28 Ιουνίου 2019

Δαλάι Λάμα: Η Ευρώπη θα γίνει μουσουλμανική ή αφρικανική, αν δεν φύγουν οι μετανάστες

Μια αμφιλεγόμενη άποψη για το προσφυγικό σε συνέντευξή του στο BBC που προκάλεσε αίσθηση.

«Η Ευρώπη είναι για τους Ευρωπαίους». Αυτό υποστήριξε ο Δαλάι Λάμα σε συνέντευξή του στο δίκτυο BBC, προσθέτοντας ότι η ήπειρος μπορεί να γίνει «μουσουλμανική ή αφρικανική» εάν οι μετανάστες δεν επιστραφούν πίσω στις χώρες τους.

Aν και ο ίδιος ζει ως πρόσφυγας στην Ινδία έπειτα από τη φυγή του από το Θιβέτ το 1959, ο πνευματικός ηγέτης του βουδισμού εξέφρασε μία αμφιλεγόμενη άποψη για το προσφυγικό. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι μόνο ένας «περιορισμένος αριθμός» μεταναστών πρέπει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο για να μην δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Στη συνέντευξή του, ο Δαλάι Λάμα πρόσθεσε ότι οι μετανάστες που είχαν καταφύγει στην Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσουν εκπαίδευση δεξιότητες πριν επιστραφούν στους τόπους καταγωγής τους. Ακόμη, είπε ότι η Ευρώπη ήταν υποχρεωμένη να φιλοξενήσει όσους χρειάζονται βοήθεια, αλλά τελικά θα πρέπει αυτοί, κάποια στιγμή, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και να τους δώσουν εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο να επιστρέψουν στις χώρες τους με συγκεκριμένες δυνατότητες» ανέφερε.

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί σε όσους θέλουν να παραμείνουν στις χώρες υποδοχής, απάντησε: «Ένας περιορισμένος αριθμός δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη θα γίνει τελικά μουσουλμανική ή αφρικανική χώρα – δεν είναι δυνατόν».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα τοποθετείται με αυτό τον τρόπο για τους πρόσφυγες. Σε μια ομιλία του που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Μάλμε της Σουηδίας, ο Δαλάι Λάμα υποστήριξε πως οι πρόσφυγες οφείλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να τις ξανακτίσουν. «Να τους υποδεχτείτε, να τους βοηθήσετε και να τους εκπαιδεύσετε, αλλά τελικά θα πρέπει να αναπτύξουν ξανά τη δική τους χώρα. Νομίζω ότι η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους». Την ίδια άποψη, επανέλαβε και στη συνέντευξή του στο BBC. 

Πηγές: in.gr, protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου