συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη» η  Deutsche Welle αναφέρει μεταξύ άλλων:

Το μεσημέρι της Δευτέρας έγινε η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Η κ. Μέρκελ υποδέχθηκε τον αρχηγό του αδελφού κόμματος με την ιδιότητά της ως προέδρου της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Η συνομιλία τους αφορούσε την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης απασχόλησε το προσφυγικό. 

Σύμφωνα με κύκλους της αντιπροσωπείας του κ. Μητσοτάκη, η συνάντηση με την καγκελάριο πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Ο κ. Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Ήδη από την αρχή της συνομιλίας τους ο αρχηγός της ΝΔ κατέστησε σαφές ότι θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ δεν τίθεται και ως εκ τούτου δεν το συζητά. 

Αναλύοντας τα επιμέρους προβλήματα του ελληνικού ζητήματος ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη ότι αιτία για τις υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας είναι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις συνιστούν το σημαντικότερο συστατικό για να ανακτήσει η χώρα τη χαμένη της αξιοπιστία. 

Την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνομιλίες με τον τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Πηγή: dw.com 

Σχετική ανάρτηση: FAZ: «Είναι ο Μητσοτάκης ο νέος Τσίπρας;»






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου