13 Ιουνίου 2019

Τα τρία μήλα που άλλαξαν τον κόσμο

Ένα έξυπνο γράφημα, που κάνει το γύρο του διαδικτύου,  με... μήλα και τίτλο "Τρία μήλα που άλλαξαν τον κόσμο". Εκεί απεικονίζονται:

1. Ένα μήλο με τον όφι, αυτό που έφαγαν η Εύα και ο Αδάμ με συνέπεια την έκπτωση των πρωτόπλαστων από τον παράδεισο.


2. Το δεύτερο είναι ένα μήλο που πέφτει στον Ισαάκ Νιούτον και παραπέμπει στο «νόμο της βαρύτητας» που διατύπωσε, κατά το σχετικό μύθο.

3. Το τρίτο μήλο είναι το γνωστό "δαγκωμένο" λογότυπο της Apple, της εταιρείας που ίδρυσε ο αείμνηστος Steve Jobs. 


Και ένα παλιότερο, πιο παραστατικό σκίτσο, για τα τρία μήλα που άλλαξαν τον κόσμο, από τον Ηλία Μακρή στην "Καθημερινή":


Στον μυθικό κόσμο των μήλων 

Τα μήλα, τα αγαπημένα φρούτα που μπορεί κανείς να τα βρει παντού, έχουν μακρά ιστορία, που χάνεται πίσω στην εποχή ...των παγετώνων! "Τα μήλα φέρουν στο γενετικό τους υλικό ίχνη μιας μακραίωνης ιστορίας, που συνδέεται με την ιστορία της εξέλιξης των ειδών", υποστηρίζει ο Ρόμπερτ Σπένγκλερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Ιστορίας της Ανθρωπότητας, που έχει αφιερώσει πάνω από δέκα χρόνια στη μελέτη των σπόρων των μήλων (βλ. Deutsche Welle).

Όμως, τα μήλα πέρα από την αναμφίβολη διατροφική τους αξία, κατείχαν ανέκαθεν και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό σε διάφορες θρησκείες και παραδόσεις.

Στη Βίβλο ο απαγορευμένος καρπός της Εύας συμβολίζεται με ένα μήλο, ενώ και στο αραβικό παραμύθι "Χίλιες και Μία Νύχτες" ένα μαγικό μήλο είναι ο καρπός που γιατρεύει όλες τις ασθένειες. Στη νορβηγική μυθολογία το μήλο είναι αυτό που δίνει στους θεούς την αθανασία.

Μην ξεχνάμε και το «μήλο της Έριδος» στην ελληνική μυθολογία: Εκείνο που έφερε την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ» (στην ομορφότερη) και ο Πάρις, απορρίπτοντας την προσφορά τόσο της Αθηνάς που του υποσχέθηκε πνευματική σοφία όσο και της Ηρας που θα του έδινε σωματική δύναμη, έδωσε τελικά το μήλο στην Αφροδίτη που του έταξε την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου, την ωραία Ελένη! Και ο Τρωικός πόλεμος ξεσπασε, η Έρις είχε πετύχει τον σκοπό της!

Στις πιο σύγχρονες λαϊκές παραδόσεις το μήλο (που δεν πέφτει μόνο κάτω από τη μηλιά!) απαντάται επίσης συχνά και επαινείται για τις θεαματικές του ιδιότητες. Άλλωστε η φράση «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» συναντάται με παραλλαγές σε πολλές γλώσσες. 

Takis Ant για το afirimeno.com






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου