20 Ιουνίου 2019

Ο Γιούνκερ για τα greek statistics

Ένα από τα «μαθήματα» που διαμόρφωσαν το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε, για τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η στατιστική αποτύπωση του ελληνικού χρέους και του ελλείμματος από το 2004 έως το 2010. 

Μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε ότι τον Οκτώβριο του 2009, η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως οι επίσημες στατιστικές είχαν παραποιήσει για χρόνια τα πραγματικά στοιχεία για το χρέος και το έλλειμμα. «Η ελληνική κυβέρνηση αναθεώρησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% σε 12,7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό ήταν πάνω από 15%. Ομοίως, το δημόσιο χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισεκ. ευρώ σε 301,1 δισ. ευρώ, που ήταν η υψηλότερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στην ΕΕ», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Όπως είπε αυτό προκάλεσε την έλλειψη εμπιστοσύνης και την αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα. «Και αποκάλυψε μία από τις μεγαλύτερες αντιφάσεις της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης της Ευρώπης», σημείωσε και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι από το 2004 έως το 2010, η Ευρωστατιστική Υπηρεσία (Eurostat) είχε στείλει 10 αντιπροσωπείες στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών δεδομένων. Ωστόσο, σημείωσε, τα κράτη-μέλη αντιστέκονταν για χρόνια σε αυστηρότερους κανόνες της ΕΕ ως προς τα στατιστικά στοιχεία, με πρωθυπουργούς, υπουργούς Οικονομικών, κυβερνήσεις, να υποστηρίζουν ότι η εθνική κυριαρχία ήταν πιο σημαντική από αξιόπιστα και συγκρίσιμα δεδομένα».

Παράλληλα, ο κ. Γιούνκερ αποδέχθηκε το μέρος της ευθύνης του, επειδή -όπως είπε- «ψήφισα κατά της πρότασης της Επιτροπής να δώσει περισσότερη εξουσία και μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην Eurostat. Αυτό ήταν ένα σημαντικό λάθος. Εάν είχαμε κάνει το σωστό, δεν θα είχαμε βιώσει την εμπειρία της ελληνικής κρίσης όπως τη βιώσαμε».

«Μάθημα» αποτελεί για τον κ. Γιούνκερ και η κρίση του Ιουλίου του 2015 και η προσπάθεια «διατήρησης της Ελλάδας στο ευρώ: Για όσους από εμάς βρισκόμασταν στο επίκεντρο της καταιγίδας για μήνες, οι διαπραγματεύσεις ήταν μακρές και τεταμένες. Αλλά γνωρίζαμε τη σημασία της μάχης. Μια μάχη για να ξεπεράσουμε χρόνια προκαταλήψεων, ιδεολογιών και κακοδιαχείρισης. Μια μάχη για να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, και διασφάλισης του μέλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως σύνολο. Μια μάχη για να σιγουρέψουμε ότι οι απαιτούμενες προσπάθειες είχαν νόημα -όχι σε ένα οικονομικό εγχειρίδιο, αλλά στις ζωές του ελληνικού λαού. Μια μάχη για να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα».

«Σήμερα», κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής, «με υπερηφάνεια μπορώ να πω ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή θέση της, στην καρδιά της Ευρώπης και του ευρώ. Μαζί, δείξαμε ότι το ευρώ είναι μη αναστρέψιμο. Και όλοι γνωρίζαμε ότι έτσι έπρεπε να είναι».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ , naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου