25 Ιουνίου 2019

«Η αρχή του τέλους του Ερντογάν»;

Η (επαν-)εκλογή Ιμάμογλου στο δημαρχιακό θώκο της Κων/πολης δεν καθιστά την Τουρκία αυτομάτως πιο δημοκρατική, εντούτοις καταδεικνύει ότι οι πολίτες έχουν πλέον περισσότερο θάρρος, εκτιμά ο τουρκικής καταγωγής γερμανός βουλευτής Τζεμ Όζντεμιρ, που κάνει λόγο για το «επιθυμητό τέλος ή την αρχή του τέλους της εξουσίας του Ερντογάν». 

Η εποχή Ερντογάν βαίνει προς το τέλος επισημαίνει από τις στήλες της Welt ο τουρκικής καταγωγής γερμανός αρθρογράφος Ντενίζ Γιουτζέλ. Για την Süddeutsche Zeitung το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών της Κων/πολης ισοδυναμεί με ράπισμα, ενώ για το Spiegel ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε ιστορία. Αντίθετα ο σχολιαστής της Handelsblatt υποστηρίζει ότι "όποιος νομίζει τώρα ότι όλα τελειώνουν για τον Ερντογάν, κάνει λάθος".

Από δυο άρθρα στη Deutsche Welle, στη συνέχεια: 

ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε ιστορία

«Η αρχή του τέλους του Ερντογάν»;

Όπως σημείωσε μιλώντας προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων και πρώην συμπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Όζντεμιρ: «Οι εκλογές αυτές δεν ήταν μια απλή τοπική αναμέτρηση. Το έχει πει άλλωστε και ο ίδιος ο Ερντογάν. Για πρώτη φορά από το 1994 κέρδισε τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη -στη μικρή Τουρκία αν θέλετε- ένα ‘αντιερντογανικό' κόμμα. Παρά ταύτα είναι δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς τις εκλογές αυτές δημοκρατικές όταν γνωρίζει ότι πολλοί πολιτικοί του φιλοκουρδικού HDP είναι στη φυλακή, ότι δεν υπάρχει ουσιαστική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης […] και όταν κυριαρχεί αυθαιρεσία. […] Αυτό που άλλαξε είναι ότι η αντιπολίτευση απέκτησε θάρρος και ότι μπορεί και ελέγχει καλύτερα την εκλογική διαδικασία στην Κων/πολη απ΄ ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην νοτιοανατολική Τουρκία το HDP εξαπατήθηκε, παρότι κέρδισε. Στην Κων/πολη αυτό δεν μπορεί να γίνει τόσο απλά».

Ο Τζεμ Όζντεμιρ εκτιμά ότι ο κλοιός γύρω από τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν αρχίζει πλέον να σφίγγει όλο και περισσότερο: «Πλέον τουλάχιστον οι μισοί πολίτες στην Τουρκία -μάλλον και παραπάνω όπως είδαμε στην Κων/πολη- επιθυμούν διακαώς μια δημοκρατία δυτικού τύπου. Και όλοι αυτοί ενισχύθηκαν τώρα. Έχουν αποκτήσει θάρρος και ο Ερντογάν δεν θα μπορέσει να καταπιέσει τόσο εύκολο αυτό το θάρρος. Αυτοί οι άνθρωποι μας χρειάζονται τώρα […]. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κων/πολη είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη και θα ήταν καλό να βοηθήσουμε τώρα τους νεοεκλεγέντες δημάρχους. Διότι τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα γι΄ αυτούς» 
[…].

Ο Τζεμ Όζντεμιρ προβλέπει σκληρές πολιτικές μάχες που, αργά ή γρήγορα, θα οδηγήσουν στο τέλος της εποχής Ερντογάν: «[…] Δεν πρέπει να ξεχνάμε το εξής: η Κων/πολη δεν έχει απλά 16 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και 15-20% Κούρδους. Ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για τη νίκη της αντιπολίτευσης 
[…]. Αυτό καταδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που κέρδισε τις εκλογές σε Κων/πολη, Άγκυρα και Σμύρνη να αναζητήσει τη συνεργασία με το HDP και φυσικά με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις που μάχονται τον Ερντογάν. […] Διότι ας μη γελιόμαστε: ο Ερντογάν εξακολουθεί να έχει τη στήριξη του 50% των ανθρώπων. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Ωστόσο οι οικονομικές συνθήκες δυσκολεύουν τη διακυβέρνηση. Εάν επιπρόσθετα εκφράσουν τώρα δημοσίως την κριτική τους στο πρόσωπο του Ερντογάν όσοι δεν το τολμούσαν μέχρι πρότινος, τότε θα ήταν πράγματι το επιθυμητό τέλος ή η αρχή του τέλους της εξουσίας του Ερντογάν».

Ο τουρκικής καταγωγής γερμανός βουλευτής προειδοποιεί ωστόσο ότι τα ρίσκα που συνοδεύουν αυτή τη διαδικασία είναι μεγάλα, διότι ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και σε κάθε περίπτωση «έχει τη δυνατότητα να συμπαρασύρει τη χώρα στο γκρεμό». 


Η αρχή του τέλους του Ερντογάν; 

«It´s over, Mr President» 

«Τον περιμένουν δίκες για διαφθορά». Μέσα σε αυτήν την φράση που έγραψε στο twitter ο Ντενίζ Γιουτζέλ, ο τουρκικής καταγωγής γερμανός αρθρογράφος της εφημερίδας die Welt, που επί ένα χρόνο βρίσκονταν έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές χωρίς κατηγορία, συνοψίζει το μήνυμα του εκλογικού «σεισμού» της Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη, ότι η εποχή Ερντογάν βαίνει προς το τέλος.

«Τον περιμένουν δίκες». Αυτός είναι και ο τίτλος της ανάλυσης στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας. Γράφει ο Γιουτζέλ: «Αυτό το βράδυ του Ιουνίου του έτους 2019 ξεκινά για άλλη μια φορά το τέλος της εποχής Ερντογάν, ένα τέλος που δρομολογήθηκε με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Από τότε ο Ερντογάν δεν έχει νέο αφήγημα να προσφέρει. Ούτε αυτό της δημοκρατίας και της ελευθερίας, με το οποίο είχε ξεκινήσει κάποτε, ούτε αυτό της ευημερίας και των μεγαλοφαντασιώσεών του στο μεσοδιάστημα. Τελευταία έδινε αγώνα για τον ίδιο του τον εαυτό, την ώρα που η χώρα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά είχε μπει σε βαριά κρίση» σημειώνει ο αρθρογράφος, που προβλέπει τα χειρότερα, όταν φύγει από την εξουσία. «Ο Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν παραδώσει την εξουσία, τα δειλινά στην Μαρμαρίδα δεν θα είναι ειδυλλιακά. Τον περιμένουν δίκες για διαφθορά, εκτροπή την συνταγματικής τάξης και για μια σειρά άλλων αδικημάτων». […]

Για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών ισοδυναμεί με ράπισμα: «Για το μέλλον της Τουρκίας αυτές οι εκλογές αποτελούν σημάδι ελπίδας, γιατί δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας παρά τις ελλείψεις είναι ικανό να κάνει διορθώσεις με δημοκρατικό τρόπο. Η ισχύς του Ερντογάν ξεπέρασε το ζενίθ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τόσο εύκολα οι συνθήκες στην Τουρκία. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε περίπτωση που γίνουν νωρίτερα η αντιπολίτευση θα πρέπει να δείξει στη χώρα ό,τι ακριβώς έγινε στην Κωνσταντινούπολη για να επιτύχει».

Για το Spiegel ο Εκρέμ Ιμάμογλου έγραψε ιστορία: «Είναι ο θρίαμβος ενός ανθρώπου, με την οποία κανείς δεν υπολόγιζε. Για το κόμμα του, το Ρεπουμπλικανικό, που φαίνεται ότι είχε ξεσυνηθίσει να νικά. Θρίαμβος και για την τουρκική δημοκρατία, που χιλιάδες φορές θεωρήθηκε νεκρή, αλλά νεκραναστήθηκε. Όμως για τον Ερντογάν το αποτέλεσμα αποτελεί την χειρότερη ήττα της πολιτικής του θητείας». 


Αντίθετα ο σχολιαστής της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt υποστηρίζει ότι η εξουσία του Ερντογάν δεν διερράγη ακόμη: «Καταρχήν είναι σαφές ότι η παντοδυναμία Ερντογάν με τη απώλεια της Κωνσταντινούπολης και των άλλων μεγαλουπόλεων υπέστη σημαντικό πλήγμα.  […] Όποιος νομίζει τώρα ότι όλα τελειώνουν, κάνει λάθος. Η αντιπολίτευση έγινε λίγο πιο δυνατή, αλλά όχι τόσο δυνατή για να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και το κόμμα του χωρίς φόβο. Η νίκη Ιμάμογλου αποτελεί τομή, αλλά με αβέβαια έκβαση».

Πηγή: Deutsche Welle (p.dw.com/p/3KyOw και p.dw.com/p/3KyDa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου