25 Ιουνίου 2019

ΑΒP Invest: Γιατί οι επενδυτές στην Ελλάδα δεν μπορούν να εφησυχάζουν

Οι επενδυτές έχουν λόγους να είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές της Ελλάδας, αλλά δεν μπορούν να εφησυχάζουν. Αυτό επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Θάνος Παπασάββας, ιδρυτής και chief investment officer της ABP Invest, εταιρείας συμβουλευτικών υπηρεσιών με έδρα το Λονδίνο και εξηγεί γιατί μία πιθανή νίκη της Ν.Δ. στις εκλογές και κυρίως η επιστροφή του Αλ. Τσίπρα στο ρόλο του ηγέτη της αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει αναταραχή. 

Οι λόγοι αισιοδοξίας έχουν να κάνουν με τα οικονομικά δεδομένα. Όπως αναφέρει η απειλή του Grexit αποτελεί πια παρελθόν, η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί και αναπτύσσεται, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς και το κλίμα στις αγορές έχει βελτιωθεί αισθητά, με την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου να έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το Χ.Α. να καταγράφει κέρδη 35%. Επιπλέον η μεταποιητική δραστηριότητα παρουσιάζει την ισχυρότερη δυναμική εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια, ενώ ο τουρισμός εξακολουθεί να ανθεί. 

Γιατί όμως δεν θα πρέπει οι επενδυτές να εφησυχάζουν; Γιατί, όπως σημειώνει ο κ. Παπασάββας, η εμπειρία του παρελθόντος και σε άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία επί Τόνι Μπλερ και στη Γερμανία επί Γκέρχαρντ Σρέντερ, δείχνει ότι είναι πιο εύκολο για κεντροαριστερές κυβερνήσεις να περνούν σκληρά μέτρα από ό,τι για κεντροδεξιές. «Ομοίως ο κ. Τσίπρας κατάφερε να περάσει μέτρα, χωρίς κοινωνικές αναταραχές τα τελευταία χρόνια. Δεν θα ήταν έτσι τα πράγματα με μία κεντροδεξιά κυβέρνηση» σχολιάζει. 


Κάτι εδώ θυμίζει τη φράση περί "χρήσιμης αριστεράς" που αποδίδεται στον βασικό μετόχο της Fiat, Τζιάνι Ανιέλι: «Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά»! λέγεται ότι είχε πει κάποτε.

Ο ιδρυτής της ABP Investments, 
Θάνος Παπασάββας, βλέπει νίκη της Νέας Δημοκρατίας και εκτιμά ότι σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να υπάρξει κάποια κοινωνική αναταραχή. Μπορεί πια οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται να μην είναι τόσο σκληρές, αλλά, όπως εξηγεί, θα δώσουν την ευκαιρία στο ΣΥΡΙΖΑ και τα συνδικάτα για αντιδράσεις. «Πρωτίστως γιατί θα δοθεί στον κ. Τσίπρα ο ρόλος, στον οποίο αποδίδει καλύτερα- αυτός του ηγέτη της αντιπολίτευσης» αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Με στοιχεία από naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου