22 Ιουνίου 2019

Οι καλοκαιρινές καταιγίδες προκαλούνται από την έντονη θέρμανση της Γης

Στη θέρμανση της επιφάνειας της Γης, δηλαδή και της ξηράς και της θάλασσας, η οποία αυτή την εποχή αρχίζει και γίνεται έντονη, αποδίδει το φαινόμενο των καταιγίδων, που συνοδεύονται πολλές φορές από χαλαζόπτωση και ισχυρούς ανέμους, ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Αθανάσιος Αργυρίου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μάλιστα όπως αναφέρει, «το φαινόμενο αυτό είναι σύνηθες», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «η έντονη θέρμανση της Γης έχει δύο συνέπειες» και εξηγεί: «Η θέρμανση αφενός μεν ωθεί το θερμό αέρα της επιφάνειας προς μεγαλύτερα ύψη της ατμόσφαιρας, όπως δηλαδή λειτουργεί ένα αερόστατο θερμού αέρα και αφετέρου, ενισχύει σημαντικά την εξάτμιση του νερού από την επιφάνεια της Γης, με αποτέλεσμα, ο ανερχόμενος θερμός αέρας, να συμπαρασύρει μεγάλες ποσότητες υδρατμών».

Ο Αθανάσιος Αργυρίου, λέει ακόμα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «στις αρχές του καλοκαιριού η θερμοκρασία κοντά στην επιφάνεια της Γης είναι αυξημένη, όμως η ανώτερη ατμόσφαιρα δεν έχει ακόμη προλάβει να θερμανθεί ανάλογα» και προσθέτει: «Έτσι, η θερμοκρασία σε μεγαλύτερα ύψη μειώνεται απότομα, κάτι το οποίο στη Μετεωρολογία χαρακτηρίζεται ως ατμοσφαιρική αστάθεια. Σε συνθήκες αστάθειας, η ανερχόμενη μάζα θερμού αέρα, επιταχύνεται σημαντικά, με αποτέλεσμα να βρίσκεται ταχύτατα σε ψυχρότερο περιβάλλον και έτσι οι υδρατμοί που αυτή περιέχει, υγροποιούνται. Αυτός είναι και ο λόγος που πριν την εκδήλωση μιας καταιγίδας, εμφανίζονται πυκνά σύννεφα, τα ονομαζόμενα κατακόρυφης ανάπτυξης, δηλαδή εκτείνονται προς τα άνω και όχι οριζόντια. Όταν η υγροποίηση φτάσει σε βαθμό που η άνωση δεν επιτρέπει πλέον στα υδροσταγονίδια που αποτελούν τα νέφη, να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, αρχίζει η βροχή».

Μένοντας στο θέμα της εκδήλωσης των καταιγίδων, ο καθηγητής τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «επειδή η ποσότητα των υδρατμών που μεταφέρθηκαν και που υγροποιούνται, είναι σημαντική λόγω της υψηλής θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης, η βροχή που προκαλείται είναι έντονη, αποτελούμενη από πολύ μεγάλο αριθμό ψυχρών σταγόνων βροχής, οι οποίες κατά την κάθοδό τους συμπαρασύρουν τον ψυχρό αέρα του περιβάλλοντός τους, ο οποίος, ερχόμενος σε επαφή μαζί τους, ψύχεται ακόμη περισσότερο».

«Ο αέρας αυτός», συνεχίζει ο καθηγητής, «φτάνοντας στην επιφάνεια της Γης, διαχέεται προς όλες τις κατευθύνσεις με μεγάλη ένταση, δηλαδή εκδηλώνεται μπουρίνι».

Απαντώντας στην ερώτηση, αν έχουν παρατηρηθεί αντίστοιχα φαινόμενα στο πρόσφατο παρελθόν, ο καθηγητής Αθανάσιος Αργυρίου λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο» και συμπληρώνει: «Συνήθως εμφανίζεται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου και διαρκεί περίπου για 10 ημέρες, όμως δεν αποκλείεται η εμφάνισή του και τους υπόλοιπους θερινούς μήνες ή και το Σεπτέμβριο.

Εξάλλου για το ίδιο φαινόμενο ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «βρισκόμαστε στο πικ της σεζόν. Έχουμε κάτι παραπάνω από τον προσδοκόμενο αριθμό κεραυνών για το καλοκαίρι. Μία και μόνη ερμηνεία είναι η αποσταθεροποίηση του κλίματος».

Αλλά και ο δρ Μετεωρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Σιούτας, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαπιστώνει ότι τα τελευταία χρόνια ο Ιούνιος, ο οποίος θεωρείται από τους μετεωρολόγους ως ο πιο άστατος μήνας του χρόνου, είναι θερμότερος από τις κανονικές για την εποχή τιμές και πολύ βροχερός. Ωστόσο, η αύξηση της θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής, εντείνει τα καιρικά φαινόμενα με αύξηση των ισχυρών βροχοπτώσεων, των καταιγίδων και των χαλαζοπτώσεων. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι η αστάθεια του καιρού είναι φυσιολογικό γεγονός για την εποχή αυτή που είναι μεταβατική προς το καλοκαίρι και το μόνο που κάνει τη διαφορά είναι η ένταση των φαινομένων.

Πηγή: Πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική ανάρτηση: Medicane: Μια σπάνια καταιγίδα, σαν κυκλώνας, θα πλήξει την Ευρώπη (28.09.2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου