7 Μαρτίου 2017

Απόδραση από την πραγματικότητα μέσω συνταγματικής αναθεώρησης

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης δεν φαίνεται να επαληθεύονται. Το ΔΝΤ έχει επανέλθει με τις γνωστές αυστηρές του θέσεις στα εργασιακά, ενώ έχει ήδη περάσει τη γραμμή του για μείωση του αφορολόγητου και περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, όπως τουλάχιστον αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης.

Όσο καταγράφεται καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τόσο απομακρύνεται και η προσδοκία ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η χώρα βαδίζει ήδη από το 2016 στον δρόμο της ανάκαμψης διαψεύσθηκαν χθες από την ΕΛΣΤΑΤ που ανακοίνωσε ότι η ελληνική οικονομία κατέγραψε ύφεση της τάξης του 1,1% έναντι του δ΄ τριμήνου του 2015 και ύφεση της τάξης του 1,2% έναντι του γ’ τριμήνου του 2016. Η ειρωνεία ήταν ότι την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για την «άνοιξη της ελληνικής οικονομίας». «Επειτα από 7 χρόνια καταστροφικής ύφεσης η χώρα έχει επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτή η αδήριτη πραγματικότητα μας υποχρεώνει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα, γιατί η επόμενη μέρα είναι ήδη εδώ» έλεγε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο υπουργικό του συμβούλιο.

Μέσα σε αυτό το άκρως αρνητικό κλίμα της παρατεταμένης αβεβαιότητας ο πρωθυπουργός αποφάσίζει να παίξει το χαρτί της συνταγματικής αναθεώρησης. 
Οκτώ μήνες μετά την πανηγυρική αυλαία της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, στις 25 Ιουλίου του 2016, μπροστά στη Βουλή, ο κ Τσίπρας άνοιξε σήμερα τις εργασίες της "Επιτροπής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση". Παρουσίασε μάλιστα τις έξι θεματικές ενότητες και τα 53 ερωτήματα προς τους πολίτες.


Προφανώς η συνταγματική αναθεώρηση είναι ένα εξόχως σημαντικό ζήτημα για την πορεία της χώρας. Πρόκειται όμως περί αυτού ή μήπως για μια ακόμη προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας; Μιας προσπάθειας ενταγμένης στη γενικότερη επιχείρηση αποπροσανοτολισμού τις κοινής γνώμης από τις σημαντικές υποχωρήσεις της κυβέρνησης από τις κάποτε κόκκινες γραμμές της, και μάλιστα χωρίς 
μέχρι σήμερα αποτέλεσμα όσον αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Η μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης δεν αφήνει αμφιβολίες περί τίνος πρόκειται...

Πηγή: Με στοιχεία από kathimerini.gr 
To σκίτσο (που προστέθηκε την επομένη) είναι του Ανδρέα Πετρουλάκη

afirimeno.com

Σχετική ανάρτηση: Ενώ η ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ύφεση ο Τσίπρας κάνει λόγο για ανάπτυξη!






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου