13 Αυγούστου 2018

Ένα μάθημα για την εξωτερική πολιτική από τον Ν. Κοτζιά

Τι απαιτεί η εξωτερική πολιτική μιας χώρας; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού διπλωμάτη; και τι δεν πρέπει αυτός να να επιδεικνύει; Μια απάντηση, από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, συνοπτική, τόσο όσο οι περιορισμένοι χαρακτήρες ενός tweet του επιτρέπουν. Και ένα καυστικό σχόλιο από τον αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής τομεάρχη της ΝΔ.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε αναρτησή του στο twitter, «η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό και ρεαλισμό όχι φοβία». Χρειάζεται επίσης «θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πίστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές». Απαιτεί ακόμη «ιδέες όχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας και πράξης, όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα». 

Nikos Kotzias @NikosKotzias 
Η εξωτερική πολιτική απαιτεί πραγματισμό/ρεαλισμό όχι φοβία, θάρρος και αντοχή, όχι εφιάλτες, αποφασιστικότητα με ευελιξία, όχι δειλία, πιστη σε αρχές, όχι οπορτουνιστικές συμπεριφορές, ιδέες οχι αναμασήματα, γνώσεις θεωρίας+πράξης όχι ημιμάθεια, πνεύμα αντίστασης όχι δουλικότητα 
11:13 π.μ. - 12 Αυγ 2018 

Σχολιάζοντας, ο αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτει και την σοβαρότητα. «Λείπει το στοιχείο της σοβαρότητας. Δεν εκπλήσσομαι» αναφέρει στο αιχμηρό του σχόλιο επίσης στο twitter:

Giorgos Koumoutsakos @GKoumoutsakos 
Σε πρωινό tweet του ιδρυτή του "ΠΡΑΤΤΩ", τα απολύτως θεμελιώδη,αυτονόητα & αυταπόδεικτα παρουσιάζονται ως ορισμός της "εμπνευσμένης" εξ. πολιτικής. Παρατηρώ όμως, ότι απ'τα πολλά που παραθέτει ως αναγκαία στοιχεία της εξ. πολιτικής, λείπει εκείνο της σοβαρότητας. Δεν εκπλήσσομαι.
1:31 μ.μ. - 12 Αυγ 2018 


Να προσθέσουμε 
και εμείς κάτι: Απλά και μόνο η γνώση των βασικών αρχών της εξωτερικής της πολιτικής δεν επαρκεί. Τι απαιτεί λοιπόν, επιπρόσθετα, η χώρα από τον αρμόδιο για την εξωτερική της πολιτική υπουργό; Να έχει την πολιτική βούληση αλλά και η ικανότητα να εφαρμόσει στην πράξη όλες αυτές τις θεμελιώδεις αρχές.

afirimeno.com

Πηγή: twitter.com

Σχετική ανάρτηση: Νίκος Κοτζιάς: Η συγγνώμη και τα χαμόγελα του Αυγούστου






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου