14 Ιουνίου 2019

DW: Ο θαυμαστός κόσμος των κυμάτων

Σέρφινγκ δεν γίνεται χωρίς κύματα. Τι κρύβεται πίσω από το μοναδικής ομορφιάς φυσικό φαινόμενο; Και τι είναι αυτό που καθιστά τα κύματα επικίνδυνα; 
Ένα σύντομο αφιέρωμα στο θαυμαστό κόσμο των κυμάτων, από τη Deutsche Welle: 

Συναρπαστική ομορφιά
Ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός και ο Ινδικός Ωκεανός καλύπτουν το 71% της συνολικής επιφάνειας της γης. Σύμφωνα με υπολογισμούς εκεί ζουν περίπου ένα εκατομμύριο διαφορετικά είδη χλωρίδας και πανίδας. Ωστόσο όλα τα μυστήρια των ωκεανών δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Η μελέτη της δημιουργίας των κυμάτων είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα την επιστημονική κοινότητα εδώ και χρόνια. 

Σέρφινγκ με θέα τον ωκεανό
Πολλοί λάτρεις των ωκεανών έχουν συνδέσει τη θάλασσα με τα θαλάσσια σπορ, κυρίως το σέρφινγκ, το οποίο είναι συνυφασμένο με την καλοκαιρινή ανεμελιά, τις διακοπές και το αίσθημα ελευθερίας. Ιδιαίτερα προσφιλής στους λάτρεις του σπορ είναι η παραλία Γουακίκι στη Χαβάη. Τα κύματα εδώ αγγίζουν συχνά δυσθεώρητα ύψη.

Ο παράδεισος των σέρφερ
Η Χαβάη είναι ο κατεξοχήν προορισμός για όσους λατρεύουν τα παιχνίδια με το κύμα. Κάθε χρόνο στην παραλία του Μάουι λαμβάνει χώρα ο διεθνής διαγωνισμός Big Wave Awards. Αγαπημένος προορισμός είναι και το Οάχου, στο βόρειο τμήμα της Χαβάης. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι περισσότεροι διαγωνισμοί διεξάγονται τους χειμωνιάτικους μήνες.

Αναζητώντας το... καλό κύμα
Άλλος αγαπημένος προορισμός για τους απανταχού σέρφερ είναι η Πορτογαλία. Πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες συνηγορούν για την «ποιότητα των κυμάτων» της σύμφωνα με πεπειραμένους σέρφερ. Στοιχεία που λαμβάνονται υπόψη για την επιλογή της κατάλληλης παραλίας για σερφ είναι πχ. το είδος της άμμου, το βάθος της θάλασσας, η ύπαρξη υφάλων κλπ. 

Η γέννηση ενός κύματος
Τα κύματα σχηματίζονται από την αλληλεπίδραση του αέρα με το υγρό στοιχείο. Από την τριβή που δημιουργείται το νερό σηκώνεται σε μεγάλο ύψος. Όσο ισχυρότερος είναι ο άνεμος τόσο μεγαλύτερα είναι τα κύματα που δημιουργούνται. Tα κύματα χάνουν σταδιακά ύψος καθώς πλησιάζουν προς τις ακτές, σβήνοντας σιγά σιγά στην αμμουδιά.

Γιγαντιαία κύματα
Tα ψηλά κύματα μπορεί να αποβούν επικίνδυνα. Στη Μαύρη Θάλασσα είναι συχνό το φαινόμενο άγριων κυμάτων, γι´ αυτό και οι φάροι στην άκρη της στεριάς είναι κατασκευασμένοι από ιδιαίτερα ανθεκτικά υλικά. Στην ανοιχτή θάλασσα τα κύματα κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα τρία μέτρα. Τα ψηλότερα κύματα που έχουν ποτέ καταγραφεί ήταν το 1958 μετά από ένα πρωτοφανές τσουνάμι που έπληξε την Αλάσκα.

Κείμενο: Κάρλα Μπλέικερ
Πηγή: Deutsche Welle






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου