2 Μαρτίου 2017

Αύξηση της φτώχειας κατά 40% στην Ελλάδα μέσα σε 8 χρόνια

(upd) Αύξηση του ποσοστού της φτώχειας κατά 40% από το 2008 έως το 2015 διαπιστώνει για την Ελλάδα το Ινστιτούτο Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW), σύμφωνα με νέα έρευνά του για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Σύμφωνα με την έρευνα την οποία διεξήγαγε, δεν αρκεί όμως να μετρά κανείς αποκλειστικά το χαμηλό εισόδημα για να καταλήξει σε συμπεράσματα, αλλά -όπως προτείνουν- πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και άλλες παράμετροι, όπως είναι λ.χ. οι στερήσεις υλικών αγαθών καθώς επίσης και το χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης, η υποαπασχόληση και οι περιορισμοί στην υγειονομική περίθαλψη.

Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται σε έναν νέο «πολυδιάστατο δείκτη φτώχειας» σύμφωνα με τον οποίο εκπόνησε το Ινστιτούτο την έρευνα για τα έτη 2008-2015.

Όπως διαφαίνεται από τα ευρήματα της γερμανικής μελέτης, «η Ελλάδα είναι ο μεγάλος χαμένος», καθώς το ποσοστό αύξησης της φτώχειας είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., όπως αναφέρει ο Κρίστοφ Σρέντερ, συντάκτης της έκθεσης, στο γερμανικό Reuters. Ακολουθούν η Ιρλανδία και η Κύπρος, με ποσοστό αύξησης 28%. Στην Ιταλία, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 11% και στην Ισπανία στο 18%.

Ειδικά για την Ελλάδα, το IW διευκρινίζει ότι η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των νοικοκυριών, οφείλεται στην χρόνια ύφεση και την υψηλή ανεργία, αλλά και στην «πολιτική λιτότητας των δανειστών». 


Πηγές: kathimerini.gr, naftemporiki.gr, eleftherostypos.gr 

Και κάποια πρόσθετα στοιχεία από τη Deutsche Welle :

Με εξαίρεση την Πορτογαλία όπου τα τελευταία οκτώ χρόνια μειώθηκε η φτώχεια κατά 4,8%, σε όλες τις υπόλοιπες χωρίς της κρίσης η φτώχεια αυξήθηκε. Την αρνητική πρωτιά κατέχει η Ελλάδα με ποσοστό 41,5%, ακολουθούν Κύπρος και Ιρλανδία με 28%, η Ιταλία με 11% και η Ισπανία με 18%. Ας σημειωθεί ότι στην Βουλγαρία η φτώχεια μειώθηκε κατά 24,3% και στη Γερμανία κατά 7,5%.

Στην κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις μαζί με την Ρουμανία και την Βουλγαρία, όπου -όπως σημειώνεται πιο πάνω- καταγράφηκε σημαντική μείωση της φτώχειας. Στην πρώτη τριάδα, με τη λιγότερη φτώχεια, βρίσκονται Νορβηγία, Ελβετία, Σουηδία και Φιλανδία, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό μείωσης της φτώχειας την τελευταία οκταετία καταγράφηκε στην Πολωνία με 31%.

Η έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα δύο κύρια εργαλεία αντιμετώπισης της φτώχειας είναι η εργασία και η εκπαίδευση. Με άλλα λόγια, όσοι είναι άνεργοι και έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να διολισθήσουν στη φτώχεια.






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου