27 Φεβρουαρίου 2017

20 χρόνια από την κλωνοποίηση της Ντόλυ

Σαν σήμερα το 1997 βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν την κλωνοποίηση ενός προβάτου, της διάσημης Ντόλυ. Το πρώτο θηλαστικό-κλώνος είχε προκαλέσει τότε σοκ. Τα ζητήματα βιοηθικής που ανέκυψαν διχάζουν μέχρι σήμερα. Από τη Deutsche Welle:

Η κλωνοποίηση ήταν ανέκαθεν μια αμφιλεγόμενη διαδικασία της γενετικής μηχανικής που πάντα ήγειρε πολλά ερωτήματα ηθικής φύσης. Το 2015 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία νομοθετική πρόταση για την απαγόρευση της κλωνοποίησης εκτρεφόμενων ζώων εντός της ΕΕ καθώς επίσης και για την απαγόρευση εισαγωγής κλωνοποιημένων ζώων ή προϊόντων που παράγονται από αυτά, όπως κρέας ή γαλακτοκομικά.

Πώς όμως φτάσαμε στην απαγόρευση αυτή; Η συζήτηση για το κατά πόσο η κλωνοποίηση μπορεί να επιτραπεί νομικά ή ηθικά έχει τις ρίζες της πίσω στο 1997, όταν βρετανοί επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ρόσλιν του Εδιμβούργου ανακοίνωσαν στο περιοδικό «Nature» ότι κλωνοποίησαν με επιτυχία ένα πρόβατο, την περίφημη Ντόλυ. 

Πρόκειται για την πρώτη κλωνοποίηση θηλαστικού στην ιστορία από διαφοροποιημένα κύτταρα ενήλικου ζώου. Mάλιστα επειδή τα συγκεκριμένα κύτταρα προέρχονταν από τον μαστό ενήλικου προβάτου, το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό ονομάστηκε Ντόλυ από την αμερικανίδα τραγουδίστρια της κάντρι μουσικής Ντόλυ Πάρτον, η οποία καυχιόταν για το πλούσιο στήθος της. 
 
H κλωνοποιημένη Ντόλυ σε ηλικία δέκα ετών

Ποιο είναι διακύβευμα σήμερα;

Από το 1997 μέχρι σήμερα η γενετική μηχανική έχει σημειώσει τεράστια βήματα προόδου. «Οι σύγχρονες μέθοδοι βιοτεχνολογίας ανοίγουν νέους δρόμους και επιλογές. Πλέον η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ, πολύ πιο μακριά από τους απλούς κλώνους», ανέφερε στη DW o Γιόαχιμ Μπολντ, λέκτορας Βιοηθικής και Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Οι επιστήμονες σήμερα συνεχίζουν να εξετάζουν σε θεωρητικό επίπεδο όλες τις πιθανότητες που προσφέρει η έρευνα στο πεδίο της κλωνοποίησης τόσο για την ίαση σοβαρών ασθενειών όσο και για «η βελτίωση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, προκειμένου να γίνει πιο ανθεκτικό απέναντι σε ιούς και βακτήρια», όπως σημειώνει ο Γιόαχιμ Μπολντ.

Ωστόσο όπως επισημαίνει ο γερμανός ειδικός όσο προχωρά η επιστήμη, τόσο εγείρονται περισσότερα νομικά και ηθικά διλήμματα. «Μπορούμε να σχεδιάσουμε τελικά την ανθρώπινη γενετική ταυτότητα κατά το δοκούν;» διερωτάται ο Γιόαχιμ Μπολντ, σκιαγραφώντας με απλά λόγια το πρωταρχικό ερώτημα της βιοηθικής.

Ντάγκμαρ Μπράιτενμπαχ, tagesschau.de / Δήμητρα Κυρανούδη

Deutsche Welle 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου