2 Φεβρουαρίου 2017

Σχεδίαζαν την κατάργηση της διδασκαλίας της ”Αντιγόνης”

«Η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα», τονίζει σε ανακοίνωση -διαμαρτυρία της η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων. 

Και όμως στο Υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι έγιναν σκέψεις για την κατάργηση της διδασκαλίας της ”Αντιγόνης” του Σοφοκλή στη Β’ Λυκείου. Υποχώρησαν όμως και αναγκάστηκαν να διαψεύσουν μπρος στις γενικότερες αντιδράσεις. 

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην κατάργηση της διδασκαλίας της ”Αντιγόνης” του Σοφοκλή στη Β’ Λυκείου. Το ”θέμα” προκλήθηκε από την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, η οποία βασιζόμενη σε ανυπόστατες φήμες, σπεύδει να δημιουργήσει εσφαλμένες εντυπώσεις».

Μετά τη διάψευση του υπουργείου η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων σε νεώτερη ανακοίνωσή της αναφέρει ότι πληροφορήθηκε «με ιδιαίτερη ικανοποίηση την επίσημη διάψευση από πλευράς Πολιτείας».

Ακολουθούν οι δυο ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ):

Αθήνα, 30/1/2017
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ
Με ιδιαίτερη ανησυχία πληροφορούμαστε το τελευταίο διάστημα την επιχειρούμενη —σύμφωνα με πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής— κατάργηση του μαθήματος της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας από το ωρολόγιο πρόγραμμα γενικής παιδείας της Β΄ Λυκείου και —κατά συνέπεια— τον εξοβελισμό ενός ακόμα εμβληματικού για την ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης κειμένου, της Αντιγόνης του Σοφοκλή, που μέχρι σήμερα διδάσκεται από το πρωτότυπο επί δίωρο σε όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές που φοιτούν στην αντίστοιχη τάξη. Σημειώνεται ότι η διδασκαλία της Αντιγόνης δεν καταργήθηκε ούτε κατά την επτάχρονη δικτατορία, ενώ η αγέρωχη στάση της ηρωίδας του έργου αποτέλεσε διαχρονικά παγκόσμιας εμβέλειας πρότυπο που ενέπνευσε και εμπνέει την πολιτισμένη ανθρωπότητα. Ελληνικό σχολείο όμως χωρίς τον Θουκυδίδου Περικλέους Επιτάφιο και χωρίς την Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ απορρίπτει ως απαράδεκτη την πρόταση του ΙΕΠ και καλεί τους φιλολόγους και κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσουν την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας.
ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΦ


Αθήνα, 2 /2/2017
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΤΗΣ ΠΕΦ
Η Ανακοίνωση-Διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων βασίστηκε σε δημοσιεύματα, τουλάχιστον των τελευταίων είκοσι ημερών, σχετικά με την πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για κατάργηση της διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών ως μαθήματος Γενικής Παιδείας στη Β΄ Λυκείου. Και ενώ τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα προκάλεσαν εξαιρετική ανησυχία στον κόσμο των φιλολόγων -και όχι μόνο- ουδέποτε διαψεύσθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο Υπουργός έχει διαφορετική άποψη και, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, πληροφορηθήκαμε την επίσημη διάψευση από πλευράς Πολιτείας.
Από το Δ.Σ. της ΠΕΦ


Πηγή: Στοιχεία από www.p-e-f.gr 
Φωτογραφία: Η Αντιγόνη εμπρός στο νεκρό Πολυνείκη. Εθνική Πινακοθήκη, Νικηφόρος Λύτρας (1865)






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου