12 Ιουνίου 2019

Ανησυχία για την ελευθεροτυπία από την κατάργηση των πολιτικών σκίτσων στους New York Times

Την ανησυχία του για την ελευθερία της έκφρασης και την ελευθεροτυπία σε διεθνές επίπεδο, εξέφρασε ο δημοφιλής σκιτσογράφος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, Πλαντύ, με αφορμή την απόφαση των New York Times να καταργήσουν τα πολιτικά σκίτσα στις διεθνείς τους εκδόσεις.

Μιλώντας σε αιχμηρό τόνο στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πλαντύ τόνισε ότι η εφημερίδα, η οποία «γονάτισε επανειλημμένα μπροστά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να ζητήσει συγνώμη για τη δημοσίευση ενός σκίτσου», θα «συνέλθει» και θα ανακοινώσει ότι είχε «άδικο να αποχωριστεί τους σκιτσογράφους, διότι δεν μπορούμε να φανταστούμε εφημερίδες χωρίς τις εικόνες γνώμης».

«Το χιούμορ και οι ενοχλητικές εικόνες είναι μέρος της δημοκρατίας μας», προσέθεσε ο σκιτσογράφος, ο οποίος μέσω της οργάνωσης Cartooning for peace (ιδρυθείσα το 2006 από τον Πλαντύ και τον Κόφι Άναν) και μαζί με τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), διεξάγει μία εκστρατεία για την αναγνώριση από την Unesco του σκίτσου στον Τύπο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Η New York Times ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι δεν θα δημοσιεύει πια πολιτικά σκίτσα στη διεθνή της έκδοση, έναν και πλέον μήνα έπειτα από μια αντιπαράθεση που προκάλεσε η δημοσίευση ενός σκίτσου που χαρακτηρίστηκε ως αντισημιτικό. Τα πολιτικά σκίτσα έχουν ήδη σταματήσει να δημοσιεύονται εδώ και χρόνια στην αμερικανική έντυπη έκδοση της εφημερίδας.

«Είναι τόσο ανόητο όσο το να ζητάς από το παιδί την ημέρα της γιορτής της μητέρας να μην κάνει πλέον μια ζωγραφιά για τη μαμά του», ανέφερε ακόμη ο Πλαντύ, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τους συναδέλφους του που δουλεύουν για τους New York Times, μεταξύ των οποίων και τον Αντόνιο Μορέιρα Αντούνες, του οποίου το σκίτσο ήταν η αιτία αυτής της αμφιλεγόμενης απόφασης. «Ανησυχούμε για το μέλλον των δημοκρατιών μας και της ελευθερίας της γνώμης», συμπλήρωσε.

Πηγές: kathimerini.grΑΠΕ-ΜΠΕ






yle="text-align: center;">

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου