12 Ιουνίου 2019

Independent: Τα Πράσινα κόμματα προελαύνουν στην Ευρώπη

Η άνοδος των Πρασίνων στις ευρωπαϊκές εκλογές αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη αλλαγή στην πολιτική, γράφει η βρετανική εφημερίδα Independent και προσθέτει: «Ήταν η έκπληξη της ιστορίας των ευρωπαϊκών εκλογών: σε όλη την ήπειρο, τα πράσινα κόμματα αυξήθηκαν». Στη Γερμανία ήρθαν δεύτερο κόμμα μετά τους Συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ.

Στη Γερμανία, η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει ότι οι Πράσινοι της χώρας σχεδόν κονταροχτυπιούνται με τους συντηρητικούς της Μερκελ, οι οποίοι κυριαρχούσαν στην πολιτική της χώρας εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Καθώς ο κυβερνών συνασπισμός αντιμετωπίζει δυσκολίες, υπάρχει μεγάλη συζήτηση ότι νέες πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να θέσουν τους οικολόγους στο επίκεντρο μιας κεντροαριστεράς συμμαχίας.

Άλλες χώρες βλέπουν επίσης τους οικολόγους να μπαίνουν στην εξουσία.

Στη Φινλανδία, οι Πράσινοι αποτελούν βασικό κομμάτι του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, που σχηματίστηκε την Πέμπτη, και έχουν ακόμη αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών της χώρας. Οι Πράσινοι έχουν επίσης κέρδη σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. Κατά κάποιον τρόπο, η ιδέα ότι «δεν δίνουμε αρκετή προσοχή στην αλλαγή του κλίματος» έχει γίνει μόνη της μια ισχυρή πολιτική ιδέα - είναι προφανώς αληθινή και είναι ένα ισχυρό εργαλείο στρατολόγησης για οικολογικά κινήματα και πράσινα κόμματα που δίνουν στο ζήτημα τον χρόνο και την προσοχή που του αξίζει.

Στη Βρετανία, οι Εργατικοί έχουν ήδη συνάψει μια Πράσινη Νέα Συμφωνία, και παρόμοια προγράμματα προωθούνται από αριστερούς Δημοκρατικούς στις ΗΠΑ χωρίς παρεμβολή από τρίτους. Φαίνεται επομένως ότι η ανησυχία για το κλίμα παίρνει τελικά το είδος της προσοχής που χρειάζεται στον αναπτυγμένο κόσμο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα. 


Γιατί οι γερμανοί Πράσινοι είναι τόσο δημοφιλείς 

Όταν ιδρύθηκαν οι γερμανοί Πράσινοι το 1980 σχεδόν κανένας πολιτικός των άλλων κομμάτων δεν τους έπαιρνε στα σοβαρά, σημειώνει η Deutsche Welle. Ούτε καν όταν μόλις τρία χρόνια αργότερα μετά τις εκλογές του 1983 οι Πράσινοι αποκτούσαν 28 έδρες στη γερμανική βουλή. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουν ωστόσο αλλάξει πολλά. Σήμερα δεν μπορεί να αποκλειστεί πια ότι ο επόμενος ή η επόμενη καγκελάριος θα προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων. 

Ένας λόγος για αυτή την εξέλιξη είναι ότι η γερμανική κοινωνία έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες, λέει στην DW η πρώην πρόεδρος του κόμματος Κλάουντια Ροτ: «Αν συγκρίνουμε το 1980 με το 2019 διαπιστώνουμε ότι η Γερμανία είναι σήμερα πολύ πιο διαφορετική από ότι πριν από 40 χρόνια. Η κοινωνία είναι πιο ανοιχτή και το ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα μεγαλύτερο. Επιπλέον οι Γερμανοί συνειδητοποίησαν επιτέλους ότι ζουν σε μια πολυπολιτισμική και πολυθρησκευτική κοινωνία».

Ο γερμανός κοινωνιολόγος Χόλγκερ Λένγκφελντ αποδίδει τη μεγάλη άνοδο των Πρασίνων και στο γεγονός ότι αυξήθηκε στη Γερμανία ο αριθμός των κοσμοπολιτών, αλλά και εκείνων με ανώτερη μόρφωση ως αποτέλεσμα της ανόδου του βιοτικού επιπέδου. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που δεν ωφελήθηκαν από την οικονομική ανάπτυξη και απορρίπτουν τις θέσεις των Πρασίνων υπέρ των προσφύγων και της ανοιχτής κοινωνίας. Κατά συνέπεια η άνοδος της Πρασίνων καταδεικνύει ένα χάσμα που υπάρχει μέσα στη γερμανική κοινωνία, τονίζει ο καθηγητής Χόλγκερ Λένγκφελντ. 

Πηγές: Πληροφορίες απο naftemporiki.gr και Deutsche Welle 






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου