23 Ιουνίου 2019

Μια μακρόσυρτη χαλαρή προεκλογική περίοδος

Διανύουμε την πιο υποτονική προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών. Από τις 26 Μαΐου, που διεξήχθησαν οι ευρωεκλογές, μέχρι και σήμερα, δύο εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αντί για τους συνήθεις έντονους προεκλογικούς διαξιφισμούς, οι πολίτες παρακολουθούν μια χαλαρή μακρόσυρτη διαδικασία παράδοσης – παραλαβής της εξουσίας. Η έκβαση της αναμέτρησης έχει προεξοφληθεί από την πλειονότητα των ψηφοφόρων που απλά αναμένει την επιβεβαίωση της αυτοδυναμίας της ΝΔ, κάτι που προς το παρόν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. 

Κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ (38,5% έναντι 29,5% αντιστοίχως), όπως δείχνει η τελευταία έρευνα της Metron Analysis για το σημερινό «Βήμα της Κυριακής». Βάσει της δυναμικής που έχει αναπτύξει η αξιωματική αντιπολίτευση βαδίζει προς την άνετη πλειοψηφία. Το πιστοποιεί κυρίως η ισχυρή παράσταση νίκης, με το 82% να πιστεύει ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα – μόλις το 7% πιστεύει στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην τρίτη θέση, με βάση την ίδια δημοσκόπηση, βρίσκεται το Κίνημα Αλλαγής, που φαίνεται να ξεπερνά το σοκ που προκάλεσε στους ψηφοφόρους του η απομάκρυνση του Βαγγέλη Βενιζέλου, με ποσοστό 8%. Ακολουθεί στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 5,2%. Κρίσιμος παράγοντας για τη διαμόρφωση των εκλογικών συσχετισμών είναι και η τύχη της Χρυσής Αυγής, η οποία συρρικνώνεται, τώρα μετριέται στο 3,5%, με τους οπαδούς της να μετακινούνται κατά ένα μεγάλο μέρος στο λαϊκίστικο κόμμα του Κυρ. Βελόπουλου. Οριακά κάτω από το 3%, αλλά πάντως κοντά στο όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ελληνική Λύση (2,8%), το ΜέΡΑ25 (2,5%) και η Ενωση Κεντρώων (2,5%).

Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε δύο εβδομάδες δεν θα υπάρχει καμιά έκπληξη για τον νικητή, αλλά μόνο η απάντηση στο ερώτημα για την αυτοδυναμία της ΝΔ, καθώς και στο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Ενδιαφέρον υπάρχει για το αν μεταξύ αυτών θα είναι και τα κόμματα των Βαρουφάκη και Βελόπουλου. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που αντέχει, ήδη από τώρα έχει ξεκινήσει 
τη διαχείριση της ήττας του.

Σαν να μην έχουμε λοιπόν εκλογές σε 14 μόλις ημέρες. Λες και η πολιτική ανατροπή συντελέστηκε οριστικά στις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις για το ευρωκοινοβούλιο και τους τοπικούς άρχοντες. 

Ο κόσμος συνεχίζει να εγκαταλείπει το κυβερνών κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δείχνει έτοιμο να «σκάσει» από ...τον φεγγίτη! Εκείνον που άνοιξε χθες ο Αλέξης Τσιπρας λέγοντας: «κλείσαμε την καταπακτή της κρίσης και θα ανοίξουμε τον φεγγίτη για τη χώρα»!

Η Νέα Δημοκρατία, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού, βολεύεται με αυτή την κατάσταση και χαλαρώνει. Όμως εδώ είναι κίνδυνος για την ίδια. Η χαλαρή αυτή προεκλογική περίοδος μπορεί να οδηγήσει τους ψηφοφόρους της, που θεωρούν δεδομένη την επικράτησή της, σε μεγάλη αποχή από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου.

Θα έλεγε κανείς ότι έχουμε εκλογές… παραλίας με τον κόσμο να περιμένει πότε θα τελειώσουν όλα αυτά για να ξεκινήσει τις διακοπές του. Εκτός και αν τις ξεκινήσει νωρίτερα...

Takis Ant για το afirimeno.com

Πηγές: Με στοιχεία από tovima.gr και in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου