5 Μαρτίου 2017

Είπαν για την κρίση στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Επιγραμματικά κάποιες απόψεις για την ελληνική δημοσιονομική κρίση που ακούστηκαν στο 2ο οικονομικό φόρουμ των Δελφών, την Παρασκευή και το Σάββατο, από τους: Κώστα Σημίτη, Γιάννη Δραγασάκη, Κυριάκο Μητσοτάκη, Τζέφρι Πάιατ (Αμερικανό πρέσβη)Χριστόφορο Πισσαρίδη, Γιάννη Στουρνάρα, Γιώργο Προβόπουλο και Μαργαρίτη Σχοινά.
 
Κώστας Σημίτης: Ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα μπορεί εκτός Ευρώπης
Παρασκευή 03.03.2017
«Το Grexit πλανάται ακόμα. Χρειάζεται μια σοβαρή Ελλάδα και είναι ανόητοι όσοι ισχυρίζονται ότι μπορεί η Ελλάδα εκτός του ευρωπαϊκού δρόμου», ανέφερε από τους Δελφούς και το Οικονομικό Φόρουμ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, υπογραμμίζοντας ότι στην κυβέρνηση κακώς νομίζουν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση λόγω των εκλογών στην Ευρώπη.
Παράλληλα, ο κ. Σημίτης πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου πριν το πρώτο μνημόνιο. «Υποστηρίζαμε τότε ότι το μόνο που χρειάζεται είναι όχι μια πολιτική σημαντικού περιορισμού των δημοσίων δαπανών αντίστοιχη με αυτή του 1985 και του 1993 αλλά μόνο η ψυχολογική και πολιτική στήριξη της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Σημίτης και συνέχισε λέγοντας πως «Την περίοδο εκείνη, το βάρος της διαπραγμάτευσης σήκωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών. Δεν γίνονται έτσι αυτές οι διαπραγματεύσεις. Συγκροτείται ένα επιτελείο το οποίο προετοιμάζει τη διαπραγμάτευση και οι επαφές του πρωθυπουργού γίνονται επί της βάσης αυτής της προετοιμασίας», είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: kathimerini.gr 


Γιάννης Δραγασάκης: Η συμφωνία θα κλείσει. Δεν θα υπάρξει 4ο μνημόνιο 
Παρασκευή 03.03.2017
Την πεποίθηση του, ότι η β' αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και ότι η Ελλάδα, θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ, βγαίνοντας παράλληλα δοκιμαστικά το 2017 στις αγορές, για να εδραιώσει τη θέση της το 2018, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο 2o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Δραγασάκης, μάλιστα εκτίμησε ότι η συμφωνία με του θεσμούς θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μαρτίου, θέτοντας όμως ως προϋποθέσεις την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και τον επανακαθορισμό του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018.
Πηγή: huffingtonpost.gr

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η 
έλλειψη εμπιστοσύνης το μεγαλύτερο πρόβλημα
Παρασκευή 03.03.2017
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης. Χάσαμε την αξιοπιστία μας. Έγινε τρομερή ζημιά στην οικονομία τα τελευταία δύο χρόνια. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διαπραγματεύονταν το πρώτο εξάμηνο με τον τρόπο που επέλεξε να διαπραγματευτεί, το 3ο Μνημόνιο δεν θα χρειαζόταν». Αυτό τόνισε, μιλώντας την Παρασκευή (03.03.2017) στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, πιθανότατα, είχε στόχο να σωθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Το δεύτερο πρόγραμμα ήταν καλύτερα σχεδιασμένο» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Για να διαπραγματευτεί περισσότερο δημοσιονομικό χώρο, η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Η οικονομία ασφυκτιά κάτω από το βάρος της υπερφορολόγησης και των πολύ υψηλών εισφορών».
«Χρειαζόμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία και τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει άμεσα να χαμηλώσουμε τους φόρους και να απελευθερώσουμε την αγορά μας» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Πηγή: nd.gr 

Πρέσβης ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ: Οικονομική κρίση και ελληνοτουρκικά
Παρασκευή 03.03.2017
Η οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της τοποθέτησης του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πάιατ, σχετικά με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης αλλά και της απόφασης του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του Ταμείου.
Ο κ. Πάιατ αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα», ωστόσο υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης.
Οσον αφορά δε, το ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.
Πηγή: kathimerini.gr

Χριστόφορος Πισσαρίδης: Η Ευρωζώνη δεν είναι καλή για την Ευρώπη
Σάββατο 04.03.2017
Την πεποίθηση ότι η Ε.Ε. δεν θα αντέξει μία νέα κρίση σαν αυτήν των προηγούμενων ετών και ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι καλή για την Ευρώπη» εξέφρασε ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλώντας το Σάββατο το πρωί σε πάνελ στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 
Ο κ. Πισσαρίδης υποστήριξε εντούτοις ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ. «Είναι σαν ένας αποτυχημένος γάμος με δεκάχρονα παιδιά», είπε ο Βρετανο-Κύπριος ακαδημαϊκός, με τη Γαλλία και τη Γερμανία στο ρόλο των γονέων. «Δεν θα συμβούλευα ένα δεκάχρονο παιδί να φύγει από την οικογένεια και να κυκλοφορεί μόνο του στους δρόμους», σημείωσε, προσθέτοντας: «η Γερμανία κάνει αυτό που τη συμφέρει σαν χώρα. Η Γαλλία πού είναι;»
Πηγή: kathimerini.gr

Γιάννης Στουρνάρας: Αναγκαία αλλαγή πολιτικής με μείωση φόρων και εισφορών
Σάββατο, 04.03.2017
Να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής πολιτικής ώστε να συρρικνωθούν οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές ζήτησε από το βήμα του 2ου οικονομικού φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας.
Στάθηκε επίσης στην ανάγκη να περιοριστεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% στο 2% για την περίοδο μετά το 2021, αλλά και να ληφθούν μέτρα διευθέτησης του χρέους όπως η επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων και η εξομάλυνση στην καταβολή των τόκων. «Χρειαζόμαστε μόνο μια μικρή ώθηση στο χρέος», υποστήριξε ο διοικητής της ΤτΕ και περιέγραψε ένα σενάριο το οποίο κρατά τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους κάτω από το 15% του ΑΕΠ.
Το σενάριο προβλέπει εξομάλυνση των τόκων και μείωση του στόχου των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι πάνω από 2% του ΑΕΠ, ενώ σχολίασε ότι η Ελλάδα έχει μάθει πλέον να ελέγχει τους προϋπολογισμούς της, παρουσιάζοντας καλύτερες δημοσιονομικές επιδόσεις από το 2012 και μετά.
Πηγή: naftemporiki.gr 

Γιώργος Προβόπουλος: Καμπανάκι για νέα ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Σάββατο 04.03.2017
H παράταση της αβεβαιότητας μπορεί να προκαλέσει την ανάγκη νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μέσα στο 2018, οπότε και θα πραγματοποιηθούν εκ νέου τα stress tests, υποστήριξε, μιλώντας στο 2ο οικονομικό FORUM των Δελφών, ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. Εκτίμησε δε ότι θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει 4ο μνημόνιο για την Ελλάδα.
«Ο τραπεζικός τομέας είναι ο πιο ευαίσθητος κλάδος που δέχεται όλα τα απόνερα θετικά ή αρνητικά από το τι συμβαίνει στην οικονομία. Οι τράπεζες έχασαν καταθέσεις 120 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν περίπου στο 50% του συνόλου των καταθέσεων. Είναι αποκλισμένες από τις αγορές και δεν μπορούν να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Εύχομαι να υπάρξει ολοκλήρωση της αξιολόγησης έστω ως τον Μάιο για να εξομαλυνθούν τα πράγματα», τόνισε ο κ. Προβόπουλος. Αναφερόμενος στο θέμα των κόκκινων δανείων, υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η πορεία της οικονομίας».
Πηγή: naftemporiki.gr

Μαργαρίτης Σχοινάς: Aισιοδοξία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης
Σάββατο, 04.03.2017
Αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, από το βήμα του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. «Οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη» έσπευσε να προσθέσει και αναγνώρισε ότι «το 2010 η κατάσταση ήταν απελπιστική, ενώ τώρα έχει εξομαλυνθεί». Παράλληλα, σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρώπης» και εξήγησε πως «είναι μαγαζί - γωνία στον γεωπολιτικό χάρτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης». Στο ίδιο πλαίσιο, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους παρόχου υπηρεσιών και υποστήριξε ότι «μέχρι τώρα, το κράτος δεν έχει μικρύνει, αλλά έχει γίνει φθηνότερο». Τέλος, εξήρε μία σειρά σημαντικών έργων, τα οποία έχουν υλοποιηθεί. 

Πηγή: naftemporiki.gr






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου