20 Ιουνίου 2019

ΣΕΒ: 11 καλά παραδείγματα για μια Ελλάδα Αλλιώς

Με κεντρικό μήνυμα «Το αύριο, σήμερα: για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών», συνεχίστηκαν οι εργασίες της απογευματινής εκδήλωσης της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ στις 18/6/2019. Στη, διαφορετική, φετινή Γενική Συνέλευση παρουσιάστηκαν 11 θετικά παραδείγματα από την οικονομία και τις επιχειρήσεις, την εκπαίδευση και την κοινωνική προσφορά, τον δημόσιο τομέα και την αυτοδιοίκηση, με στόχο να αναδείξουν την «Ελλάδα αλλιώς».

Στο σχετικό ενημερωτικό σημείωνα ο ΣΕΒ, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Το Αύριο, σήμερα: Για την Ελλάδα των άξιων και των αξιών».
11 καλά παραδείγματα για μια Ελλάδα Αλλιώς

Η Ελλάδα των άξιων και των αξιών ήδη υπάρχει. Επιλέξαμε μια χρυσή ενδεκάδα για να παρουσιάσουμε πως αξίες όπως η καινοτομία, η διαφάνεια, η υπευθυνότητα, η συνεργασία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η γνώση και η κοινωνική προσφορά αποτελούν δείγματα ποιοτικής προσέγγισης με πολύ θετικά αποτελέσματα. Τα παραδείγματα, από το χώρο των επιχειρήσεων και των συνεργασιών μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα δείχνουν το δρόμο για όλους μας. 

1. Νίκος Μανουσέλης, Agroknow 
H Agroknow, είναι μια πρωτοποριακή ελληνική εταιρεία που δείχνει το δρόμο για την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας στην γεωργία. Από το 2008 μεγαλώνει εκμεταλλευόμενη τη δυναμική των ανοιχτών δεδομένων. Η εταιρεία αξιοποιεί και συνθέτει δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες ώστε η βιομηχανία τροφίμων να έχει πλήρη εικόνα για παράγοντες όπως η παραγωγικότητα μία περιοχής, καθώς και για κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια των καλλιεργειών και την ασφάλεια των τροφίμων. Αναλαμβάνει την εκτέλεση έργων για διεθνείς πελάτες όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων.

2. Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, Πρόεδρος ΔΣ, Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ 
H Πέτρος Πετρόπουλος ΑΕΒΕ ιδρύθηκε το 1922 στη Θεσσαλονίκη. Κατασκευάζει, διασκευάζει, διανέμει και υποστηρίζει μεγάλο εύρος προϊόντων αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Εταιρία εφαρμόζει τόσο τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης αλλά και πρακτικές πέραν αυτών που προβλέπονται από τον νόμο, λαμβάνοντας υπόψη και τον Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης του Σ.Ε.Β. 

3. Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Polyeco 
H Polyeco A.E. ιδρύθηκε το 2001 και αποτελεί την πρώτη βιομηχανία ολοκληρωμένης διαχείρισης και αξιοποίησης αποβλήτων στην Ελλάδα. Κατέχει ηγετική θέση ανάμεσα στις πιο σημαντικές εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με ισχυρή παρουσία στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, την Κεντρική Ασία, τη Λατινική Αμερική και τις χώρες του Ινδικού Ωκεανού, υλοποιώντας μερικά από τα πλέον απαιτητικά έργα διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την υφήλιο. 

4. Δημήτρης Μανώσης, Πρόεδρος, Ομάδα Παραγωγών Ζευς στην Πιερία 
Νέος συνεταιρισμός με 350 μέλη-παραγωγούς. Είναι κερδοφόρος, με 12 εκ. ευρώ τζίρο, με ρυθμό ανάπτυξης 60% μέσα στην κρίση. Παράγει και εξάγει σε μεγάλες αγορές (ΗΠΑ, Κίνα, ΗΒ, ΗΑΕ, κ.α.) ακτινίδια, δαμάσκηνα και απύρηνα σταφύλια. Απασχολεί 80 εργαζόμενους. 

5. Νίκος Αναστασίου, Epexyl 
Το όνομα του Νίκου Αναστασίου είναι «γραμμένο» σε κάθε κομμάτι ξύλου που κοσμεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ενώ η εταιρεία αναπτύσσεται σε 4 ηπείρους. Ανέπτυξε μια πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας ξύλου που έδωσε τη δυνατότητα στον Ρέντζο Πιάνο να ντύσει την όπερα με ξύλινα πάνελς, νέων, ειδικών προδιαγραφών, που δεν υπήρχαν. Ο ξυλουργός από το Μενίδι, ο οποίος κληρονόμησε την βιοτεχνία του μαραγκού πατέρα του, ζει σήμερα ανάμεσα σε Παρίσι και Μανχάταν, επιβλέποντας έργα προϋπολογισμού 25 δισ. δολαρίων. 

6. Σπύρος Μαγιάτης & Νίκος Μωραϊτάκης Workable 
Η εταιρεία Workable παράγει λογισμικό το οποίο διευκολύνει τη διαδικασία των προσλήψεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Περισσότερες από 20.000 μικρομεσαίες εταιρείες έχουν χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της εταιρείας για να εξετάσουν περίπου 50 εκατομμύρια υποψηφίους για θέσεις εργασίας. Ο τζίρος της 11πλασιάστηκε μέσα σε 4 χρόνια από 1,5 σε 15 εκ. ευρώ και αναμένεται να φτάσει στα 50 εκ. ευρώ το 2020.

7. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Επικεφαλής Athens Partnership 
To Athens Partnership (AP) αποτελεί μοναδικό παράδειγμα στην Ελλάδα μιας συνεργατικής δομής μεταξύ ιδιωτών και πολιτείας. Από το 2015 διευκολύνει συνεργασίες υψηλής απόδοσης μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα. Το AP δημιουργήθηκε για τη στήριξη δημοσίων προτεραιοτήτων συμπεριλαμβανομένων της καταπολέμησης της φτώχειας, της υγείας, της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης κοινοτήτων, μέσα από νέες προσεγγίσεις. Πάνω από 1εκ. κάτοικοι και επισκέπτες της Αθήνας έχουν επωφεληθεί μέσα από 33 δημοτικές συνεργασίες, καθώς και πάνω από 300 ΜΚΟ και επιχειρήσεις. 

8. Αργύρης Τζικόπουλος, Γενικός Διευθυντής, ΣΕΝ Junior Achievement Greece 
Tο Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ/JA Greece) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός με διαρκές όραμα να βοηθήσει τους νέους να δημιουργήσουν τις δικές τους θέσεις εργασίας μέσω των παγκόσμιων προγραμμάτων βιωματικής και συνεργατικής μάθησης. Τα εκπαιδευτικά προγράμματά του JA εστιάζουν στην εισαγωγή των παιδιών από τη σχολική κιόλας ηλικία στις βασικές έννοιες της επιχειρηματικότητας με απλουστευμένο τρόπο. Κάθε χρόνο συμμετέχουν περίπου 10.000 μαθητές και μαθήτριες από περισσότερα από 100 σχολεία σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα του οργανισμού Junior Achievement έχουν αναγνωριστεί από το Γραφείο Επιχειρηματικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως η «Καλύτερη Εφαρμογή Πρακτικής στην εκπαίδευση που αφορά την επιχειρηματικότητα».

9. Δρ. Ανάργυρος Μαριόλης, Διευθυντής, Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, Μάνης 
Ο καλύτερος οικογενειακός γιατρός της Ευρώπης για το 2019. Του απονέμεται τον Ιούνιο μια κορυφαία διάκριση, το WONCA Europe Excellence in Health Care, επιβραβεύοντας τις προσπάθειες του ιδίου και του προσωπικού του Κέντρου 

10.Στέφανος Τραχανάς, Διευθυντής Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης 
Το Κέντρο Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, ιδρύθηκε το 2015 ως ένα ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) με αποκλειστικό σκοπό τη δημιουργία και δωρεάν προσφορά στους φοιτητές, τους επαγγελματίες επιστήμονες και το ευρύτερο κοινό, διαδικτυακών μαθημάτων στο επίπεδο των καλύτερων διεθνών προτύπων. Την τριετία λειτουργίας του, 31.000 άνθρωποι το παρακολούθησαν επιτυχώς.

11.Πάτερ Αντώνιος, Κιβωτός του Κόσμου 
«Δεν είχα κάποιο σχέδιο όταν ξεκίνησα… το ένα έφερε το άλλο. Τα παιδιά ήταν άρρωστα. Και είπαμε ότι πρέπει να κάνουμε ένα μαγειρευτό φαγητό στη μία γωνία και στην άλλη γωνία να τους μαθαίνουμε γράμματα. Μετά ήρθαν οι άστεγοι, βάλαμε κρεβάτια. Μετά φτιάξαμε λουτρά για να πλένονται τα παιδιά και το ένα έφερε το άλλο, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους, με τη μία ανάγκη να γεννά την επόμενη». Η αγκαλιά της «Κιβωτού» δέχεται όλους όσους έχουν την ανάγκη της ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία.

Πηγή: sev.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου