29 Ιουνίου 2019

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στο +41,6% το α' εξάμηνο του 2019

Ενόψει της αναμενόμενης κυβερνητικής αλλάγής στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, κέρδη 41,61% σημειώσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κατά το α΄εξάμηνο του 2019. Με το ποσοστό αυτό η ελληνική αγορά κόβει το νήμα πρώτη πανευρωπαϊκά σε επίπεδο απόδοσης. Μόνο από την επομένη των ευρωεκλογών της 26ης Μαϊου η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεπέρασε το 18%. Ειδικότερα, τα κέρδη των τραπεζών κατά το α' εξάμηνο του 2019 διαμορφώθηκαν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, με τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών να σημειώνει διπλάσια κέρδη σε ποσοστό 83,4%. 

Ο Ιούνιος ήταν ο έκτος συνεχόμενος ανοδικός μήνας για τον Γενικό Δείκτη, φαινόμενο το οποίο είχε να εμφανιστεί από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2013 όταν είχαν σημειωθεί 7 συνεχόμενα ανοδικά μηνιαία κλεισίματα. 

Βασικός λόγος της χρηματιστηριακής αυτής ευφορίας είναι η επίσπευση των εθνικών εκλογών, μετά την ήττα του κυβερνώντος κόμματος (ΣΥΡΙΖΑ) στις πρόσφατες ευρωεκλογές, τη στιγμή που θεωρείται ότι το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (που με βάσει τις δημοσκοπήσεις θα είναι ο μεγάλος νικητής και των βουλευτικών εκλογών) ευνοεί περισσότερο το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε περίπτωση δε που καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση (κάτι που κατά ένα μέρος έχει ήδη προεξοφλήσει το χρηματιστήριο) πολλοί αναλυτές αναμένουν τη συνέχιση του θετικού κλιματος στην αγορά και μετεκλογικά. Εξάλλου, στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εξάλειθφεί και η πολιτική αβεβαιότητα ενόψει της προεδρικής εκλογής το 2020. 

Την Παρασκευή, τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα του μήνα αλλά και του εξαμήνου, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,09% στις 868,48 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 125 εκατ. ευρώ. Το κλείσιμο αυτό του Γενικού Δείκτη σηματοδοτεί νέα υψηλά 16 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 2/2/2018 (875,38 μονάδες).
Με ημερήσια κέρδη 4,22% έκλεισε την Παρασκευή και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών στις 806,28 μονάδες. Να σημειωθεί ότι οι μετοχές των ΑΛΦΑ (+5,39%), ΕΤΕ (+2,47%), Eurobank (+4,22%) και Πειραιώς (+3,86%), απασχόλησαν την ίδια ημέρα το 54% της συνολικής μικτής αξίας των συναλλαγών.

Σημαντικά κέρδη μετά από μεγάλες ζημιές. Υπενθυμίζεται πάντως ότι τα σημαντικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το α' εξάμηνο του τρέχοντος έτους, ήρθαν μετά από μια εξαιρετικά ζημιογόνα χρονιά. Κατά το προηγούμενο έτος, το 
Χρηματιστήριο Αθηνών: Με μεγάλες ετήσιες απώλειες 23,5% έκλεισε το 2018, ενώ οι ζημιές που είχε καταγράψει ο τραπεζικός δείκτης πλησίασαν το 50%. 

Και μετά τις εκλογές τι; Σχετικά ο αναλυτής της αγοράς Κώστας Φέγγος, σύμφωνα με το euro2day.gr, σχολιάζει: 
«Εκτιμάται πως για την Αγορά, θετική θα θεωρηθεί η εκλογή μιας Κυβέρνησης με μεγάλη αυτοδυναμία, που θα μπορέσει να εφαρμόσει άνετα και χωρίς δικαιολογίες το πρόγραμμά της.
Μέτριο θα είναι το σενάριο εκλογής μιας Κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, που θα δώσει δικαιολογίες στην Κυβέρνηση για να εφαρμόσει με συμβιβασμούς το πρόγραμμά της, στο βωμό του να μην δυσαρεστήσει κανέναν από όσους τη στηρίζουν.
Αρνητικό θα είναι το σενάριο έλλειψης αυτοδυναμίας, που θα σηματοδοτήσει ευρείας κλίμακας συμβιβασμούς για το σχηματισμό Κυβέρνησης.
Αν τη Δευτέρα μετά τις εκλογές δεν έχουμε κάποιου είδους Κυβέρνηση, το μόνο σίγουρο είναι πως το χρηματιστήριο θα ανοίξει με καθοδικό “gap”. Αν απειληθεί νέα προσφυγή στις κάλπες μέσα στο Καλοκαίρι, πιστεύω πως θα μπούμε σε περιπέτειες που θα μας θυμίσουν το παρελθόν»

Takis Ant για το afirimeno.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου